«Θα ψηφίσουμε, γιατί νοιαζόμαστε για την Ελλάδα»: Απόδημοι από Αγγλία ως Ν. Κορέα μιλούν στο iefimerida - iefimerida.gr

«Θα ψηφίσουμε, γιατί νοιαζόμαστε για την Ελλάδα»: Απόδημοι από Αγγλία ως Ν. Κορέα μιλούν στο iefimerida

Οι Ελληνες απόδημοι Κική Σονίδου, Αλέκος Καραμανώλας, Μαρία Πατρέλλη, Σέτα Θεοδωρίδη
Οι Έλληνες απόδημοι Κική Σονίδου, Αλέκος Καραμανώλας, Μαρία Πατρέλλη, Σέτα Θεοδωρίδη

Το Σάββατο στις 7.00 το πρωί, τοπική ώρα κάθε χώρας, οι κάλπες ανοίγουν σε 35 χώρες για τους Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι στις εκλογές 2023 αποκτούν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους.

Παρά τα παράπονά τους για τη διαδικασία, που απέκλεισε -όπως επισημαίνουν- το μεγαλύτερο τμήμα του απόδημου ελληνισμού, θεωρούν ότι έγινε μια αρχή ώστε να έχουν και εκείνοι λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα όπου γεννήθηκαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η σημερινή αντιπολίτευση έκρινε ότι εμείς που στηρίζουμε την Ελλάδα πρέπει να αποκλειστούμε»

«Έκανα αίτηση να ψηφίσω αλλά απορρίφθηκε, προφανώς επειδή έχω φύγει για πάνω από 35 χρόνια από την Ελλάδα και δεν πληρώ τις προϋποθέσεις» λέει στο iefimerida η Σέτα Θεοδωρίδη, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι, και συνεχίζει:

«Η σημερινή αντιπολίτευση έκρινε ότι εμείς, που τόσα χρόνια στέλνουμε χρήματα στην Ελλάδα, φτιάχνουμε σπίτια στην Ελλάδα και στηρίζουμε την οικονομία της, πληρώνουμε τόσα χρόνια φόρους χωρίς να χρησιμοποιούμε Υγεία, Παιδεία και υποδομές, πρέπει να αποκλειστούμε. Ειδικά οι Ευρωπαίοι Έλληνες είμαστε πολύ κοντά στην πατρίδα και ζούμε μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα, αλλά στο θέμα της ψήφου είμαστε τιμωρημένοι, νιώθουμε πολίτες β’ κατηγορίας. Το γεγονός, πάντως, ότι πάρθηκε αυτή η έστω και ελλιπής απόφαση από την Ελληνική Πολιτεία είναι σημαντικό και το βλέπουμε θετικά».

Εφορευτική επιτροπή στη Ν. Κορέα η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαρία Πατρέλλη

Εφορευτική Επιτροπή στο εκλογικό κέντρο της Σεούλ (Νότια Κορέα) θα είναι η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαρία Πατρέλλη, η οποία ζει στη μακρινή πόλη εδώ και 10 μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορεί να είμαι μακριά, αλλά δεν ξεχνάω την Ελλάδα, γιατί είναι η χώρα μου, η χώρα όπου ζει η οικογένειά μου και η χώρα στην οποία πιθανόν μια μέρα θα επιστρέψω», αναφέρει η νεαρή Θεσσαλονικιά, επισημαίνοντας ότι έσπευσε να κάνει την αίτησή της όταν άνοιξε η πλατφόρμα.

«Συμπλήρωσα αμέσως την αίτηση όταν δόθηκε αυτή η δυνατότητα, και στη συνέχεια επικοινώνησαν μαζί μου από την πρεσβεία και μου ζήτησαν να είμαι μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Ήμουν αποφασισμένη να ψηφίσω και από την αρχή είχα επαφή με την πρεσβεία για τα διαδικαστικά. Το ότι φεύγουμε από την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τα παρατάμε όλα», συνεχίζει η κ. Πατρέλλη, η οποία κάνει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις.

«Θέλαμε επιστολική ψήφο»

Ο Αλέκος Καραμανώλας είναι εκπαιδευτικός στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και ετοιμάζεται να ψηφίσει στο προξενείο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ως ενεργό μέλος της ομογένειας συμμετέχει στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και δεν κατανοεί, όπως λέει, γιατί δεν δόθηκε στους απόδημους το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.

«Είναι μια αρχή το ότι στις εθνικές εκλογές μάς δόθηκε δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό, αλλά στην ουσία έγινε μισή δουλειά. Γιατί να μην έχω εγώ τη δυνατότητα να στείλω την ψήφο μου στην Κατερίνη, την πόλη από την οποία κατάγομαι; Έπρεπε να έχει αποφασιστεί η επιστολική ψήφος», σημειώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλαίσιο για τους απόδημους έχει κενά και αδικίες, όπως επισημαίνει ο κ. Καραμανώλας, με βασικότερη τον αποκλεισμό από την ψηφοφορία των μεταναστών πρώτης γενιάς που δεν έχουν ζήσει στην Ελλάδα δύο χρόνια την τελευταία 35ετία, αλλά και κάποιους άλλους που τους ήταν αδύνατον να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να εγκριθεί η αίτησή τους.

«Οι αρμόδιοι έπρεπε να φροντίσουν ώστε να μην αποκλείονται οι απόδημοι που θέλουν να πάνε στην κάλπη, αλλά θέλω να ελπίζω ότι στο μέλλον θα γίνουν βελτιώσεις», υποστηρίζει.

«Μένω Λονδίνο, θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα»

Από το Λονδίνο ετοιμάζεται να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα η γιατρός Κική Σονίδου. Εδώ και 15 χρόνια ζει στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά με το βλέμμα και το μυαλό της πάντα στην Ελλάδα.

«Φυσικά και θέλω να ψηφίσω, γιατί με αφορά το τι γίνεται στην Ελλάδα. Έχω εκεί σπίτι, οικογένεια, περιουσία και κάνω φορολογική δήλωση. Επίσης, θα ήθελα να επιστρέψω μια μέρα στην πατρίδα μου, αν και έχω πολλές αμφιβολίες σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Η αριστεία και η αξιοκρατία έχουν δρόμο ακόμα. Κάποιοι λένε "γιατί να ψηφίζετε εσείς που ζείτε στο εξωτερικό και είστε βολεμένοι;", αλλά δεν είναι έτσι.
Εγώ τουλάχιστον έχω άμεση σχέση με την Ελλάδα, δεν είμαι αποκομμένη. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι υπάρχει και μια δυσαρέσκεια για την επιλογή προσώπων σε νευραλγικές θέσεις που όχι μόνο δεν βοηθούν τους απόδημους, αλλά προσπαθούν να φέρουν... ελληνικές νοοτροπίες στο εξωτερικό, όπως το βόλεμα "ημετέρων". Αυτές οι επιλογές έχουν βλάψει την ομογένεια και πολλοί θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με αποχή από τις εκλογές», υπογραμμίζει η κ. Σονίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σάββατο θα ψηφίσουν 22.816 ομογενείς σε 99 εκλογικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, στα οποία συμπληρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός των 40 εκλογέων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 απόδημοι ψηφοφόροι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ