Με μια πραγματική πλωτή πόλη που θα μπορεί να φιλοξενήσει 60.000 επιβάτες μοιάζει το υπερπολυτελές γιοτ Pangeos που έχουν σχεδιάσει ιταλοί αρχιτέκτονες.
Όπως αναφέρει το CNN, το ιταλικό γραφείο Lazzarini Design Studio εκπόνησε τα σχέδια για αυτό το επιβλητικό σκάφος, το οποίο φαντάζεται ως χελώνα με τα πτερύγιά της τεντωμένα. Είναι τόσο ογκώδες που, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί καν ως superyacht, αλλά μάλλον ως terayacht.
Γι' αυτό και βαφτίστηκε Pangeos, μια αναφορά στην Παγγαία, την αρχαία υπερήπειρο που κάποτε περιλάμβανε σχεδόν όλη τη χερσαία μάζα του πλανήτη.
Σύμφωνα με το ιταλικό γραφείο Lazzarini, η θαλαμηγός θα είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει ξενοδοχεία, διαμερίσματα, εμπορικά κέντρα, πάρκα και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και έως και 60.000 επιβάτες.
Όταν το Pangeos δεν είναι αγκυροβολημένο κοντά στη στεριά, θα είναι προσβάσιμο από αέρος ή θαλάσσης, με ειδικά λιμάνια ενσωματωμένα στη δομή.

Το μεγαλύτερο superyacht που έχει κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο
Με μήκος 550 μέτρα και πλάτος που φτάνει σε ορισμένα σημεία τα 610 μέτρα, το Pangeos θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο πλοίο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να κατασκευαστεί, πράγμα που αποτελεί από μόνο του εμπόδιο. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του, «το terayacht χρειάζεται ένα ναυπηγείο της ίδιας κλίμακας», το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει.
Το έργο θα απαιτούσε ένα ναυπηγείο διαστάσεων 600 επί 650 μέτρων, το οποίο θα απαιτούσε επίσης τη βυθοκόρηση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου θαλασσινού νερού με μια κυκλική μπούμα.
Μόλις κατασκευαστεί το γιοτ, ο βραχίονας θα ανοίξει, θα πλημμυρίσει την περιοχή και θα καθελκύσει το σκάφος. Σύμφωνα με τον Lazzarini, οι ακτές της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει η κατασκευή.
Η βιώσιμη ενέργεια στο επίκεντρο της σκέψης των αρχιτεκτόνων
Καθώς ο στόχος είναι συχνά η ελαχιστοποίηση της αντίστασης, τα σκάφη σπάνια αποκλίνουν από μια τυπική κατασκευή σε σχήμα V (πόσο μάλλον να υιοθετήσουν το σχήμα θαλάσσιων ζώων), αλλά τα πτερύγια του Pangeos έχουν έναν άλλο σκοπό.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, τα άκρα αυτά θα δεσμεύουν την κινητική ενέργεια των κυμάτων, επιτρέποντας στο σκάφος να πλέει συνεχώς χωρίς να παράγει εκπομπές αερίου.
Η οροφή θα είναι επίσης εξοπλισμένη με ηλιακούς συλλέκτες για την παροχή πρόσθετης ενέργειας, αν χρειαστεί, ενώ θα ενσωματωθούν και ηλεκτρικοί κινητήρες. Το Pangeos θα τροφοδοτείται από εννέα ηλεκτροκινητήρες υψηλής τεχνολογίας, ο καθένας από τους οποίους θα αποδίδει 16.800 ίππους.

Πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ενός τέτοιου υπερπολυτελούς γιοτ;
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το συνολικό κόστος κατασκευής αυτού του τιτάνιου πλοίου είναι της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κατασκευή θα διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια και η εταιρεία δεν αναμένει να ξεκινήσει η λειτουργία του ναυπηγείου πριν από το 2025.

Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις προβλέψεις, η εταιρεία κατέληξε σε ένα σχέδιο. Η χρηματοδότησή του να γίνει μέσω NFT, πουλώντας Unreal Estates που επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να αγοράζουν εικονικά εισιτήρια, δωμάτια ξενοδοχείων, ακόμη και σπίτια για μια έκδοση του γιοτ στο metaverse.
Οι αρχιτέκτονες του Lazzarini Design Studio, ειδικοί στα superyachts
Ο Pierpaolo Lazzarini γεννήθηκε στη Ρώμη το 1982, είναι Ιταλός σχεδιαστής και ιδρυτής του Lazzarini Design Studio. Αφού έκανε μια μεγάλη καριέρα στην αυτοκινητοβιομηχανία, συνέχισε να εργάζεται σε έργα μεγάλης κλίμακας, κυρίως στα γιοτ.
Ο Lazzarini ήταν εκείνος που σχεδίασε το Shape, ένα φουτουριστικό superyacht με εκπληκτικό σχεδιασμό. Διαθέτοντας έξι πολυτελείς σουίτες, αυτό το νέο ιταλικό πλοίο διαθέτει ένα προσαρμόσιμο «κενό» στην αρχιτεκτονική του.
Shape, το υπερωκεάνιο με την τρύπα
Μια «τεράστια τρύπα» ακριβώς στη μέση του σκάφους σας: με την πρώτη ματιά, θα ορκιζόσασταν ότι πρόκειται για κάποιο σοβαρό δομικό πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι η εμβληματική πρόταση του Shape, του υπερωκεάνιου μήκους 102 μέτρων που σχεδιάστηκε από το Lazzarini Design Studio.
Με πρόσβαση μέσω μιας πόρτας στην πλώρη, το προσαρμόσιμο «κενό» διαθέτει μια σκάλα στην αριστερή πλευρά που επιτρέπει στους επιβάτες να κατέβουν στο νερό για κολύμπι.
Για τους λιγότερο τολμηρούς, το επάνω κατάστρωμα προσφέρει μια πισίνα υπερχείλισης: ο γυάλινος πυθμένας της, που είναι τοποθετημένος στο κεντρικό κενό, σας επιτρέπει να παρατηρείτε τον ωκεανό με απόλυτη ασφάλεια και να θαυμάζετε τους κολυμβητές που έχουν τολμήσει να μπουν μέσα.
Ένα σολάριουμ και μια σανίδα κατάδυσης βρίσκονται στην πρύμνη, ενώ οι χώροι στην πλώρη εκτείνονται σε μήκος 35 μέτρων και υπάρχουν τρία καταστρώματα. Στο πρώτο επίπεδο στεγάζονται έξι πολυτελείς σουίτες, στο δεύτερο οι χώροι του πληρώματος και το τιμόνι ενώ στο τρίτο βρίσκεται το ελικοδρόμιο και το ιδιωτικό τζακούζι.

Saturnia, το superyacht με ιδιωτικό λιμάνι
Σχεδιασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα, το Saturnia αψηφά πολλούς νόμους της βαρύτητας για να σπάσει ρεκόρ ταχύτητας στη θάλασσα. Με το μισό βάρος από άλλα σκάφη του μεγέθους του, λέγεται επίσης ότι είναι ταχύτερο από τα αδελφικά του πλοία, φτάνοντας εύκολα σε ταχύτητα 30 κόμβων - ή 56 km/h.
Διαθέτοντας έναν υβριδικό κινητήρα ο οποίος συνδυάζει έναν κινητήρα ντίζελ και έναν ηλεκτρονικό πίδακα νερού, το σκάφος θα μπορεί να κινείται χωρίς να παράγει εκπομπές αερίων.
Εκτός από ένα τεχνικό και τεχνολογικό επίτευγμα, το Saturnia πρόκειται επίσης να είναι ένα από τα πιο πολυτελή σκάφη στον κόσμο. Κάτω από το σκάφος, ένα ιδιωτικό μίνι λιμάνι θα διασχίζει το γιοτ στο κέντρο του μέσω μιας γέφυρας, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να κάνουν μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας τους, αγκυροβολώντας το σκάφος τους στην αποβάθρα του γιοτ.
Θα μπορούν να κάνουν ένα ταξίδι μέσα στο ταξίδι. Η διάταξη αυτού του ιδιωτικού καταστρώματος θα επιτρέπει επίσης την εύκολη επικοινωνία μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού του πλοίου, χάρη στα συρόμενα παράθυρα και τα πλευρικά ανοίγματα.
Στο πάνω μέρος θα υπάρχουν δύο προεκτάσεις 1,5 μέτρου η καθεμία και θα αποτελούν τις βεράντες που θα έχουν γυάλινο δάπεδο και θα είναι εξοπλισμένες με καναπέ. Στην κορυφή του Saturnia, θα υπάρχει μια πανοραμική πισίνα.
Με τους 5 ορόφους του, το superyacht θα μπορούσε να φιλοξενήσει άνετα έως και 20 επιβάτες στις πολυτελείς καμπίνες του και άλλα τόσα μέλη του πληρώματος.
Το Plectrum, το πρώτο ιπτάμενο σκάφος στον κόσμο
Αυτό το μελλοντικό σκάφος, που βαφτίστηκε Plectrum, διαθέτει τεχνολογία υδροπτέρυγων, με υποβρύχιο πτερύγιο που επιτρέπει στο σκάφος να ανυψώνεται πάνω από την επιφάνεια του νερού και να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, χάρη σε τρεις κινητήρες υδρογόνου που βρίσκονται στο κάτω μέρος.
«Μας αρέσει να θυμόμαστε ότι το 1964, η ναυπηγική βιομηχανία ήταν ήδη ικανή να κατασκευάσει αυτό το είδος σκάφους», λέει η ομάδα σχεδιασμού.
Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία των υδροπτέρυγων χρονολογείται από το 1906. Τα περισσότερα από αυτά τα σκάφη βλέπουμε στο America's Cup, τον διεθνή ιστιοπλοϊκό διαγωνισμό που ενέπνευσε αυτή τη νέα δημιουργία.
Αλλά τα περισσότερα από αυτά τα σκάφη δεν έχουν ούτε κατά διάνοια το μέγεθος αυτού που φαντάστηκε το σχεδιαστικό στούντιο Lazzarini.
Το AC75, το μοντέλο με το μονογάλαρο που χρησιμοποιείται στο America's Cup, έχει μήκος 23 μέτρα. Το Plectrum, από την άλλη πλευρά, θα έχει μήκος 75 μέτρα, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημιουργοί του υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν 86 εκατομμύρια δολάρια για να υλοποιήθεί η ιδέα τους η οποία μένει να δούμε αν θα καταφέρει να πάρει σάρκα και οστά.