Mikio House: Πώς μια κατοικία μόλις 53 τ.μ. ανακατασκευάστηκε και έγινε ένα λειτουργικό και ευρύχωρο σπίτι [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr

Mikio House: Πώς μια κατοικία μόλις 53 τ.μ. ανακατασκευάστηκε και έγινε ένα λειτουργικό και ευρύχωρο σπίτι [εικόνες]

To Mikio House στο Ρέθυμνο
Mikio House
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Cluster Architects επανασχεδίασε και ανακατασκεύασε το Mikio House στο Ρέθυμνο, ένα σπίτι μόλις 53 τ.μ. σε έναν μικροσκοπικό δρόμο τριάμισι μέτρων, το οποίο υψώνεται σε τρεις ορόφους, επιδιώκοντας να εξισορροπήσει το φυσικό φως, τη λειτουργικότητα, την ευρυχωρία και την προστασία της ιδιωτικής ζωής για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σπίτι που δεν αισθάνεται πνιγμένο από τις αναλογίες του.

Χτισμένο αρχικά τον 19ο αιώνα, το σπίτι αυτό βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Με μια πρόσοψη δρόμου μόλις 3,5 μέτρων, η κατοικία εκτείνεται σε τρία επίπεδα δημιουργώντας συμπαγείς εσωτερικούς χώρους διαβίωσης συνολικής έκτασης μόνο 53 τετραγωνικών μέτρων. Εξ ου και το όνομα του σπιτιού «Mikio» (μικιό), το οποίο στην κρητική διάλεκτο σημαίνει μικροσκοπικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Mikio House στο Ρέθυμνο
Το Mikio House διαθέτει ιδιωτική είσοδο σε ένα από τα πιο γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης στο Ρέθυμνο.

Η κακή κατάσταση της κατοικίας σε συνδυασμό με τη μικρή ποσότητα φυσικού φωτός οδήγησε τους Cluster Architects να προχωρήσουν στην πλήρη κατεδάφιση και ανακατασκευή της εσωτερικής διάταξης με την πρόσοψη του δρόμου να είναι το μόνο σωζόμενο τμήμα που έχει αποκατασταθεί πλήρως από την προηγούμενη μορφή του.

Στο ισόγειο βρίσκεται το σαλόνι μαζί με την κουζίνα που εκτείνεται σε όλο το βάθος του κτιρίου. Ο πρώτος όροφος αποτελείται από ένα ιδιωτικό δωμάτιο με μπάνιο, ενώ στον δεύτερο όροφο, στο πιο στενό μέρος του σπιτιού, βρίσκεται ένα καθιστικό / ξενώνας που οδηγεί στη βεράντα. Μια μεταλλική σκάλα οδηγεί στην ταράτσα απ' όπου προσφέρεται απέραντη θέα στην όμορφη πόλη του Ρεθύμνου και τα ιερά βουνά στο βάθος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάγκη για περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά στο ισόγειο, αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας.

Για τον λόγο αυτό, το πρώτο βήμα των Cluster Architects ήταν να μετατοπίσουν τη σκάλα στο βαθύτερο τμήμα του σπιτιού όπου φωτίζεται όλη μέρα μέσα από ένα παράθυρο της πίσω πρόσοψης στο τρίτο επίπεδο. Ετσι, η λευκή μεταλλική σκάλα κατευθύνει το φως από τον πάνω όροφο μέχρι το ισόγειο. Στο μεταξύ, ένας σωλήνας ηλιακού φωτός διοχετεύει το φως της ημέρας από τη βεράντα απευθείας στην κουζίνα, αυξάνοντας έτσι το ήδη υπάρχον φυσικό φως.

Αυτές οι δύο τολμηρές αρχιτεκτονικές αλλαγές επέτρεψαν στο φυσικό φως να διεισδύει σε κάθε όροφο, δίνοντας ροή και κίνηση στους χώρους διαβίωσης. Η φωτεινότητα αυξάνεται επίσης από το λευκό χρώμα στους τοίχους, την οροφή και τα έπιπλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του Mikio House στο Ρέθυμνο:

Ενα σπίτι 55 τ.μ που τα έχει όλα είναι απόδειξη ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να κάνει θαύματα.

Mikio House στο Ρέθυμνο
Το ισόγειο αποτελείται από ένα σαλόνι με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και ένα W.C.
Mikio House στο Ρέθυμνο
Η κουζίνα
Mikio House στο Ρέθυμνο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Mikio House στο Ρέθυμνο
Mikio House στο Ρέθυμνο
Ο πρώτος όροφος διαθέτει υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι, μπάνιο και μπαλκόνι με θέα στο δρόμο.
Mikio House στο Ρέθυμνο
Mikio House στο Ρέθυμνο
Η λευκή μεταλλική σκάλα κατευθύνει το φως από τον πάνω όροφο μέχρι το ισόγειο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Mikio House στο Ρέθυμνο
Στον δεύτερο όροφο υπάρχει ένας καναπές που γίνεται διπλό κρεβάτι, ένα μπάνιο και μια όμορφη και ήσυχη βεράντα.
Mikio House στο Ρέθυμνο
Η ηλιόλουστη βεράντα
Mikio House στο Ρέθυμνο
Παιχνίδια με το φως του ήλιου

Ταυτότητα έργου:

  • Σχεδιασμός: Cluster Architects Λόρα Ζαμπάρα
  • Κατασκευή: Zamparas & Partners
  • Φωτογραφία: Νίκος Βανδινούδης - Χρήστος Δημητρίου / studiovd.gr
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ