Πώς ένα σπίτι, μονοκατοικία του '70, στην Εύβοια, ανακαινίστηκε και μοιάζει σαν να χτίστηκε τώρα [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr

Πώς ένα σπίτι, μονοκατοικία του '70, στην Εύβοια, ανακαινίστηκε και μοιάζει σαν να χτίστηκε τώρα [εικόνες]

Πώς ένα σπίτι του 1970 έγινε σύγχρονο
Οι Neiheiser Argyros ανακαίνισαν και αναδιαμόρφωσαν ένα σπίτι της δεκαετίας του 1970 στην Ελλάδα

Ενα σπίτι της δεκαετίας του 1970 στην Εύβοια αναδιαμορφώθηκε πλήρως από το αρχιτεκτονικό γραφείο Neiheiser Argyros και προσαρμόστηκε στα αισθητικά δεδομένα του 2021.

Οι πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες της τότε εποχής έχουν τη δική τους γοητεία όπως και οι vintage εικόνες που μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο σε μια άλλη Ελλάδα. Σαν να έχουν μπροστά τους πάντα ένα φίλτρο sepia, αποπνέουν μια νοσταλγική διάθεση, και αποτελούν ένα παντοτικό κόσμημα αρχιτεκτονικής, μιας παλιάς αίγλης που εξακολουθεί να σαγηνεύει. Οπως αυτή η βίλα, που ονομάζεται το Σπίτι του Αγίου Μηνά, και βρίσκεται βόρεια της Αθήνας κοντά στον ομώνυνο οικισμό του Αγίου Μηνά, σε μια δεντρόφυτη τοποθεσία με θέα στο Ευβοϊκό Πέλαγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Neiheiser Argyros κατάφεραν να αναβαθμίσουν την υπάρχουσα δομή στον χώρο, η οποία σχεδιάστηκε από τον Ελληνα αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη τη δεκαετία του 1970 και είχε μείνει ακατοίκητη τα τελευταία 10 χρόνια. Το στούντιο επέλεξε να διατηρήσει τμήματα του αρχικού κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα μοντέρνα χαρακτηριστικά του. Παρεμβάσεις όπως νέα ανοίγματα και επεκτάσεις αναπροσαρμόζουν τους χώρους και βοηθούν στη βελτιστοποίηση της θέας.

«Ενώ αρχικά το σπίτι ήταν στραμμένο προς τη θάλασσα, κόβοντας μεγάλα ανοίγματα στην αρχική δομή και επεκτείνοντας το χώρο σε εξωτερικούς χώρους προς όλες τις κατευθύνσεις, απολαμβάνεται στο έπακρο ολόκληρη η ποικιλομορφία του χώρου - δάσος, άλσος, γκαζόν, λιβάδι και θάλασσα», εξηγεί το αρχιτεκτονικό γραφείο στο Dezeen, ένα από πιο γνωστά και έγκυρα διεθνούς εμβέλειας περιοδικά - και όχι μόνο - στο χώρο την αρχιτεκτονικής και του design σήμερα.

Ανάμεσα σε τόσους ελαιώνες και πευκοδάσος, το σπίτι είναι ουσιαστικά κρυμμένο από τον δρόμο που οδηγεί σε αυτό. Μάλιστα, το επικλινές έδαφος της τοποθεσίας κρύβει εν μέρει και μια σειρά από υπνοδωμάτια που είναι τοποθετημένα στο υπάρχον τοπίο.

Κάθετα στη σειρά των υπνοδωματίων είναι ο κύριος διώροφος όγκος του σπιτιού, ο οποίος έχει θέα τη θάλασσα και περιβάλλεται σε όλες τις πλευρές από βεράντες που σχηματίζουν με τη σειρά τους επιπλέον υπαίθριους χώρους διαβίωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ισόγειο, το σαλόνι είναι επενδεδυμένο με συρόμενες πόρτες που μπορούν να ανοίξουν και να μεγαλώσουν τον χώρο μέχρι τη διπλανή βεράντα ενώ σε όλη τη διαρρύθμιση του σπιτιού οι Neiheiser Argyros εισήγαγαν παιχνιδιάρικα στοιχεία και υλικά που συμπληρώνουν τις υπάρχουσες μοντερνιστικές λεπτομέρειες.

«Το σπίτι είναι σκόπιμα ασαφές στο πως διαχειρίζεται το παλιό με το καινούργιο και η διαφορά του με το αρχικό σπίτι είναι ανεπαίσθητη», δηλώνουν οι Neiheiser Argyros.

Μια περιορισμένη παλέτα υλικών από εκτεθειμένο σκυρόδεμα και τούβλα σε συνδυασμό με ξύλινα κουφώματα και ατσάλινα κιγκλιδώματα χρησιμοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού.

Εσωτερικά, αυτή η επιλογή από στιβαρά υλικά συμπληρώνεται από προσαρμοσμένα δάπεδα από τεραζάκι, διάτρητα ντουλάπια αλουμινίου και επικαλυμμένα έπιπλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχιτεκτονικό γραφείο Neiheiser Argyros ιδρύθηκε το 2015 από τον Ryan Neiheiser και τη Χριστίνα Αργυρού. «Βλέπουμε τον σχεδιασμό ως μια συνομιλία, μια χαλαρή ανταλλαγή φόρμας και ιδεών, έναν ανοιχτό διάλογο με τις ιστορίες και όσα μας περιβάλλουν», σημειώνουν οι ίδιοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε φωτογραφίες από το εντυπωσιακό σπίτι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Lorenzo Zandri

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ