Η ΝΔ έχασε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, κέρδισε Πελοπόννησο -«Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μηνύματα», λέει ο Μητσοτάκης - iefimerida.gr

Η ΝΔ έχασε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, κέρδισε Πελοπόννησο -«Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μηνύματα», λέει ο Μητσοτάκης

Ο χάρτης των αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών 2023
Ο χάρτης των αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών 2023
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα αποτελέσματα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έφεραν ανατροπές στις 5 από τις 6 περιφέρειες που στήθηκαν κάλπες αυτή την Κυριακή, αλλά και στους δύο μεγάλους δήμους της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο Χάρης Δούκας κέρδισε τον Κώστα Μπακογιάννη και είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης επικράτησε με συντριπτική διαφορά του Κώστα Ζέρβα και αναλαμβάνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις περιφέρειες, η ΝΔ κέρδισε στην Πελοπόννησο με τον Δημήτρη Πτωχό, αλλά έχασε σε 4 περιφέρειες από «γαλάζιους αντάρτες», ενώ στη Θεσσαλία νέος περιφερειάρχης αναδείχθηκε ο Δημήτρης Κουρέτας.

Μητσοτάκης: Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τα αποτελέσματα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 είπε πως σήμερα «δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ», ωστόσο τόνισε πως τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από την πρώτη Κυριακή. Επίσης, σημείωσε ότι «στο πολιτικό πρόταγμα, για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες, στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων».

Η ΝΔ έχασε τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης

Στον Δήμο Αθηναίων ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, τον οποίο στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών, έκανε τη μεγάλη έκπληξη και την ανατροπή και από το 14,19% του πρώτου γύρου κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος με 55,96%, έναντι 44,04% του Κώστα Μπακογιάννη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Αγγελούδης σημείωσε συντριπτική νίκη έναντι του τέως δημάρχου της πόλης Κώστα Ζέρβα με ποσοστό 67,34%, έναντι 32,66% του ανθυποψηφίου του.

Δούκας: Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει για την Αθήνα που μας αξίζει

Στην πρώτη δήλωση που έκανε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μετά τη μεγάλη ανατροπή έναντι του Κώστα Μπακογιάννη τόνισε:

«Να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους Αθηναίους για τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν. Ξέρω τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Να ευχαριστήσω οικογένεια, φίλους πολίτες που κατάφεραν το ακατόρθωτο και πίστεψαν το όραμά μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Ανδρουλακη, τους ανθρώπους από την οικολογία, τα δικαιώματα, τον Κώστα Ζαχαριάδη και όλους τους πολίτες που ήρθαν να ψηφίσουν στη δεύτερη εκλογική διαδικασία.

Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει, μαζί θα τα καταφέρουμε».

Μπακογιάννης: Δική μου η ευθύνη για το αποτέλεσμα

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την πρώτη του δήλωση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, με βάση τα οποία έχασε τον δήμο της Αθήνας. «Φεύγω από το δημαρχείο όπως μπήκα, με το κεφάλι ψηλά» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε τους πολίτες της Αθήνας που του έδωσαν την ευκαιρία να τους υπηρετήσει, και τόνισε πως το αποτέλεσμα είναι δική του ευθύνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγγελούδης: «Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία»

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, έκανε την πρώτη του δήλωση μετά τη νίκη της παράταξής του στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών με συντριπτικό ποσοστό:

«Με έχετε συγκινήσει, σας αγαπώ πολύ όλους. Η πόλη μας, η όμορφη Θεσσαλονίκη, μίλησε. Οι πολίτες μίλησαν. Να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλονικείς. Είναι δική μας η ευθύνη να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη όσων απείχαν με τη δουλειά μας.

Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλοι μαζί για μια καλύτερη καθημερινότητα. Για τη Θεσσαλονίκη που μας ενώνει. Είναι η ώρα της δουλειάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας ευχαριστώ, με έχετε συγκινήσει πάρα πολύ».

Ζέρβας: Είμαι στη διάθεση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης για οτιδήποτε χρειαστεί

Συγχαίροντας τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, ο Κώστας Ζέρβας ανέφερε:

«Είμαι περήφανος που δεν θα αρχίσει την προσπάθειά του από το μηδέν. Εύχομαι να πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήσαμε και να προχωρήσει όλα τα μεγάλα έργα, όλα τα έργα της καθημερινότητας. Κάναμε πολλή δουλειά και δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας έθεσε εαυτόν στη διάθεση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης για οτιδήποτε χρειαστεί, τονίζοντας: «Η Θεσσαλονίκη πάνω από όλα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΝΔ κερδίζει την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ΝΔ κερδίζει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Δημήτρη Πτωχό να συγκεντρώνει 52,71%, έναντι 47,29% του Πέτρου Τατούλη.

«Οι πολίτες αποφάσισαν να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά. Μετά από τόσο σπουδαία νίκη να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες που μας στήριξαν, από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο», τόνισε ο κ. Δημήτρης Πτωχός στην πρώτη του δήλωση μετά τη νίκη του για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Δ. Πτωχός ευχαρίστησε τους υποψηφίους του συνδυασμού του και τους συνεργάτες του για τη σκληρή δουλειά που έκαναν. όπως και την οικογένειά του αλλά και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Πελοπόννησος αξίζει περισσότερα», είπε ο νέος περιφερειάρχης χαρακτηριστικά. «Αφήνουμε πίσω την τοξικότητα του χθες, να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Πιστεύω στην πολιτική που ενώνει τις δυνάμεις. Μαζί θα πάμε πιο μακριά», πρόσθεσε.

Νίκη Κουρέτα στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, ο Δημήτρης Κουρέτας, τον οποίο στήριζαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κέρδισε τον υποψήφιο της ΝΔ Κώστα Αγοραστό.

Ο κ. Κουρέτας είναι ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με 59,63%, έναντι του κ. Αγοραστού, ο οποίος συγκέντρωσε 40,37%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νίκη για τους «γαλάζιους αντάρτες» σε 4 περιφέρειες

Ανατροπές σημειώθηκαν και στις περιφέρειες που κρίθηκαν στον β' γύρο, με τους «γαλάζιους αντάρτες» να επικρατούν σε 4 περιφέρειες έναντι των υποψηφίων που στήριζε η Νέα Δημοκρατία.

Στα Ιόνια νησιά κερδίζει ο Ιωάννης Τρεπεκλής με 65,28%, έναντι 34,72% της Ρόδης Κράτσα.

Στη Δυτική Μακεδονία ο Γ. Αμανατίδης κερδίζει με 56,78%, έναντι 43,227% του Γ. Κασαπίδη.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής με 45,38% χάνει από τον Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος συγκέντρωσε 54,62% και κάλυψε διαφορά σχεδόν 6 μονάδων από την πρώτη Κυριακή.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρ. Τοψίδης με 50,91% προηγείται του Χρ. Μέτιου, ο οποίος συγκεντρώνει 49,09%.

Live τα αποτελέσματα του β' γύρου των εκλογών

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ