Τα υπόσκαφα σπίτια στην Κύθνο που γίνονται ένα με την πλαγιά -Σαν σκάλισμα στον βράχο [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα υπόσκαφα σπίτια στην Κύθνο που γίνονται ένα με την πλαγιά -Σαν σκάλισμα στον βράχο [εικόνες]

Kythnos Housing
Kythnos Housing

Ένα συγκρότημα με υπόσκαφα σπίτια στην Κύθνο ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό design, κρυμμένο στο βραχώδες τοπίο του νησιού.

Σχεδόν κρυμμένο σε μια πλαγιά εντός του ακατέργαστου τοπίου της Κύθνου, το Kythnos Housing ξεπροβάλλει από το έδαφος και χάρη στον ιδιαίτερο σχεδιασμό και την καινοτομία, καταφέρνει να εντυπωσιάζει τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκρότημα οχτώ κατοικιών βρίσκεται στην γραφική περιοχή Μαρτινάκια, με την ομώνυμη παραλία, και είναι δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου ADD,που εδρεύει στην Αθήνα με επικεφαλής τους Αργύρη Χρονόπουλο και Διονύση Κουτσιουμάρη.

Oι κατοικίες στέκονται «αγέρωχες» χωρίς να διακρίνονται ουσιαστικά από μια συνηθισμένη εξωτερική μορφή, αλλά θυμίζουν μια σειρά από κατοικημένους όγκους που μοιάζουν να εκλείπουν από τη γη.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικά του έργου είναι η απόλυτη εναρμόνισή του με το φυσικό τοπίο με μια σχεδιαστική συνέπεια στο βραχώδες σημείο. Ετσι το οπτικό αποτέλεσμα είναι μία αρμονική συνύπαρξη μεταξύ του φυσικού και του ανθρωπογενούς τοπίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή ήταν, άλλωστε, και η μεγαλύτερη πρόκληση για τους αρχιτέκτονες. «Η μεγαλύτερη πρόκληση του έργου ήταν η εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του στα πλαίσια του βιοκλιματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Για το λόγο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που η κάθε κατοικία εντάσσεται στο φυσικό ανάγλυφο ακολουθώντας τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου», λένε στο iefimerida ο Αργύρης Χρονόπουλος και ο Διονύσης Κουτσιουμάρης.

Οπως περιγράφουν οι ADD Architects, το οικόπεδο βρίσκεται σε μία πλαγιά στην οποία η κλίση του φυσικού εδάφους επιτρέπει σε όλα τα σπίτια να έχουν ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα. Κάθε κατοικία είναι κατά μέρος υπόσκαφη, ημι-βυθισμένη στο βραχώδες τοπίο. Το δώμα κάθε κατοικίας είναι προσβάσιμο και φυτεμένο, ενώ ως σύνολο τα δώματα λειτουργούν ως «πράσινα πλατύσκαλα» της κοινόχρηστης διαδρομής σκαλοπατιών που διασχίζει τη συνολική ιδιοκτησία. Οι μονάδες κατοικιών είναι στρατηγικά τοποθετημένες παράλληλα στις υψομετρικές καμπύλες, επιτρέποντας στο φυσικό ανάγλυφο να «πλημμυρίσει» τις στέγες τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναμφίβολα έμπνευση αποτέλεσε το χαρακτηριστικά ακατέργαστο τοπίο του νησιού της Κύθνου. Είχε μεγάλο αντίκτυπο στο τρόπο που προσεγγίσαμε το σχεδιασμό του συγκροτήματος. Η επιθυμία μας ήταν η δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού συνόλου που εναρμονίζεται οπτικά και εντάσσεται χωρικά στο φυσικό ανάγλυφο. Για το λόγο αυτό, το κυρίαρχο υλικό που επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί είναι η φυσική πέτρα, η οποία προέρχεται από το ίδιο το οικόπεδο. Το έργο λοιπόν δομείται κυριολεκτικά από τον τόπο στον οποίο σχεδιάζεται.

Παράλληλα, το έργο στοχεύει να επαναπροσδιορίσει το σχεδιασμό κυκλαδίτικης κατοικίας εμφυσώντας εκλεπτυσμένη υλικότητα, λεπτομέρειες εμπνευσμένες από το boho στυλ, κομψή επίπλωση και σύγχρονες λύσεις φωτισμού σε παραδοσιακές νησιώτικες μορφές. Αυτές οι εισαγωγές στοιχείων προσθέτουν αποχρώσεις του νέου στο παλιό και τονίζουν τις χωρικές ποιότητες του σχεδιασμού, έχοντας ως αποτέλεσμα μια ισχυρή οπτική ταυτότητα σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον», αναφέρουν ο Διονύσης Κουτσιουμάρης και ο Αργύρης Χρονόπουλος στο iefimerida.

Ο περιβαλλοντικά βιώσιμος χαρακτήρας του σχεδιασμού επηρεάζεται από παραδοσιακές αρχιτεκτονικές λύσεις, διασφαλίζοντας τον κατάλληλο φωτισμό και αερισμό. Κάθε κατοικία αερίζεται φυσικά μέσω μιας ανασκαμμένης ιδιωτικής πίσω αυλής που επιπλέον επιτρέπει στο φυσικό φως της ημέρας να διαπερνά όλους τους χώρους διαβίωσης. Κάθε ιδιωτική πίσω αυλή είναι εξοπλισμένη είτε με πισίνα με υδρομασάζ είτε με κήπο φυτεμένο με εξωτικά φυτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίθεση πρωταγωνιστεί στους εσωτερικούς χώρους των σπιτιών

Εσωτερικά οι κατοικίες χαρακτηρίζονται από αντιθέσεις υλικοτήτων. Το επιλεγμένο υλικό για τον κάθε έναν από τους δύο τοίχους των επιμήκων πλευρών παίζει διαφορετικό ρόλο. Η μία πλευρά καλύπτεται με σοβά, που λειτουργεί ως ένα ουδέτερο φόντο, ενώ η άλλη πλευρά επενδύεται είτε με πέτρα είτε με μάρμαρο. Εσκαμμένα τρυπήματα, ενσωματωμένα στις τραχιές επιφάνειες, προσφέρουν λύσεις για έμμεσο φωτισμό. Ο τοίχος μετατρέπεται σε θέαμα, τονίζοντας το μήκος των χώρων και δημιουργώντας την αίσθηση ότι είναι μεγαλύτεροι και βαθύτεροι. Η επένδυση με πέτρα δεν είναι απλώς ένα διακοσμητικό στοιχείο, αλλά μια καθοριστική αρχιτεκτονική επιλογή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι οροφές που καλύπτουν τα υπνοδωμάτια προσομοιάζουν την αισθητική και τη δομική εμφάνιση μιας εξωτερικής πέργκολας. Η χρήση των διαγωνίως πλεκτών καλαμιών δημιουργεί ζώνες με ρόμβους που εκτείνονται σε όλο το μήκος κάθε χώρου. Τα ξύλινα δοκάρια στήριξης τοποθετούνται γεωμετρικά, κατά μήκος των διαγωνίων των ρόμβων. Το αποτέλεσμα είναι ένα παιχνίδι προοπτικής, γεωμετρίας και διαφοροποίησης υφών που προσθέτει χαρακτήρα και μια υπόνοια παιχνιδίσματος, παράλληλα με ένα ασυνήθιστο αίσθημα οικειότητας, ένα αίσθημα σπιτιού.

Η επικάλυψη των δαπέδων από τραβερτίνη με διασταυρούμενους αρμούς επαναφέρουν την έννοια της ανάμειξης και ταιριάσματος υψηλής υλικότητας μαζί με παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και φινιρισμάτων.

Τα μπάνια, τέλος, δημιουργούν μια πιο ατμοσφαιρική ατμόσφαιρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Το Kythnos Housing είναι ένα συγκρότημα κοντά στη γη, που σέβεται το τοπίο και αγκαλιάζει τον χρήστη. Σπίτια και περιβάλλον συνυπάρχουν αρμονικά διατηρώντας μια γοητευτική αυθεντικότητα του ελληνικού τοπίου, συνθέτοντας ένα σκηνικό σαν συνέχεια της πλαγιάς του βουνού, με ήρεμη αίσθηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σπίτι Αρχιτεκτονική design Κύθνος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ