Φενγκ Σούι, οι βασικοί κανόνες -Τι πρέπει να κάνετε με καθρέφτες, φυσικό φως, φυτά | DESIGN | iefimerida.gr

Φενγκ Σούι, οι βασικοί κανόνες -Τι πρέπει να κάνετε με καθρέφτες, φυσικό φως, φυτά

φενγκ σούι φωτεινό σαλόνι
Η φιλοσοφία του Φενγκ Σούι χρησιμοποιείται πολύ στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική χώρων / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η φιλοσοφία του Φενγκ Σούι χρησιμοποιείται πολύ στον σχεδιασμό χώρων και την αρχιτεκτονική σε μέρη της Ασίας και όχι μόνο.

Στη σύγχρονη εποχή, με τον όρο «φενγκ σούι» αποκαλείται η τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων σε ένα χώρο, έτσι ώστε να υπάρχει καλή ενέργεια και τύχη. Στην αρχαιότητα, ωστόσο, είχε σκοπό την εύρεση ανοικτής έκτασης (οικοπέδου) με καλή ενέργεια για τη δημιουργία πόλεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα κινεζικά σημαίνει «αέρας και νερό» και το όνομα αυτό δόθηκε από τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός οικοπέδου, δηλαδή τον αέρα (επηρεάζεται από τα δάση ή τα βουνά κτλ) και το νερό (ποτάμια, λίμνες κτλ).

Η σχεδιάστρια Τιέρι Τσόου με έδρα το Χονγκ Κονγκ είναι γνωστή για την ενσωμάτωση των αρχών του φενγκ σούι στην πρακτική της. «Στο φενγκ σούι, δίνουμε μεγάλη έμφαση στο «τσι », δηλώνει η Τσόου σε συνέντευξή της στο CNN, αναφερόμενη στην έννοια της ενέργειας που χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και τις πολεμικές τέχνες. «Φανταστείτε ένα ποτάμι να ρέει μέσα από το χώρο σας. Εάν δεν πηγαίνει ομαλά τότε θα πρέπει να αναδιατάξετε κάποια έπιπλα για να καθαρίσετε αυτό το μπλοκάρισμα».

Αν και ιστορικά όπως αναφέρθηκε ξεκίνησε για άλλους λόγους, πλέον το φενγκ σούι έχει εξελιχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα γούστα της σημερινής γενιάς. Παραμένει επιρροή στην κινεζική σχεδίαση, ενώ άλλα ασιατικά έθνη έχουν επίσης αναπτύξει παρόμοιες φιλοσοφίες. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, το "kanso" στοχεύει στην επίτευξη ισορροπίας σε ένα χώρο μέσω της απλότητας και του μινιμαλισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και για τους σκεπτικιστές, οι αρχές του φενγκ σούι μπορούν ωστόσο να παράγουν αποτελέσματα που είναι αισθητικά ευχάριστα. Παρακάτω, η Τσόου εξηγεί πώς να ενσωματώσει τέτοιες ιδέες στο σπίτι.

Σύμφωνα με την Τσόου, η πιο σημαντική αρχή του φενγκ σούι, είναι η ισορροπία. «Το γιν και το γιανγκ είναι το πιο σημαντικό σύμβολο του Φενγκ Σούι. Όταν υπάρχει φως υπάρχει πάντα σκοτάδι. Και ένας χώρος πρέπει να έχει και τα δύο για να έχει ισορροπία. Ένα μέρος δεν μπορεί να είναι 100% τέλειο - μπορεί να έχει μόνο μια καλή ισορροπία προσαρμοσμένη σε αυτό το άτομο», αναφέρει.

κρεμαστά Φενγκ Σούι
Το Φενγκ Σούι έχει να κάνει με την ισορροπία στον χώρο / Φωτογραφία: Shutterstock

Όσον αφορά την εσωτερική διακόσμηση, τι είναι το «καλό» φενγκ σούι;

«Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε το χώρο σας - πώς το διακοσμείτε πώς τον χρησιμοποιείτε, τους σκοπούς που καθορίζονται για κάθε περιοχή. Είναι καλό να δίνετε στον εαυτό σας πέντε λεπτά κάθε μέρα για να σκεφτείτε το χώρο σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν έχετε δει για λίγο καιρό, ή εάν υπάρχει μια στοίβα χαρτιών στο γραφείο σας που πρέπει να τακτοποιήσετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενέργεια μπορεί να αισθάνεται στάσιμη και μπορείτε να την αλλάξετε με το να ξεφορτωθείτε πράγματα που δεν χρειάζεστε ή προσθέτοντας πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Εάν η ενέργεια είναι στάσιμη όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο και αισθάνεστε κατάθλιψη ή δυσαρεστημένοι, κάτι δεν λειτουργεί σωστά», λέει η Τσόου.

Μερικοί απλοί τρόποι για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τις αρχές του φενγκ σούι στο σπίτι

«Πρώτον, να θέσετε έναν σκοπό», αναφέρει η Τσόου και προσθέτει: «Περιηγηθείτε στο χώρο σας και αποφασίστε ποιο δωμάτιο θα εξυπηρετήσει τον σκοπό, είτε πρόκειται για ξεκούραση, ανάγνωση ή διασκέδαση. Διαλέξτε ένα στυλ που σας μιλάει και διακοσμήστε τον χώρο σας ανάλογα. Λάβετε υπόψη σας πώς τα χρώματα σας κάνουν να αισθάνεστε - και χρησιμοποιήστε χρώματα που σας κάνουν να αισθάνεστε θετικοί ή πιο αγαπητοί.

Είναι καλό να έχετε και τα πέντε στοιχεία (γη, ξύλο, φωτιά, νερό και μέταλλο) στο σπίτι σας. Η γη μπορεί να αντιπροσωπευθεί από πέτρες, μάρμαρα, κρύσταλλα ή πηλό. Το στοιχείο του ξύλου είναι τα φυτά. Η φωτιά μπορεί να είναι κεριά ή φωτισμός - οτιδήποτε παράγει ενέργεια και ζεστασιά. Στη συνέχεια υπάρχει το νερό: μια βρύση ή ένα ενυδρείο με ψάρια. Τα μεταλλικά στοιχεία μπορεί να είναι χαλκός, μπρούντζος, ασήμι - οτιδήποτε είναι μεταλλικό.

Εάν μεταφέρετε περισσότερα από αυτά τα στοιχεία στο χώρο σας, μπορείτε να αισθανθείτε ότι λειτουργούν μαζί και απελευθερώνουν περισσότερη ζωή στο χώρο σας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
τακτοποιημένο σαλόνι με μπλε καναπέ
Σημαντικό ρόλο στο φενγκ σούι παίζει η τάξη και η καθαριότητα / Φωτογραφία: Shutterstock

Είναι σημαντική η τάξη για να διατηρείται το θετικό φενγκ σούι;

«Συνιστώ στους ανθρώπους να απομακρύνουν τα άσχρηστα αντικείμενα, όποτε νιώθουν ότι η ενέργεια είναι πολύ στάσιμη. Ανοίγει το δωμάτιο αλλά και το μυαλό σας. Ίσως δεν αισθάνεστε πολύ δημιουργικοί - τότε ξέρετε ότι ήρθε η ώρα να κάνετε κάποια εκκαθάριση», προτείνει η Τσόου.

«Εάν υπάρχουν πράγματα που θέλετε να αφήσετε, δώστε τα σε έναν φίλο. Ίσως θα τους δώσουν θετική ενέργεια. Εάν υπάρχουν πράγματα που αποσπούν την προσοχή ή σας αποστραγγίζουν, ξεφορτωθείτε τα. Πρέπει να συμπεριλάβετε μια διακοσμητική λεπτομέρεια που σας δίνει θετική ενέργεια - μια φωτογραφία ή ένα έργο τέχνης που φέρνει θετικά συναισθήματα. Προσθέστε στο χώρο σας ό,τι σας κάνει να χαμογελάτε, ώστε να σας δίνει νόημα», συμπληρώνει.

Φενγκ Σούι: Τι συμβαίνει με το φυσικό φως

Στην ερώτηση αν κάποιος έχει περιορισμένο φυσικό φως στο σπίτι του, τι μπορεί να κάνει για να φωτίσει το χώρο, η Τσόου απαντά: «Οι άνθρωποι λαχταρούν φυσικά το φως του ήλιου, οπότε χρησιμοποιώντας χρώματα όπως το κίτρινο και το πορτοκαλί για να το μιμηθούν, μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πιο ζεστό φωτισμό ή να φτιάξετε έργα τέχνης με ένα τοπίο ανατολής ή ηλιοβασιλέματος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φενγκ Σούι και καθρέφτες

«Οι καθρέφτες έχουν ενδιαφέρον επειδή πολλαπλασιάζουν τα πράγματα σε ένα χώρο. Πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί με τους καθρέφτες, επειδή μπορούν να αντανακλούν πράγματα που δεν είναι τόσο ευχάριστα - για παράδειγμα ένα νεκροταφείο έξω από το παράθυρό σας. Εάν κάτι αντικατοπτρίζεται, αυτό γίνεται βασικά μέρος του χώρου σας.

Καλό είναι να αποφεύγετε την αντανάκλαση κεραιών, νοσοκομείων, οικοδομών ή πολύ μυτερών κατασκευών. Παραδοσιακά, αυτά τα πράγματα θεωρούνται κακή τύχη - αν κοιτάξουμε τι σημαίνει κακή τύχη, πρέπει να σκεφτούμε θετική έναντι αρνητικής ενέργειας. Το Φενγκ Σούι επικεντρώνεται στην προσπάθεια προσέλκυσης και συσσώρευσης θετικής ενέργειας. Πράγματα που αναδεικνύουν αρνητικά συναισθήματα μπορεί να κάνουν κάποιον να αισθανθεί άβολα και φοβισμένα. Αλλά μπορείτε να καθρεφτίζετε πράγματα που θέλετε να βλέπετε περισσότερο, όπως ο ωκεανός, ένα ωραίο τοπίο ή ένα πάρκο».

ξύλινη τραπεζαρία με καθρέφτη
Η χρήση καθρεφτών στο σπίτι θέλει ιδιαίτερη προσοχή / Φωτογραφία: Shutterstock

«Πάντα λέω στους ανθρώπους ότι το σώμα μας είναι ναός και το σπίτι μας είναι το ιερό μας. Προσωπικά μου αρέσει πολύ να είμαι στο σπίτι, οπότε το σπίτι είναι ένα μέρος όπου μπορώ να επαναφορτίσω την ενέργειά μου. Είναι κάπου όπου μπορώ να είμαι εντελώς αυτό που είμαι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το “ιερό” σας δεν πρέπει να σας αποσπά την προσοχή και δεν πρέπει να σας αποστραγγίζει. Έτσι, για μένα, ένα καταφύγιο, είναι ένας χώρος που αντιπροσωπεύει ποιος είσαι και έχει αποτυπώματα των συνηθειών σου - ένα μέρος όπου μπορείς να δείχνεις τα συναισθήματά σου», καταλήγει η σχεδιάστρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ