«Underground House Plan B»: Ενα υπόγειο σπίτι-καταφύγιο -Τι σχεδίασαν αρχιτέκτονες

To Underground House Plan B

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Sergey Makhno με έδρα το Κίεβο σχεδίασε ένα σπίτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν καταφύγιο.

Πιο συγκεκριμένα ο αρχιτέκτονας Sergey Makhno, δήλωσε στον Dezeen ότι η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού αποτέλεσε «ώθηση» για την απεικόνιση του Underground House Plan B.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος κρύβει ακόμη πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, στις οποίες ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες περιβαλλοντικά, κοινωνικά και τεχνικά χώρες μπορεί να μην είναι έτοιμες να ανταποκριθούν».

Ωστόσο, αντί να δημιουργήσει μια κανονική αποθήκη, το στούντιο οραματίστηκε ένα άνετο κρησφύγετο όπου οποιοδήποτε θα ήθελε να ζήσει «ακόμη και αν το τέλος του κόσμου δεν έρθει».

Στα σχέδια, το σπίτι απεικονίζεται ανάμεσα σε δέντρα στο ουκρανικό δάσος. Ένα ελικοδρόμιο επιτρέπει στους επιβάτες να προσγειωθούν εκεί ώστε να μπουν στο κρησφύγετο.

Το βέβαιο είναι ότι ο κορωνοϊός αποτελεί έμπνευση για την αρχιτεκτονική ενώ δεν είναι λίγα τα γραφεία που αναρωτιούνται πως το design και η αρχιτεκτονική μπορεί να συνεισφέρει σε ένα ασφαλέστερο, στα πλαίσια της πανδημίας - αλλά και άλλων δεινών - μέλλον για την ανθρωπότητα, τις πόλεις, την οικονομία.

«Ενδιαφερθήκαμε για το ερώτημα εάν είναι δυνατόν με μια αρχιτεκτονική λύση να αναδημιουργήσουμε μια πλήρη ζωή για πολύ καιρό, αλλά υπόγεια», συνέχισε.

«Όπου, εκτός από το ότι μπορεί να προφυλάξει από τυχόν κατακλυσμούς και ιούς, οι κάτοικοι του Underground House Plan B θα μπορούν να διατηρήσουν τις αξίες και τα χόμπι τους».

Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Underground House Plan B.

Το άνω μέρος του υπόγειου σπιτιού - κρησφύγετο περιλαμβάνει δύο τεμνόμενους χώρους από σκυρόδεμα - ένα δομικό υλικό που θεωρείται αξιόπιστο και αισθητικά είναι ελκυστικό.

Το ένα κομμάτι του Underground House Plan B έχει σχήμα ανάποδου κώνου, ώστε η κορυφή του να είναι επίπεδη και να χρησιμεύει ως ελικοδρόμιο. Το άλλο κομμάτι είναι ευθύγραμμο, μερικώς κομμένο για να σχηματίζει μια καμπύλη στην είσοδο.

Μια σπειροειδής σκάλα οδηγεί στο υπόγειο τμήμα του σπιτιού - που έχει βάθος 15 μέτρων - όπου υπάρχει μια σειρά από χώρους διαβίωσης που έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν άνετα δύο ή τρεις οικογένειες.

Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύχωρο σαλόνι, το οποίο χωρίζεται από τα υπόλοιπα δωμάτια με καμπυλωτούς τοίχους.

Ένας τοίχος είναι επενδυμένος με ράφια που φτάνουν ως την οροφή και σχηματίζουν μια βιβλιοθήκη, ενώ ο άλλος τοίχος περικλείει έναν τεράστιο μαξιλάρι - καναπέ σαν στρώμα που προορίζεται για home - cinema, ηχοσύστημα 5D και γενικότερα για χώρο ψυχαγωγίας.

Στη μέση του σαλονιού υπάρχει ένα δέντρο το οποίο λούζει φως και φαίνεται σαν να λάμπει από πάνω του ο ήλιος. Ένα πάνελ απομίμησης βεράντας με πράσινο φόντο λειτουργεί ως η κοινόχρηστη τραπεζαρία του σπιτιού.

«Μας ενδιαφέρει να πειραματιστούμε με τον υπόγειο χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε πάνω από την επιφάνεια, σαν να μπορούσες να κοιτάξεις έξω από το παράθυρο και να δεις τον γαλάζιο ουρανό», εξηγεί το αρχιτεκτονικό γραφείο.

«Οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι πολύ συνηθισμένοι στην ελευθερία και δεν αντέχουν τους περιορισμούς», συμπληρώνει ένας άλλος αρχιτέκτονας του στούντιο, Ihor Havrylenko.

«Η ζωή σε κρησφύγετο, όσο άνετο κι αν είναι, δεν παύει να είναι ζωή μέσα σε πλαίσια. Γι' αυτό και προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε το χώρο έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το αισθάνονται ελάχιστα».

Την ψευδαίσθηση ότι είσαι στην ύπαιθρο δημιουργούν επίσης και τα υπνοδωμάτια του σπιτιού. Ένα από τα κύρια υπνοδωμάτια έχει ψηφιακή οθόνη από το δάπεδο μέχρι την οροφή, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και σαν παράθυρο και να εμφανίζει διαφορετικές φωτογραφίες κάθε φορά, όπως βουνά με χιόνι ή φύση.

Το γραφείο αποφάσισε επίσης να συμπεριλάβει μια κουζίνα με ατσάλινα ντουλάπια και πάγκους - σε περίπτωση που οι φιλοξενούμενοι αυτού του σπιτιού έχουν τη μαγειρική για χόμπι και θέλουν να το απολαύσουν στο έπακρο.

Υπάρχει επίσης ένας χώρος που θυμίζει κήπο για την καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών και φρούτων, ένα ιατρικό δωμάτιο καθώς και ένα δωμάτιο για τα κατοικίδια.

Για να διατηρηθούν όμως σε φόρμα οι κάτοικοι αυτού του σπιτιού θα πρέπει να γυμνάζονται. Υπάρχει λοιπόν μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διαλογισμού και μια πισίνα με πράσινα φώτα που δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε σπηλιά ή σε ωκεανό αντί για «απλή πισίνα».

Όλος αυτό ο ενιαίος χώρος του Underground House Plan B περιβάλλεται από ένα «δακτύλιο εκκένωσης», το οποίο είναι προσβάσιμο από σχεδόν κάθε δωμάτιο, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη απόδρασης.

«Αυτό το έργο αντικατοπτρίζει τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και μια προσπάθεια απάντησης στο ερώτημα εάν η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση της ζωής στην επιφάνεια ενώ βρίσκεται στα βάθη της», καταλήγει ο αρχιτέκτονας του στούντιο, Serhii Makhno.

Φωτογραφίες: Instagram makhno_design

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σπίτι design Αρχιτεκτονική

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ