Αυτοδιοικητικές εκλογές: Γαλάζιος ο χάρτης με καθαρή νίκη της ΝΔ και νέα πτώση ΣΥΡΙΖΑ -Οι μάχες του β' γύρου - iefimerida.gr

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Γαλάζιος ο χάρτης με καθαρή νίκη της ΝΔ και νέα πτώση ΣΥΡΙΖΑ -Οι μάχες του β' γύρου

Δημοτικές εκλογές 2023
Δημοτικές εκλογές 2023 / Ιntime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πολιτικό σκηνικό παραμένει αμετάβλητο, τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι «γαλάζιοι» επικεφαλής επτά περιφερειών είχαν άνετο βράδυ εκλογών, καθώς συγκεντρώνουν ποσοστά πολύ πάνω από το 43% και «κλειδώνουν» την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή. Αυτό δεν ισχύει για τους υποψηφίους τεσσάρων περιφερειών, καθώς βρίσκονται κάτω από το όριο του 43% και θα πάνε σε β' γύρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε τους πρώτους μήνες της νέας τετραετίας της πυρκαγιές και πλημμύρες, αλλά κατάφερε να διατηρήσει την ισχυρή της παρουσία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει σημάδια κατάρρευσης στα ποσοστά του, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι διατηρεί τις δυνάμεις του.

«Γαλάζιος» ο χάρτης με τις Περιφέρειες

Επτά υποψήφιοι που έχουν τη στήριξη της ΝΔ θα ορκιστούν περιφερειάρχες, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών, εξελέγησαν από το βράδυ της Κυριακής.

Οι περισσότεροι συγκέντρωσαν μεγάλα ποσοστά, ορισμένοι δυσθεώρητα, και τώρα περιμένουν να δουν τι θα βγάλει η κάλπη την επόμενη Κυριακή.

Η ΝΔ κέρδισε 7 από τις 13 περιφέρειες με ποσοστά μεγαλύτερα από εκείνα που είχε πετύχει στις αντίστοιχες περιοχές στις εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε χθες ότι «οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία». Στις 6 υπόλοιπες προηγούνται οι υποψήφιοι με χρίσμα ΝΔ, ενώ εάν δεν υπήρχαν οι «γαλάζιοι αντάρτες» η ΝΔ φαίνεται ότι θα πετύχαινε από την πρώτη Κυριακή τον στόχο για 13 στις 13 περιφέρειες, που είχε θέσει εξαρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επαναβεβαίωση της κυριαρχίας της ΝΔ τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σημείωσε ότι επτά Περιφέρειες κρίνονται από την πρώτη Κυριακή με νίκη υποψηφίων της ΝΔ, προτάσσοντας την επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική με ποσοστό 46,71% και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με 60,27%.

Γαλάζιες νίκες από τον α' γύρο σε 7 Περιφέρειες

Και στις επτά Περιφέρειες που οι υποψήφιοι της ΝΔ φαίνεται ότι κερδίζουν τις εκλογές από τον πρώτο γύρο τα ποσοστά είναι υψηλότερα συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον α' γύρο στις περιφερειακές εκλογές εκλέγεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό 60,27% και ενσωμάτωση στο 97,70%.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό της ΝΔ ανήλθε σε 39,57%.

Στην Ήπειρο, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης επανεκλέγεται με ποσοστό 54,74%, με την ενσωμάτωση στο 96,87%, ενώ η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, κατά μέσο όρο, στους νομούς Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρεβέζης, που απαρτίζουν την Περιφέρεια, είχε λάβει μεσοσταθμικά 40,28%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Δυτική Ελλάδα, ο Νεκτάριος Φαρμάκης επανεκλέγεται με το σαρωτικό 58,84% (με την ενσωμάτωση στο 96,24%), ενώ η ΝΔ στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας μεσοσταθμικά στις βουλευτικές εκλογές είχε λάβει 36,9%.

Στη Στερεά Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός επανεκλέγεται με 48,29% (ενσωμάτωση στο 96,57%), ενώ η ΝΔ μεσοσταθμικά είχε λάβει 40,98%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σάρωσε στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς εκλέγεται περιφερειάρχης με ποσοστό 46,71% (η ενσωμάτωση στο 98,93%), ενώ η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου είχε λάβει 42,3%.

Στο Νότιο Αιγαίο εκλέγεται με το σαρωτικό 66,22% (με την ενσωμάτωση στο 97,11%) ο Γιώργος Χατζημάρκος, με τη ΝΔ στις περιφέρειες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου να έχει λάβει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μεσοσταθμικά 46,82%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Κρήτη, ο Σταύρος Αρναουτάκης επανεκλέγεται με το σαρωτικό
78,17% (με την ενσωμάτωση στο 97,10%). Η ΝΔ μεσοσταθμικά στους 4 νομούς της Κρήτης είχε λάβει στις περασμένες βουλευτικές εκλογές 38,02%.

Θρίλερ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μισή μονάδα από την εκλογή o Δημήτρης Πτωχός

Σε οριακή «μάχη» για την νίκη από τον πρώτο γύρο εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Δημήτρη Πτωχό να απέχει ελάχιστα από το όριο του 43%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός με την ενσωμάτωση στο 96,50% συγκεντρώνει 42,50% των ψήφων. Δεύτερος με ποσοστό 31,93% έρχεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πέτρος Τατούλης, ο οποίος, όπως δείχνει η πορεία των αποτελεσμάτων, πιθανό να βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Δημήτρη Πτωχό.

Ο κ. Πτωχός δήλωσε χθες στις τηλεοπτικές κάμερες ότι «μας χωρίζουν 600 ψήφοι από την εκλογή από σήμερα, έχει μείνει ακόμα ένα μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας και της Κορινθίας. Αν μας δώσουν από σήμερα το χρίσμα, τους ευχαριστούμε».

Τα ποσοστά της ΝΔ στις 7 Περιφέρειες στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου:

 • Κεντρική Μακεδονία: 39,57%
 • Ηπειρος: 40,28%
 • Δυτική Ελλάδα: 36,9%
 • Στερεά Ελλάδα: 40,98%
 • Αττική: 42,3%
 • Νότιο Αιγαίο: 46,82%
 • Κρήτη: 39,02%

Οι 7 περιφέρειες που επικρατούν «γαλάζιοι» υποψήφιοι από την πρώτη Κυριακή -Τα μέχρι τώρα ποσοστά

 • Κεντρική Μακεδονία: Απόστολος Τζιτζικώστας 60,27%
 • Ηπειρος: Αλέξανδρος Καχριμάνης 54,74%
 • Δυτική Ελλάδα: Νεκτάριος Φαρμάκης 58,84%
 • Στερεά Ελλάδα: Φάνης Σπανός 48,29%
 • Αττική: Νίκος Χαρδαλιάς 46,71%
 • Νότιο Αιγαίο: Γιώργος Χατζημάρκος 66,22%
 • Κρήτη: Σταύρος Αρναουτάκης 78,17%

Οι 6 μεγάλοι δήμοι -Φαβορί ο Μπακογιάννης στον β' γύρο, σαρωτικός Μώραλης

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης επικράτησε με το εντυπωσιακό 41,35% και πάει στον β' γύρο με αέρα 27 μονάδων όπου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, την επόμενη Κυριακή απέναντι στον Χάρη Δούκα ο οποίος έλαβε 14,20%. Στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης με το σαρωτικό 69,89% θα είναι για τρίτη συνεχόμενη θητεία δήμαρχος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους έξι μεγάλους δήμους, οι τρεις εξέλεξαν δήμαρχο από τον α' γύρο:

Ο Πειραιάς (όπου εξελέγη άνετα ο Γ. Μώραλης με ποσοστό 69,89%), το Ηράκλειο (Αλ. Καλοκαιρινός 47,11%) και η Λάρισα, όπου ο «γαλάζιος» Αθ. Μαμάκος εξελέγη με 51,07%.

Στον β' γύρο πηγαίνουν:

 • Ο Δήμος Αθηναίων με πρώτο τον Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 41,34%, (ενσωμάτωση 100%) με αντίπαλο τον Χάρη Δούκα, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 14,20%, έναντι 13,36% του Κώστα Ζαχαριάδη.
 • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης: Κ. Ζέρβας 27,36% και Στ. Αγγελούδης με 25,72% (ενσωμάτωση 97,7%).
 • Ο Δήμος Πάτρας: Κ. Πελετίδης 39,93%, με αντίπαλο τον Κ. Σβόλη με 25,47% (ενσωμάτωση στο 99,71%)

Οι Περιφέρειες που μπαίνουν στη μάχη του β' γύρου

Σε τέσσερις Περιφέρειες οι εκλεκτοί της ΝΔ είναι μεν πρώτοι, αλλά δεν συγκεντρώνουν το πολυπόθητο 43%.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

 • Θεσσαλία: Κώστας Αγοραστός 41,31% -Δημ. Κουρέτας 34,08% (ενσωμάτωση 98,83%)
 • Αν. Μακεδονία-Θράκη: Χρήστος Μέτιος 42,08% -Χριστόδουλος Τοψίδης 35,40% (ενσωμάτωση 97,83%)
 • Βόρειο Αιγαίο: Αλκιβιάδης Στεφανής με 40% -Κ. Μουτζούρης 33,80% (ενσωμάτωση 99,45%)
 • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτρης Πτωχός συγκεντρώνει 42,53%, με δεύτερο τον Π. Τατούλη με 31,94%. (ενσωμάτωση 98,19%)

Η «πληγή» με τους αντάρτες της ΝΔ

Σε δύο περιφέρειες η ΝΔ «πληρώνει» τις «γαλάζιες» κόντρες, καθώς οι «αντάρτες» κονταροχτυπιούνται με τους υποψηφίους που έχουν λάβει επισήμως το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας.

 • Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων: Προηγείται ο «γαλάζιος αντάρτης» Γιάννης Τρεπεκλής με 32,33% και δεύτερη είναι η Ρόδη Κράτσα με 27,44%. (ενσωμάτωση 98,08%)
 • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Προηγείται ο «αντάρτης» Γιώργος Αμανατίδης με 35,47% και ακολουθεί ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, με 34,24% (ενσωμάτωση 99,20%)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ