fbpx Αν μια αγροικία ήταν διώροφο μίνιμαλ διαμέρισμα, θα ήταν κάπως έτσι -Ενα λιτό, ιδιαίτερο σπίτι στη Θεσσαλονίκη | DESIGN | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
DESIGN
RURAL APARTMENT

Αν μια αγροικία ήταν διώροφο μίνιμαλ διαμέρισμα, θα ήταν κάπως έτσι -Ενα λιτό, ιδιαίτερο σπίτι στη Θεσσαλονίκη

Ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη που θυμίζει εξοχική κατοικία
03|11|2020 | 14:51
Rural Apartement

Η έμπνευση για το διαμέρισμα «Rural Apartement» είναι ευδιάκριτη από το όνομά και τις εικόνες. Οι γραμμές, η μορφολογία, τα έπιπλα, η αίσθηση, όλα θυμίζουν αγροτική κατοικία. Όχι όμως σε ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης, αλλά ίσως κάπου στην εξοχή.

Κι όμως το «Rural Apartement», ένα έργο που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Normless Architecture Studio, βρίσκεται στο Πανόραμα και σχεδιάστηκε εφαρμόζοντας τις αρχές μιας αγροτικής κατοικίας σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα, κάνοντας εκτεταμένη χρήση του υλικού Kourasanit.

Η βασική ιδέα πίσω από την ανάπτυξη αυτού του έργου, λοιπόν, ήταν η εφαρμογή αρχών εξοχικής κατοικίας σε ένα διαμέρισμα για μία οικογένεια που αποτελείται από έξι άτομα. Ως εκ τούτου, η πρόταση των Normless Architecture περιλάμβανε πολλούς μικρούς και λειτουργικούς ιδιωτικούς χώρους για κάθε μέλος της οικογένειας καθώς και περίτεχνα και ευρύχωρα καθιστικά που θα ενθάρρυναν τις κοινές οικογενειακές δραστηριότητες. Ετσι κι έγινε.

Το διαμέρισμα δύο επιπέδων και συνολικής επιφάνειας 186 τ.μ, αποτελείται από μία ανοιχτή είσοδο, τραπεζαρία και σαλόνι, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια για τα τέσσερα παιδιά, ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο, τρία μπάνια και μια σοφίτα. Η εκτεταμένη χρήση του υλικού Kourasanit είναι που δίνει μια αγροτική όψη στον χώρο ενώ η μινιμαλίστικη διακόσμηση προσφέρει άνεση και ευελιξία.

Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν μια παλέτα χρωμάτων σε γήινους τόνους για να δημιουργήσουν ένα άνετο περιβάλλον, ενώ πειραματίστηκαν με διαφορετικές υφές στους τοίχους και την οροφή.

Ανάμεσα στο σαλόνι και την τραπεζαρία, ένας κλειστός χώρος που χωρίζεται με μεταλλικά κουφώματα από γυαλί, χρησιμοποιείται ως γραφείο στο σπίτι.

Ο πάγκος της κουζίνας και τα ντουλάπια επικαλύφθηκαν επίσης με Kourasanit σε ουδέτερο γκρι χρώμα, που επιτρέπει στο μαύρο μέταλλο και τις ξύλινες λεπτομέρειες να ξεχωρίζουν.

Η ενοποιημένη υφή δαπέδου που απλώνεται από την είσοδο μέχρι το σαλόνι, δίνει συνέχεια και συνοχή στον χώρο, ενώ ο καναπές λειτουργεί ως διαχωριστικό για τα δύο σαλόνια, με το ένα να προορίζεται για τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Τα δύο υπνοδωμάτια για τα τέσσερα κορίτσια της οικογένειας, διαθέτουν σοφίτα, επιτρέποντας τη μεγιστοποίηση του χώρου και δίνοντας την αίσθηση ότι τα περιορισμένα τετραγωνικά είναι τελικά περισσότερα.

Ο χώρος που δημιουργείται κάτω από τη σκάλα χρησιμοποιείται ως επιπλέον αποθηκευτικός χώρος ενώ τα βερνικωμένα κόντρα πλακέ και η επίστρωση Kourasanit χρησιμοποιούνται ξανά στα παιδικά δωμάτια, αυτή τη φορά όμως με πιο παιχνιδιάρικο τόνο όσον αφορά τα χρώματα και τις υφές.

Μια σχεδόν λευκή παλέτα ορίζει το φόντο για το master υπνοδωμάτιο, με λίγo ορείχαλκο και ξύλινες λεπτομέρειες. Πίσω από το κρεβάτι, ένας μεταλλικός σκελετός διαχωρίζει το δωμάτιο από το μπάνιο του, με τους ιδιαίτερους νιπτήρες.

Είναι λοιπόν, ο συνδυασμός της απαλής χρήσης υλικών, των άνετων γωνιών αλλά και των παράθυρων που βλέπουν στο γραφικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, και δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας και αγροτικής ζωής, ενώ βρίσκεται κανείς τόσο κοντά στην πόλη...

Δείτε ακόμη περισσότερες φωτογραφίες από το εσωτερικό του Rural Apartement:

Το εσωτερικό επενδύεται σε μεγάλο βαθμό από ξύλο το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις βιομηχανικές λεπτομέρειες. Τα μεγάλα παράθυρα προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα, την ίδια στιγμή που οι άνετοι καναπέδες είναι ιδανικοί για χαλάρωση...

To διαμέρισμα αποτελείται από δύο σαλόνια.
Το ένα προορίζεται για μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις
Μια άλλη ιδιαιτερότητα του διαμερίσματος είναι το ότι λειτουργεί σαν open plan space.
Η κουζίνα
Οι χώροι διαχωρίζονται μεν, αλλά δεν αποκλείονται ο ένας από τον άλλο.
Η σκάλα που οδηγεί στον πάνω όροφο.
Το master υπνοδωμάτιο
Το μπάνιο
Με statement λεπτομέρειες
Το παιδικό δωμάτιο
Η σκάλα έχει επίσης αποθηκευτικό χώρο
Με την κατάλληλη διαρρύθμιση όλα γίνονται πιο εύκολα

Φωτογραφίες: Normless Architecture Studio, Γιώργος Σφακιανάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ