fbpx Marmari House: Μια ιδιαίτερη, εντυπωσιακή, κατοικία στην Εύβοια -Σαν να προσγειώθηκε στην άκρη του βράχου και αιωρείται στο κενό [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
DESIGN
GKOTSIS SERAFIMIDOU ARCHITECTS

Marmari House: Μια ιδιαίτερη, εντυπωσιακή, κατοικία στην Εύβοια -Σαν να προσγειώθηκε στην άκρη του βράχου και αιωρείται στο κενό [εικόνες]

Marmari House στην Εύβοια
23|01|2021 | 09:00
Marmari House

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Γκότσης - Σεραφειμίδου σχεδίασε το Marmari House στην Εύβοια, ανακατασκευάζοντας με σεβασμό το ήδη υπάρχον πέτρινο κτίριο που βρισκόταν στο οικόπεδο, ενώ σχεδίασε μια επέκταση κατοικίας σαν ένα λευκό κουτί που λειτουργεί ως ξένο αντικείμενο και το οποίο προσγειώθηκε στο γύρω βραχώδες τοπίο ισορροπώντας στο απότομο σημείο του οικοπέδου.

Η ιστορία λοιπόν της ιδιαίτερης αυτής κατοικίας εκτυλίσσεται σε ένα βραχώδες και έντονα επικλινές οικόπεδο, με θέα στον Νότιο Ευβοϊκό, ενώ το τοπίο και η εντυπωσιακή θέα της θάλασσας από το οικόπεδο αποτέλεσαν την αφετηρία και την έμπνευση για τη μελέτη της κατοικίας.

«Στόχος ήταν η αποκατάσταση του παλαιού κτιρίου και η σύνδεσή του με ένα νέο που θα επέκτεινε τις λειτουργίες της κατοικίας δίνοντας μεγαλύτερη άνεση στους ιδιοκτήτες», λένε στο iefimerida από το αρχιτεκτονικό γραφείο Γκότσης - Σεραφειμίδου.

Και με γνώμονα αυτόν τον στόχο το πέτρινο υφιστάμενο κτίσμα ανακατασκευάστηκε με σεβασμό στην αρχική του δομή, διατηρώντας τις ξύλινες οροφές και την αρμολόγηση των τοίχων, δίνοντας έμφαση στο ανάγλυφο.

Παράλληλα τροποποιήθηκαν τα υφιστάμενα ανοίγματα, με σκοπό να υποδεχτούν τις νέες λειτουργίες των χώρων, ενώ η εσωτερικότητα του κτίσματος και τα μικρά ανοίγματα αυτοπροσδιόρισαν το υφιστάμενο κτίσμα ως τον ιδιωτικό χώρο και, σε συνέχεια αυτού, χώροι υπνοδωματίων και ιδιωτικών λουτρών εντάχθηκαν σε αυτό.

Ετσι, το παλαιό κτίσμα μετά την αποκατάσταση-ανακατασκευή περιλαμβάνει πλέον 2 υπνοδωμάτια, από τα οποία το ένα είναι master, και ένα λουτρό.

Εντύπωση όμως προκαλεί το λευκό κουτί στο βραχώδες τοπίο. Όπως σημειώνουν οι αρχιτέκτονες Χρήστος Γκότσης και Έλενα Σεραφειμίδου: «Το νέο κτίριο έρχεται στο οικόπεδο εισάγοντας νέο λεξιλόγιο στο τοπίο με έναν αυστηρό λευκό ορθογωνικό όγκο με μεγάλα ανοίγματα, που δεν αφήνει αμφιβολία για το αρχιτεκτονικό ύφος και την εποχή κατασκευής του.

Επιλέγεται συνειδητά η διάκριση του παλαιού και νέου, απέχοντας από κάθε στοιχείο μίμησης του παρελθόντος. Σχεδιάζεται εκ νέου ένα λευκό κουτί, που σχεδόν σαν ξένο αντικείμενο "προσγειώνεται" στο τοπίο και ισορροπεί στη μία άκρη, στο πιο απότομο σημείο του οικοπέδου, δημιουργώντας μία χαρακτηριστική αιώρηση».

Μέσα σε αυτόν τον λευκό ορθογωνικό όγκο φιλοξενούνται οι καθημερινοί χώροι, με το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα σε έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος ορίζεται εσωτερικά μέσω των τριών μεγάλων ανοιγμάτων.

Τα τρία ανοίγματα, αυστηρά τοποθετημένα, καδράρουν τη θάλασσα και το βουνό, με μεγαλύτερη έμφαση στον οικισμό, που καταλήγει στο πιο δραστήριο σκηνικό του τόπου, το λιμάνι.

Το νέο κτίσμα περιλαμβάνει στο επίπεδο του ορόφου χώρους καθιστικού, τραπεζαρίας, κουζίνας, χώρο WC και αποθήκη-κελάρι. Στον χώρο του ισογείου διαμορφώνεται επίσης ξενώνας με αυτόνομη είσοδο, καθιστικό, κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο και λουτρό.

Οι ιδιαιτερότητες όμως δεν σταματούν εδώ. Η πρόσβαση αλλά και η σύνδεση μεταξύ παλαιού και νέου κτίσματος ορίζεται από έναν συνδετήριο λαιμό από γυαλί και μέταλλο σε γκρι απόχρωση, ο οποίος παίζει τον ρόλο μιας ουδέτερης ζώνης, που σκοπός της είναι η σύνδεση μεταξύ υφιστάμενου - νέου να παραμένει σχεδόν αόρατη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχιτεκτονικό γραφείο gkotsis serafimidou architects ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2010 από τους αρχιτέκτονες Χρήστο Γκότση και Έλενα Σεραφειμίδου και έκτοτε δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από την κατοικία στο Μαρμάρι Εύβοιας:

Συντελεστές έργου:

Αρχιτέκτονες: gkotsis serafimidou architects

Υπεύθυνος μελέτης: Χρήστος Γκότσης

Στατική μελέτη: Γιώργος Λαζαρόπουλος

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Στέλιος Βενιέρης (Inspiretech)

Φωτογραφία: Γιώργος Μεσσαριτάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ