Δήμος Αθηναίων, η μεγάλη ανατροπή: Πώς ο Χάρης Δούκας κέρδισε τον Μπακογιάννη, ενώ ήταν 27 μονάδες πίσω - iefimerida.gr

Δήμος Αθηναίων, η μεγάλη ανατροπή: Πώς ο Χάρης Δούκας κέρδισε τον Μπακογιάννη, ενώ ήταν 27 μονάδες πίσω

Πώς έφτασε ο Χάρης Δούκας στη μεγάλη ανατροπή και κέρδισε τον Κ. Μπακογιάννη
Πώς έφτασε ο Χάρης Δούκας στη μεγάλη ανατροπή και κέρδισε τον Κώστα Μπακογιάννη / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Αναμφίβολα ο σταρ της εκλογικής βραδιάς του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος πέτυχε μεγάλη ανατροπή εις βάρος του Κώστα Μπακογιάννη.

Από το 14,19% του α' γύρου και τις 19.842 ψήφους, έναντι 41,35% και 57.800 ψήφων του Κ. Μπακογιάννη, ο Χ. Δούκας έφτασε στο 55,96%, τριπλασιάζοντας τις ψήφους του, φτάνοντας στις 64.055 (44.213 ψήφους παραπάνω από την πρώτη Κυριακή).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μεγάλος ηττημένος της βραδιάς, Κ. Μπακογιάννης, στον αντίποδα, ανέβασε μεν το ποσοστό του κατά 4,3 μονάδες, ωστόσο έχασε 7.400 σταυρούς, συγκεντρώνοντας 44,54% και 50.403 ψήφους.

Πώς επετεύχθη αυτό το μικρό θαύμα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σχεδόν 2,5 μηνών;

Ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου -ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, που μάλιστα ξένισε ορισμένους- όταν ξεκινούσε δειλά-δειλά την εκστρατεία του, αρχές Αυγούστου, και με τη μισή Ελλάδα να είναι διακοπές, ήξερε ότι το πρόβλημά του είναι η μηδενική αναγνωρισιμότητά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΠΑΣΟΚ τον ανακοίνωσε αργά και το ήξερε και ο ίδιος. Αλλά επέλεξε να δώσει τον αγώνα του χωρίς να περιμένει ούτε καν ο ίδιος αυτή την εξέλιξη -πόσω μάλλον στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Αν τον ανακοινώναμε από τον Μάιο θα έπαιρνε... 17-18%, τώρα αν πιάσει διψήφιο καλά είναι» έλεγαν τότε στελέχη του κόμματος, αναγνωρίζοντας το ντεζαβαντάζ του.

Ωστόσο, ο Χάρης Δούκας με δουλειά μυρμηγκιού άρχισε την ψηφιακή του καμπάνια, ανεβάζοντας βιντεάκια στο Tik Tok και στα υπόλοιπα social media, ενώ ταυτόχρονα σχεδίαζε το πρόγραμμά του για την Αθήνα. Από το φθινόπωρο ανέβασε στροφές, έκανε εμφανίσεις και άρχισε να πιστεύει ότι έχει πιάσει διψήφιο ποσοστό, ενώ συνεργάτες του έλεγαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να πλασαριστεί δεύτερος, απέναντι στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ (με τις εσωκομματικές διεργασίες σε πλήρη εξέλιξη), Κώστα Ζαχαριάδη.

Οι δημοσκοπήσεις τον είχαν τρίτο, χωρίς να αποκλείουν όμως και τη δεύτερη θέση, όσο πλησιάζαμε στον πρώτο γύρο, όπου ο κ. Δούκας ήρθε πράγματι δεύτερος, αφήνοντας τρίτο τον κ. Ζαχαριάδη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάναμε την έκπληξη, ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να κερδίσω» είπε ο Χάρης Δούκας, «κρατώντας χαμηλά την μπάλα».

Η εκλογή Κασσελάκη δεν εκτίναξε -όπως ίσως κάποιοι ανέμεναν- τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ (τουναντίον) ανά την επικράτεια την πρώτη Κυριακή. Εκεί ελήφθη η απόφαση στην Αθήνα για να «ηττηθεί ο Μπακογιάννης». Πολλοί διέβλεψαν «πρόβα γάμου» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αν και ο ίδιος μιλούσε αποκλειστικά για αυτοδιοικητική συνεργασία.

Και ξαφνικά προέκυψε το debate, για την πρωτοβουλία του οποίου άρχισαν να ερίζουν οι κ. Δούκας και Μπακογιάννης.

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν σε κάθε περίπτωση ότι το αίτημα για ντιμπέιτ ήταν λάθος του Κ. Μπακογιάννη: Μια τηλεμαχία ευνοεί πάντοτε τον λιγότερο γνωστό στο ευρύ ακροατήριο και φυσικά καθόλου έναν νυν δήμαρχο, ο οποίος είναι λογικό να συγκεντρώνει και δυσαρέσκεια από τη θητεία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τηλεμαχία στην ΕΡΤ, πάντως, έγινε ένας ευπρεπής διάλογος των δύο, χωρίς τον μεγάλο νικητή ή να γίνει το μεγάλο λάθος εκατέρωθεν. Το ντιμπέιτ -παρότι πρότυπο- είχε μάλλον απογοητευτικά νούμερα τηλεθέασης, κοντά στο 7,2% στο γενικό κοινό, ωστόσο το είδαν 286.000 τηλεθεατές. Σχεδόν διπλάσιοι δηλαδή από τους περίπου 145.000 που προσήλθαν στις κάλπες της πρώτης Κυριακής.

Την ίδια ημέρα της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ, ο Χάρης Δούκας, μιλώντας στο iefimerida.gr, χαρακτήριζε «πρώτη νίκη» το γεγονός ότι κατάφερε να μπει στον β' γύρο, όπου «όλα μπορούν να συμβούν», ευελπιστώντας να αυξήσει τη συμμετοχή στις κάλπες κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να πετύχει την «ολική ανατροπή». Παράλληλα, περιέγραψε τις προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί και από πού θα βρει τα χρήματα για να τις υλοποιήσει.

Την εβδομάδα που διανύσαμε, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, ακόμη και οι στοιχηματικές έπεσαν έξω, καθώς έδιναν αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Κώστα Μπακογιάννη. Ωστόσο, ο Χάρης Δούκας επέμενε.

Τα νούμερα έβγαιναν μεν αριθμητικά, όχι όμως και πολιτικά. Δηλαδή, ακόμη και αν ο Χάρης Δούκας άθροιζε τις 19.842 ψήφους του μαζί με τους 18.668 του Κ. Ζαχαριάδη, θα έβγαιναν 38.510, πολύ κάτω δηλαδή από τις 57.800 ψήφους που πήρε την πρώτη Κυριακή ο Κώστας Μπακογιάννης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένη τη στάση του ΚΚΕ (18.002 ψήφους), που παρότρυνε σε λευκό-άκυρο στον β’ γύρο, θα έπρεπε να συγκινήσει πολύ ευρύ ακροατήριο για να κάνει το μικρό θαύμα. Και το έκανε...

Το πρωί της Κυριακής του β' γύρου γύρισε με το αυτοκίνητό του όσα εκλογικά κέντρα μπορούσε, για να δει τη συμμετοχή, να πιάσει κλίμα.

«Είναι κινηματικού χαρακτήρα η συμμετοχή. Δεν ξέρω αν φτάνει για την ανατροπή, αλλά... πάμε να το πάρουμε» έλεγε ο Χάρης Δούκας σε συνομιλητές του με ενθουσιασμό.

Λίγες ώρες αργότερα είδε το όνειρό του -στο οποίο μόνον ο ίδιος και ελάχιστοι από το επιτελείο του είχαν πιστέψει πραγματικά- να γίνεται πραγματικότητα.

«Πετύχαμε το ακατόρθωτο» δήλωσε, ενώ πήγαν να τον συγχαρούν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Η συνέχεια επί της... οθόνης, από την 1η Ιανουαρίου 2024, με τους 26 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του και τον ίδιο στον δημαρχιακό θώκο της πλατείας Κοτζιά...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ