fbpx Το μικρό σπίτι της ελιάς: Γιατί ξένοι ιστότοποι ξεχώρισαν αυτό το μικρό σπιτάκι σε έναν λόφο της Χαλκιδικής [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
DESIGN
ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΤΤΑ

Το μικρό σπίτι της ελιάς: Γιατί ξένοι ιστότοποι ξεχώρισαν αυτό το μικρό σπιτάκι σε έναν λόφο της Χαλκιδικής [εικόνες]

Olive House
18|06|2019 | 13:15
Olive House / Φωτογραφία: evasopeoglou

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε έναν απογευματινό υπνάκο κάτω από το φως του ήλιου και τη σκιά ενός δέντρου; Πιθανότατα αυτό θα είχε στο μυαλό της η αρχιτέκτονας Ευα Σοπέογλου, όταν δημιούργησε το σπίτι «Olive Tree House».

Το σπίτι βρίσκεται στη Χαλκιδική, σε ένα παρθένο λόφο με ελαιόδεντρα, έχοντας θέα τη θάλασσα και τα μοναστήρια του Αγίου Ορους στο βάθος. Το σπίτι των μόλις 21 τετραγωνικών μέτρων, που είναι έχει μόνο τα απαραίτητα όπως και το Camping House στην Τζια, είναι τυλιγμένο σε μια ελαφριά μεταλλική επιφάνεια διάτρητη με ένα μεταλλικό μοτίβο εμπνευσμένο από τη σκιά των ελαιόδεντρων. Τα φύλλα που κατασκευάστηκαν με μια καινοτόμο μέθοδο κοπής και αναδίπλωσης δημιουργούν μια τρισδιάστατη υφή.

Το σπίτι, που φιγουράρει σε δημοσιεύματα ξένων ιστότοπων όπως το archdaily, αποτελεί μέρος μιας έρευνας για την αειφορία και την πρόβλεψη της ανθρώπινης άνεσης στην αρχιτεκτονική, αμφισβητώντας τον ορισμό του εσωτερικού και του εξωτερικού κατοικημένου χώρου, σημειώνεται στην ιστοσελίδα της αρχιτεκτόνισσας.

Το Olive House
Το Olive House

Η βιωσιμότητα του σπιτιού

Το «σπίτι της ελιάς» τοποθετήθηκε προσεκτικά ακολουθώντας αρκετές μελέτες για τη βελτιστοποίηση της προβολής, του φυσικού αερισμού, του φωτισμού και της δημιουργίας ενδιαφέρουσων σκιών καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο σχεδιασμός έχει μια οικολογική προσέγγιση… Η θέα προς τη θάλασσα, τα δέντρα και οι θάμνοι αποτελούν μέρος της σύνθεσης, και το σπίτι σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί μέρος του τοπίου.

Υπνοδωμάτιο με θέα τα βουνά
Υπνος με θέα

Τα δωμάτια είναι σκιερά και προστατευμένο από τον ήλιο. Η μελέτη των ανέμων και των τοπικών θερμικών φαινομένων, καθώς και ο φυσικός αερισμός μέσω της κεκλιμένης οροφής ήταν βασικές αρχές για την εξασφάλιση της εσωτερικής άνεσης. Τελικά, ολόκληρη η κατασκευή είναι προκατασκευασμένη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσυναρμολογηθεί, αφήνοντας ένα μικρό αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον.

Νεροχύτης και ντουλάπια
Το Olive House είναι ένα σπίτι που θυμάσαι πως δεν θέλεις πολλά να περνάς υπέροχα

Ο ρόλος των σκιών του σπιτιού

Κάθε ύψωμα και κάθε δωμάτιο έχουν το δικό τους χαρακτήρα, που προέρχεται από την ποιότητα και την ένταση των σκιών του. Η ανατολή στέλνει πολύχρωμες σκιές τα πρωινά, ενώ ο νότιος ήλιος το μεσημέρι διαχέεται από τη μεταλλική επένδυση, δημιουργώντας ένα δραματικό φως στο κεντρικό χώρο.

Διάτρητη δημιουργία με φύλλα
Η διάτρητη δημιουργία με τα φύλλα είναι άκρως εντυπωσιακή

Το Olive House τη νύχτα. Ο ιδιοκτήτης, ο ουρανός και οι ελιές.

Το Olive House τη νύχτα
Το Olive House τη νύχτα

Φωτογραφίες: evasopeoglou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ