Ένα νέο design resort 5 αστέρων στο Μαράθι της Κρήτης -Πολυτέλεια και άγρια φύση, δείτε πώς τα συνδύασαν - iefimerida.gr

Ένα νέο design resort 5 αστέρων στο Μαράθι της Κρήτης -Πολυτέλεια και άγρια φύση, δείτε πώς τα συνδύασαν

Ξενοδοχείο resort κτίρια θάλασσα βραχώδης πλαγιά Μαράθι Κρήτης
Το πεντάστερο resort JW Marriott, στο Μαράθι της Κρήτης, δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Block722 / Αεροφωτογράφος/βιντεογράφος: Γιώργος Παππάς / Φωτογραφίες: Ana Santl - Art direction: Έφη Σπύρου - Styling: Priszcilla Varga
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Δείτε τις φωτογραφίες από τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου JW Marriott, στο Μαράθι της Κρήτης. 

Χτισμένο στην απότομη πλαγιά βραχώδη πλαγιά του Άκρα Πελεγρί, με μοναδική ανεμπόδιστη θέα στον κόλπο της Σούδας, το νέο έργο του γραφείου Block722, παντρεύει το design, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τον μινιμαλισμό και την πολυτέλεια ενός resort 5 αστέρων, με την άγρια ομορφιά της Κρήτης. Στόχος τόσο της αρχιτεκτονικής ομάδας όσο και του ομίλου JW Marriott, ήταν η δημιουργία ενός ξενοδοχείου, το οποίο με τον λιτό μεσογειακό χαρακτήρα του σχεδιασμού του θα ερχόταν σε αρμονία και σε βαθιά σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο αναπτύσσεται σε έκταση 59.700 τ.μ. και περιλαμβάνει 160 δωμάτια και σουίτες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 450 επισκέπτες. Έμπνευση για το ντιζάιν ήταν η τοπική αρχιτεκτονική, με τη χρήση φυσικών υλικών, αλλά και η τοπική χειροτεχνία.

«Μέσα από έναν σχεδιαστικό λόγο που ισορροπεί ανάμεσα στην δομική ακρίβεια και την επιμελημένη αδρότητα, η εμπειρία του επισκέπτη διαμορφώνεται σε απόλυτη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον», εξηγεί η σχεδιαστική ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Block722.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παθητικά και ενεργητικά περιβαλλοντικά συστήματα - όπως πράσινες στέγες και φωτοβολταϊκά πάνελ, αυτοφυείς φυτεύσεις και πέτρα τοπικής προέλευσης – συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου ενισχύοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα του τοπίου», συμπληρώνουν οι ίδιοι. 

Οι θάμνοι της κρητικής γης πρωταγωνιστούν 

Mια νησιώτικη πλατεία γεμάτη με ντόπιους θάμνους και φυτά χαμηλής βλάστησης που ευδοκιμούν στο νησί, καλωσορίζει τον επισκέπτη. Η θάλασσα, πανταχού παρούσα, είτε ως θέα είτε ως αύρα, πρωταγωνιστεί και, όπως εξηγούν οι δημιουργοί, «αποκαλύπτεται αργά, προσφέροντας μια εμπειρία προσεκτικά σκηνοθετημένη, με στόχο τη σταδιακή αποκάλυψη της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και του φυσικού τοπίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα φυτά που συνθέτουν το τοπίο στην εν λόγω πλατεία, γίνονται οργανικό κομμάτι και του εσωτερικού χώρου, καθώς η φύτευση συνεχίζεται και μέσα στο λόμπι. Έτσι υπάρχει μια αίσθησης συνέχειας. Οι θάμνοι που πλαισιώνουν τα καθίσματα της υποδοχής, αλλά και το φυσικό φως που εισχωρεί από ψηλά μέσα από έναν φεγγίτη, ενισχύουν το αίσθημα της αρμονίας μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο χώρος υποδοχής αποτελεί το πρώτο από μια ακολουθία συνδεδεμένων εσωτερικών χώρων, επιπλωμένων σε γήινες, ήπιες αποχρώσεις, ακολουθούν το μπαρ, το κεντρικό εστιατόριο και το JW Market. Πρόκειται για τον κοινοτικό πυρήνα του συγκροτήματος, οργανωμένο σε μια ακολουθία από καθαρούς γεωμετρικούς όγκους που ανοίγονται προς τη θάλασσα μέσω μιας σειράς από επιβλητικές πέργκολες, οι οποίες λειτουργούν ως φίλτρο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Τα λιτά, κατακόρυφα υποστυλώματα παραπέμπουν σε αρχαίους δωρικούς ρυθμούς, ενώ τα πυκνά σκίαστρα από φυσικά υλικά φιλτράρουν το μεσογειακό φως, δημιουργώντας ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παιχνίδι φωτός και σκιάς. Το νερό που ρέει περιμετρικά αντανακλά τις μορφές και ενισχύει την αίσθηση γαλήνης και αιώρησης, ολοκληρώνοντας μια εμπειρία σύνδεσης με το τοπίο. Φυσικά υλικά – με χαρακτηριστικούς ακατέργαστους βράχους και επιφάνειες από πέτρα – συνυπάρχουν αρμονικά με τις καθαρές, γεωμετρικές γραμμές της αρχιτεκτονικής, ενισχύοντας την αίσθηση υλικότητας και βιωματικής σύνδεσης με το φυσικό περιβάλλον. Η εμπειρία κορυφώνεται στα βυθισμένα καθιστικά, που μοιάζουν να επιπλέουν σαν νησίδες μέσα στην ανακλαστική υδάτινη επιφάνεια, προσβάσιμα μέσω διακριτικών διαδρομών που διασχίζουν το νερό», λένε οι δημιουργοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ζώνες χαλάρωσης, ονειροπόλησης και ευεξίας

Στο χαμηλότερο τμήμα της πλαγιάς, βρίσκονται τα εστιατόρια, οι χώροι χαλάρωσης με τις σκιερές και δροσερές πέργκολες, οι πισίνες αλλά και το κέντρο ευεξίας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η σύνθεση αυτή επιτρέπει ομαλές, φυσικές μεταβάσεις ανάμεσα σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς ο επισκέπτης ανηφορίζει προς τις μονάδες διαμονής που αναπτύσσονται στα υψηλότερα σημεία του τοπίου. Ο σχεδιασμός των δωματίων και των σουιτών αρθρώνεται σε μια σύνθεση μονώροφων και διώροφων γεωμετρικών όγκων, τοποθετημένων πάνω στην υπάρχουσα κλίση του εδάφους. Η αμφιθεατρική διάταξη και η αρχιτεκτονική σε ανθρώπινη κλίμακα εξασφαλίζουν απρόσκοπτη θέα, ιδιωτικότητα και φυσική ένταξη στο τοπίο. Κάθε δωμάτιο έχει σχεδιαστεί ως ένα ενιαίο περιβάλλον διαβίωσης, όπου εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι συνδέονται αρμονικά. Η ιδιωτικότητα είναι πλήρως διασφαλισμένη, ενώ ο προσεκτικός προσανατολισμός προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Οι ιδιωτικές πισίνες ενσωματώνονται διακριτικά στο τοπίο, δημιουργώντας φυσικά σημεία δροσιάς, ενώ οι σκιασμένες βεράντες και οι φυτεμένες στέγες επιτρέπουν στη φύση να γίνεται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής εμπειρίας του επισκέπτη», εξηγούν οι αρχιτέκτονες του γραφείου Block722.

To design, η τοπική πέτρα και οι παραδόσεις του νησιού 

Για τη δημιουργία αυτού του resort ζητήθηκε η καίρια συμβολή των τοπικών προμηθευτών, των τεχνιτών της Κρήτης και των κατασκευαστών, ώστε να υπάρξει ένας ανοιχτός διάλογος του σύγχρονου ντιζάιν με τον τοπικό χαρακτήρα, το ύφος, τις παραδόσεις και την πολιτισμική ταυτότητα του νησιού. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η υλική παλέτα αντλεί άμεσα από το περιβάλλον. Οι πέτρινοι τοίχοι κατασκευάζονται με υλικό που εξορύσσεται επιτόπου, ενώ στα σκυροδέματα χρησιμοποιούνται αδρανή από το ίδιο έδαφος — το ξενοδοχείο διαμορφώνεται μέσα από τη γη που το φιλοξενεί. Τα χρώματα, οι φόρμες και οι υφές των επίπλων και των υλικών — όπως το ακατέργαστο λινό, η τερακότα, τα κεραμικά, η ψάθα και το ξύλο — συνδιαμορφώνουν εσωτερικούς χώρους που λειτουργούν ως φυσική συνέχεια του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός βασίστηκε σε μια βαθιά δέσμευση για βιωσιμότητα και σεβασμό προς το τοπίο. Η προσέγγιση μας επιδιώκει την οργανική ένταξη των κτιριακών όγκων στο παραθαλάσσιο ανάγλυφο, διατηρώντας την αρχική μορφολογία του εδάφους μέσω στοχευμένων επεμβάσεων αποκατάστασης. Κεντρικό ρόλο έχει το στρατηγικό σχέδιο φύτευσης: χρησιμοποιούνται αποκλειστικά αυτοφυή, ανθεκτικά στην ξηρασία είδη, που απαιτούν ελάχιστο πότισμα και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Σε κάθε σημείο, τα κτίρια έχουν τοποθετηθεί ώστε να συνεργάζονται με το φυσικό ανάγλυφο, όχι να το ανταγωνίζονται», λένε οι δημιουργοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βιώσιμη αρχιτεκτονική

Οι παθητικές περιβαλλοντικές λύσεις περιλαμβάνουν τον κατάλληλο προσανατολισμό των κτιρίων, τον φυσικό διαμπερή αερισμό και τις βαθιές πέργκολες που προσφέρουν σκίαση, βελτιώνοντας τη θερμική άνεση και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα, τα ενεργητικά συστήματα περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά πάνελ, γεώτρηση και φυτεμένα δώματα που ενισχύουν τη μόνωση και βοηθούν τα κτίρια να ενσωματώνονται οπτικά στο τοπίο.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνεργάζονται για να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου και να ενδυναμώσουν τη φυσική ισορροπία του τόπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στην επιβλητική ακτογραμμή της Κρήτης, η κατασκευή συμπορεύεται με την προστασία του τοπίου, εντάσσοντας τη σύγχρονη φιλοξενία σε έναν από τους πιο πολύτιμους μεσογειακούς θύλακες με αρχιτεκτονική ευαισθησία και σεβασμό στον τόπο. Το θέρετρο αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της δύναμης της αρχιτεκτονικής να αποδίδει τιμή στο περιβάλλον και, ταυτόχρονα, να προσφέρει εμπειρίες ουσιαστικές — εμπειρίες που συνδέουν τους επισκέπτες όχι μόνο με την έννοια της πολυτέλειας, αλλά με τους βαθύτερους ρυθμούς της ζωής στο νησί, καταλήγουν οι αρχιτέκτονες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: block722.com
Έργο: JW Marriott Crete Resort & Spa | marriott.com
Τοποθεσία: Kρήτη
Τύπος: Ξενοδοχείο
Έκταση: κτίρια 13.600 m² - Plot: 59.700 m²
Κατάσταση: Ολοκληρωμένο
Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας: Ιούνιος 2025
Πελάτης: Marriott Hotels & Resorts
Ιδιοκτήτης: Vasilakis SA
Βrand: JW Marriott 
Διαχειριστής: SWOT Hospitality
Spa & Wellness Consultancy: Eminence Hospitality and Andrew Gibson
Αρχιτεκτονική μελέτη & Interior Design: Βlock722
Επικεφαλής αρχιτέκτονες: Σωτήρης Τσέργας & Κάτια Μαργαρίτογλου, Χριστίνα Κόντου, Έλενα Μιλιδάκη
Ομάδα μελέτης: Απόστολος Καρασταμάτης, Ειρήνη Τσακαλάκη, Δανάη Λαζαρίδη, Ηλέκτρα Πολύζου, Μαριλένα Μιχαλοπούλου, Ξένια Μπουραντά, Γεωργία Νικολοπούλου, Τζεμίλ Μουσταφόγλου, Γρηγόρης Μποδιώτης
Αρχιτεκτονική τοπίου: Doxiadis+
Φυτεύσεις / Φυτοτεχνικά: M&M Constructions Ltd
Project Management: Vasilakis S.A. – Γιάννης Πουλιανάκης, Σοφία Παπαβασιλείου
Προμήθειες & Εξοπλισμοί: Vasilakis S.A.
Σχεδιασμός φωτισμού: L+DG Lighting Architects
Στατική μελέτη: PLINTH engineers
Η/Μ μελέτη (MEP Engineering): Agapakis & Associates L.P.
Σύμβουλοι Spa & Wellness: Eminence Hospitality & Andrew Gibson
Art direction: Block722, Έφη Σπύρου 
Φωτογράφος: Ana Santl
Styling: Priszcilla Varga
Αεροφωτογράφος/βιντεογράφος: Γιώργος Παππάς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ