«Parallel House»: Αυτό το σπίτι στην Τζια μοιάζει σαν να γεννήθηκε από τον λόφο [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr

«Parallel House»: Αυτό το σπίτι στην Τζια μοιάζει σαν να γεννήθηκε από τον λόφο [εικόνες]

Το μινιμαλίστικο σπίτι στην Τζια
Το Parallel House

Με θέα την απεραντοσύνη του Αιγαίου Πελάγους από την κορυφή ενός λόφου, το Parallel House ή αλλιώς το Παράλληλο Σπίτι ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη κατασκευή του και τη μινιμαλιστική αισθητική του.

Ιδιαίτερη κατασκευή επειδή το πίσω μέρος αυτού του σπιτιού στη Τζια είναι εν μέρει ενσωματωμένο σε μια απότομη πλαγιά ενός λόφου, ενώ το μπροστινό μέρος είναι πλήρως επενδυμένο σε όλο το μήκος του με παράθυρα που έχουν θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποδεικνύεται εμπράκτως δηλαδή ότι η επικλινή τοπογραφία του οικοπέδου ήταν καθοριστική για τον σχεδιασμό του σπιτιού, αφού η μια πλευρά μοιάζει να βυθίζεται στην γη και η άλλη να «κινείται παράλληλα» με τη θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, το κτίριο περιλαμβάνει μια ακολουθία εσωτερικών και εξωτερικών χώρων που είναι διατεταγμένοι γραμμικά, έτσι ώστε όλοι να έχουν θέα τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά.

Η στιβαρή, μονολιθική κατασκευή από σκυρόδεμα σχεδιάστηκε ως μια σύγχρονη ερμηνεία μιας παραδοσιακής πέτρινης κατοικίας.

«Το Parallel House χτίστηκε με αντιθέσεις», εξηγεί το En Route Architects, το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε τον σχεδιασμό του σπιτιού, με επικεφαλής τους αρχιτέκτονες Κατερίνα Κουρκούλα και Hannes Livers Gutberlet στο Dezeen.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέσω αυτής της αντίθεσης, η εστίαση γίνεται στη μέγιστη εμπειρία που προσφέρει το ίδιο το τοπίο».

Ενα αίθριο στο ένα άκρο του σπιτιού πλαισιώνεται από συρόμενες πόρτες που οδηγούν στο εσωτερικό. Από εδώ, υπάρχει μια απρόσκοπτη θέα στο μπροστινό άκρο του κτηρίου.

Η ευθύγραμμη φόρμα της 140 τ.μ. κατοικίας στεγάζει μια σειρά από δωμάτια σε παράλληλη διάταξη, συνδέοντας εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με τρόπο που αφήνει τη θέα να απλώνεται γενναιόδωρα και απλόχερα.

Μεταξύ της τραπεζαρίας και του ενός υπνοδωματίου, υπάρχει μια σκεπαστή βεράντα με ενσωματωμένο ντους που βλέπει επίσης στο τοπίο από τη μία πλευρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα υπόλοιπα υπνοδωμάτια και το καθιστικό έχουν επίσης συρόμενες πόρτες που μπορούν να ανασυρθούν για να συνδέσουν αυτά τα δωμάτια με μια σκιερή βεράντα.

Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν παραδοσιακές μεθόδους για την θέρμανση και ψύξη του κτηρίου, ενώ ένας διάδρομος στο πίσω μέρος του σπιτιού διοχετεύει φυσικό αεράκι στο εσωτερικό.

Τέλος το νερό της βροχής που πέφτει στην οροφή συλλέγεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται μέσα στο κτίριο, ενώ τα ηλιακά πάνελ που κρύβονται στο τοπίο παρέχουν αρκετή ενέργεια ώστε το σπίτι να λειτουργεί εντελώς εκτός δικτύου για ρεύμα.

Δείτε φωτογραφίες της εντυπωσιακής κατοικίας στην Τζια:

Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη και μινιμαλιστική αισθητική του…

Parallel House στη Τζια
Μοιάζει να γεννήθηκε από τον λόφο
Parallel House στη Τζια
Το σπίτι ξεδιπλώνεται σε γραμμική διάταξη, ώστε να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο γίνεται το ξεχωριστό κυκλαδίτικο τοπίο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Parallel House στη Τζια
Η μια πλευρά έχει θέα το Αιγαίο Πέλαγος
Parallel House στη Τζια
Η άλλη το φυσικό τοπίο που απλώνεται τριγύρω
Parallel House στη Τζια
Το σπίτι ενσωματώνεται μερικώς στο έδαφος, αφήνοντας την εξωτερική του πλευρά να ανοιχτεί με τόλμη στο καταγάλανο της θάλασσας.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Instagram en_route_architecture

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κατοίκια Τζια Αρχιτεκτονική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ