Οι Times του Λονδίνου υμνούν το NOS στη Σίφνο: Ένα νέο ξενοδοχείο για μακάρια απομόνωση, θυμίζει κυκλαδίτικο χωριό [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι Times του Λονδίνου υμνούν το NOS στη Σίφνο: Ένα νέο ξενοδοχείο για μακάρια απομόνωση, θυμίζει κυκλαδίτικο χωριό [εικόνες]

Νέα άφιξη στη Σίφνο, το ξενοδοχείο NOS
Νέα άφιξη στη Σίφνο, το ξενοδοχείο NOS/Φωτογραφία: stayatnos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η νέα άφιξη στη Σίφνο είναι το NOS: Ένα νέο ξενοδοχείο, σχεδιασμένο ώστε να θυμίζει μικρογραφία κυκλαδίτικου νησιού, αποτελεί τον ορισμό της ιδιωτικότητας με μια οικειότητα που δεν φαντάζει υπερβολική.

H δημοσιογράφος των Times του Λονδίνου Ρέιτσελ Χάουαρντ, η οποία εξυμνεί σχεδόν σε κάθε της άρθρο τα ελληνικά νησιά, περιγράφοντας με μοναδικό τρόπο τις ομορφιές του κάθε μέρους που επισκέπτεται, αυτή τη φορά βρέθηκε στη Σίφνο και αξιολογεί ένα νέο ξενοδοχείο, το NOS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκινώντας το άρθρο της, η Χάουαρντ περιγράφει πώς ήταν το νησί πριν από 25 χρόνια, όταν το πρωτοεπισκέφθηκε. Όπως λέει, έμενε σε ένα λιτό ασβεστωμένο δωμάτιο στο Κάστρο, του οποίου ο ιδιοκτήτης ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος που έτρωγε ωμό σκόρδο για πρωινό και είχε την τάση να εισβάλλει απροειδοποίητα.

Χαρακτηριστικό σοκάκι στη Σίφνο
Χαρακτηριστικό σοκάκι στη Σίφνο

Σίφνος: Ένα από τα πιο αυθεντικά ελληνικά νησιά

Αλλά αυτό ήταν μια μικρή παρασπονδία μπροστά στην ασύγκριτη θέα. Όπως γράφει: «Πέρα από το στενό μονοπάτι που σηματοδοτούσε την εξωτερική περίμετρο του χωριού, δεν υπήρχε τίποτα άλλα παρά ο γαλάζιος ορίζοντας. Τα θολά περιγράμματα των μακρινών νησιών τρεμόπαιζαν και χάνονταν, ανάλογα με τον καιρό. Πολύ πιο κάτω, μια τεθλασμένη σκάλα, με κάθε πλάκα ζωγραφισμένη με ασβέστη στο περίγραμμά της, οδηγούσε σε ένα μικροσκοπικό εκκλησάκι με γαλάζιο τρούλο που βρισκόταν σε μια δική του μικροσκοπική χερσόνησο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σίφνος έχει το δικό της κοινό, σημειώνει η αρθρογράφος, το οποίο επιστρέφει κάθε καλοκαίρι. Ωστόσο, το μέρος αυτό παραμένει ένα από τα πιο αυθεντικά ελληνικά νησιά. Οι παραδόσεις της δεν ευδοκιμούν για τουριστική κατανάλωση -εδώ η ζωή ακολουθούσε πάντα τον ρυθμό της γης και των εποχών. Δεν υπάρχει αεροδρόμιο και το λιμάνι των Καμαρών, που έχει τη δική του αμμώδη παραλία, δεν είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια.

NOS: Η νέα άφιξη στο νησί

Από το πρώτο της ταξίδι στη Σίφνο έχουν περάσει 25 χρόνια και, όπως είναι λογικό, πολλά έχουν αλλάξει όσον αφορά στη διαμονή -πλέον υπάρχουν βίλες στις πλαγιές των λόφων αλλά και μια πλειάδα απομονωμένων ξενοδοχείων. Η Ρέιτσελ Χάουαρντ, όμως, στέκεται σε μια εντυπωσιακή νέα άφιξη, ένα ξενοδοχείο που άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο. Ο λόγος για το ξενοδοχείο NOS, για το οποίο επαναχρησιμοποιήθηκε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο με θέα το μικροσκοπικό ψαρολίμανο του Φάρου. Είναι το πρώτο εγχείρημα της Aeternal, μιας εταιρείας φιλοξενίας που ιδρύθηκε από μια ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία σχεδιάζει να ανοίξει πολλά ακόμη ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο ιδιοκτήτης, Βασίλης Κουτρούλης, επιστράτευσε την K-Studio, τους αρχιτέκτονες που βρίσκονται πίσω από μερικά από τα πιο μοντέρνα έργα φιλοξενίας της χώρας, και προσέλαβε τον Αθηναγόρα Κωστάκο, έναν διάσημο σεφ, για να δημιουργήσει το μενού του εστιατορίου του ξενοδοχείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πιάτο από το μενού του Αθηναγόρα Κωστάκου στο NOS
Πιάτο από το μενού του Αθηναγόρα Κωστάκου στο NOS

Κι ενώ, όπως γράφει η αρθρογράφος, ήταν λίγο ανήσυχη με το τι μπορεί να σήμαιναν όλα αυτά για τη Σίφνο, η οποία έχει αντισταθεί στην υπερανάπτυξη, τελικά το αποτέλεσμα δικαιώνει ακόμη και τον πιο δύσπιστο.

Η αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του NOS θυμίζει σύγχρονο κυκλαδίτικο νησί

Σε μια ημιασφαλτοστρωμένη διαδρομή χωρίς σήμανση, το NOS είναι σκόπιμα υποτονικό. Αν και οι τοίχοι είναι βαμμένοι στο χρώμα της άμμου, αντί για το παραδοσιακό λευκό, τα κιβωτιόσχημα κτίρια ακολουθούν το περίγραμμα της πλαγιάς του λόφου. Σχεδιασμένα ως ένα σύγχρονο κυκλαδίτικο χωριό, τα 18 δωμάτια, που συνδέονται μεταξύ τους με σκάλες και πέτρινους τοίχους, έχουν όλα διαφορετική διάταξη και θέα. Για παράδειγμα, η σουίτα στην οποία έμενε η Χάουαρντ ήταν σε μελί χρώμα και είχε μια μικρή πισίνα στην κλειστή αυλή και μια σκιερή βεράντα στο πίσω μέρος, με ένα άνοιγμα στον πέτρινο τοίχο και θέα στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής, το οποίο θεωρείται το ιερότερο από τις εκατοντάδες εκκλησίες και μοναστήρια της Σίφνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ τα δωμάτια είναι σχεδιασμένα για απόλυτη ιδιωτικότητα, η κύρια πισίνα και το υπαίθριο εστιατόριο έχουν δημιουργηθεί έχοντας κατά νου την «πλατεία ενός χωριού», όπου οι επισκέπτες μπορούν να κοινωνικοποιηθούν ή απλώς να απολαύσουν το θαλάσσιο τοπίο από τις ξαπλώστρες. Το σούρουπο, η πισίνα αντανακλά τις μωβ και ροζ πινελιές στον ουρανό -μια θέα που αξίζει να απολαύσετε με ένα από τα περίτεχνα κοκτέιλ του μπάρμπαν (tip της δημοσιογράφου: δοκιμάστε το cu-cai: βότκα με αχλάδι, νερό αγγουριού, σιρόπι gingerbread και αφρό λάιμ).

Το δείπνο κάτω από την πέργκολα από μπαμπού του εστιατορίου είναι μια διαδοχή από έντονες, καλοκαιρινές γεύσεις: λευκός ταραμάς με χαβιάρι avruga, χταπόδι στα κάρβουνα με σαλάτα από αρωματικά φασόλια, και μια αποδομημένη σπανακόπιτα, με θραύσματα από φύλλο ζύμης που σπάει σε ένα λεμονάτο σωρό από σπανάκι, φέτα και άνηθο στο τραπέζι της απολαυστικής Olympia. Όπως όλο το ευγενικό προσωπικό του NOS, γοητεύει με μια οικειότητα που δεν φαίνεται ποτέ υπερβολική.

«Η γαστρονομία στη Σίφνο είναι τρόπος ζωής», λέει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. «Για παράδειγμα, αν ζητήσεις από την κυρία Μαργαρίτα, μια αγαπημένη γειτόνισσα του ξενοδοχείου μας, να σου ετοιμάσει ρεβιθάδα, θα σου πει: "Βασίλη, θα πρέπει να περιμένεις μέχρι την Κυριακή"». Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει η αρθρογράφος, «τα ρεβίθια μουλιάζονται σε βρόχινο νερό που συλλέγεται σε στέρνες, στη συνέχεια σφραγίζονται σε ειδικά σκεύη που ονομάζονται σκεπαστάρια και μαγειρεύονται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε έναν κοινόχρηστο ξυλόφουρνο το Σάββατο, για να σερβιριστούν μετά την εκκλησία στο μεσημεριανό της Κυριακής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανθεκτικό στη θερμότητα και πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, το χαρακτηριστικό κόκκινο χώμα της Σίφνου χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την κατασκευή μαγειρικών αγγείων. Υπάρχουν 15 εργαστήρια αγγειοπλαστικής στη Σίφνο, αλλά πριν από την έλευση του πλαστικού και του αλουμινίου υπήρχαν πολλά περισσότερα. Το NOS αποτίει φόρο τιμής στην κεραμική βιομηχανία του νησιού με κεραμικά σκαμνιά, νεροχύτες, γλάστρες και φλάρους (διακοσμητικά δοχεία καμινάδας) που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την ιδιοκτησία.

Όσο για το πού μπορείτε να κολυμπήσετε, όπως γράφει η Χάουαρντ, το ξενοδοχείο μπορεί να μοιάζει απομονωμένο, ωστόσο υπάρχουν τέσσερις ρηχοί, αμμώδεις όρμοι (και αρκετές εξαιρετικές παραθαλάσσιες ταβέρνες) σε κοντινή απόσταση με τα πόδια. Δεν χρειάζεστε, όπως λέει, μπότες πεζοπορίας για να κατεβείτε τρία λεπτά κατηφόρα προς την παραλία Φασολού, έναν προστατευμένο κόλπο με μια συστάδα από αρμυρίκια που παρέχουν φυσική σκιά -αρκούν οι σαγιονάρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως, η δημοσιογράφος περιγράφει τη γαστρονομία του νησιού -άλλωστε, είναι η πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Εδώ, όπως λέει, θα βρείτε ό,τι επιθυμείτε, από την απλή, εποχική κουζίνα του νησιού έως μοντέρνα πιάτα, με προϊόντα που χαρίζει απλόχερα το νησί.

Προσοχή μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια

Κάτι τελευταίο που έκανε εντύπωση στη Χάουαρντ ήταν το πρωινό στο NOS. Ένας τέλειος καπουτσίνο και μια σιφνέικη εκδοχή των αυγών φλωρεντίν με άγρια χόρτα και φέτα -είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Το πρωινό, όπως σημειώνει, είναι ένας ύμνος στα τοπικά προϊόντα -τυρί μανούρι παλαιωμένο σε κόκκινο κρασί, αλμυρά μπισκότα αρωματισμένα με γλυκάνισο, μπισκότα αμυγδάλου-, που σερβίρονται στα πιο όμορφα μπολ, ζωγραφισμένα με μικρά μπλε ψάρια, λουλούδια και πουλιά. Κάθε κομμάτι φτιάχνεται, ψήνεται και ζωγραφίζεται στο χέρι από την οικογένεια Λεμπέση, η οποία κατασκευάζει κεραμικά εδώ και τέσσερις γενιές και παράγει τον δικό της πηλό.

Εάν δεν έχετε ήδη επισκεφθεί τη Σίφνο, μια έστω ολιγοήμερη παραμονή φέτος το καλοκαίρι θα σας δικαιώσει. «Χαθείτε στο μπλε του Αιγαίου, απολαύστε την ηρεμία του τοπίου και δοκιμάστε μοναδικά σιφνέικα πιάτα σε ένα ξενοδοχείο που σίγουρα θα συζητηθεί!», καταλήγει η αρθρογράφος των Times.

Φωτογραφίες: Facebook/Nos Hotel and villas

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ