Dexamenes Seaside Hotel: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο από το 1920 οινοποιείο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στην Κουρούτα -Πήρε διεθνές βραβείο [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr

Dexamenes Seaside Hotel: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο από το 1920 οινοποιείο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στην Κουρούτα -Πήρε διεθνές βραβείο [εικόνες]

Πως μετατράπηκε ένα εργοστάσιο του 19ου αιώνα στην Πελοπόννησο σε πολυτελές ξενοδοχείο
Dexamenes Seaside Hotel

Ενα εγκαταλελειμμένο οινοποιείο που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο από το αρχιτεκτονικό γραφείο K-studio ανακηρύχθηκε Ultimate Winner στα AHEAD Global Awards σε μια ζωντανή μετάδοση από το Dezeen, ένα από πιο γνωστά και έγκυρα διεθνούς εμβέλειας περιοδικά - και όχι μόνο - στο χώρο την αρχιτεκτονικής και του design σήμερα.

Χτισμένο λοιπόν στη θέση ενός παλιού οινοποιείου στην παραλία Κουρούτα στα δυτικά της Πελοποννήσου, το Dexamenes Seaside Hotel πήρε το πολυπόθητο AHEAD Global Ultimate Accolade καθώς και το Creative Conversion Award.

Δείτε όλους τους νικητές των
AHEAD Global Ultimate Accolade (Awards for Hospitality Experience and Design)
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όσο εντυπωσιακό κι αν είναι εξίσου εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από το ξενοδοχείο.

Το παρελθόν του ξενοδοχείου

Η ιστορία των Dexamenes Seaside Hotel χρονολογείται από την «Εποχή της Σταφίδας». Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1830, η καλλιέργεια της σταφίδας πήρε εντυπωσιακές διαστάσεις και αποτέλεσε το κύριο εξαγωγικό προϊόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά όταν ξέσπασε η «κρίση της σταφίδας» το 1910 στην Ελλάδα, το εμπόριο κατέρρευσε και υπήρξε ανάγκη να μετατραπεί το αδιάθετο απόθεμα της σταφίδας σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως είναι το κρασί. Αυτό ήταν αρκετό ώστε να δημιουργηθούν τα πρώτα οινοποιεία. Μάλιστα το Dexamenes χτίστηκε στη θάλασσα έτσι ώστε τα πλοία να μπορούν να φορτώσουν το κρασί απευθείας από τις δεξαμενές, πριν ξεκινήσουν για τις μεγάλες υπερπόντιες αγορές.

Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια κράτησε για μερικά χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 1920, αφήνοντας το πρώην οινοποιείο εγκαταλελειμμένο σε ένα από τα πιο παρθένα και όμορφα τμήματα της ακτογραμμής στη δυτική Πελοπόννησο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οταν η αρχιτεκτονική ομάδα Κ-studio μετέτρεψε το οινοποιείο σε ξενοδοχείο

Οπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες του Κ-studio από την αρχή ήταν σαφές ότι η βαριά ιστορία και η αυθεντική ομορφιά των υπαρχόντων κτιρίων όχι μόνο έπρεπε να διατηρηθεί, αλλά και να προβληθεί σε ένα σχέδιο που θα έδινε νέα ζωή στους τοίχους.

«Αυτός ο μετασχηματισμός ήταν η κύρια πρόκληση του έργου», σχολιάζει το K-studio, το οποίο στο παρελθόν σχεδίασε ένα ελληνικό εστιατόριο στο Λονδίνο το οποίο συνδυάζει το ελληνικό με το λονδρέζικο στοιχείο, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό μείγμα design. Οπως αναφέρει το dezeen, επικαλούμενο το αρχιτεκτονικό γραφείο, συνεργάστηκαν με την γυμνή αισθητική του τόπου «χωρίς να χρησιμοποιήσουν στοιχεία ή υλικά που να είναι ξένα σε αυτό».

«Θεωρήσαμε ότι η πρότασή μας πρέπει να αφορά περισσότερο τη διατήρηση αυτού του χαρακτήρα και την αίσθηση ότι είμαστε εκεί, αντί να εισαγάγουμε μια νέα ερμηνεία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετσι, ο νέος σχεδιασμός συμπληρώνει το βιομηχανικό στοιχείο με κομψές παρεμβάσεις και μετατρέπει την αυστηρή λειτουργικότητά σε ένα μέρος ηρεμίας, άνεσης και χαλάρωσης. Μια παλέτα υλικών από σκυρόδεμα, χάλυβα, ξύλο και γυαλί διασφαλίζει ότι τα νέα δομικά στοιχεία πατούν ελαφρά, αφήνοντας τα υπάρχοντα κτίρια σχεδόν ανέγγιχτα διατηρώντας την ισχυρή παρουσία τους.

Η είσοδος στο ξενοδοχείο είναι διακριτική και βρίσκεται από τον παρακείμενο δρόμο. Μπαίνοντας θα δείτε το πρώτο από τα δύο κομψά κιόσκια, που συνδέονται με τα αρχικά κτίρια δεξαμενών από σκυρόδεμα. Με τα γυάλινα χωρίσματα πλήρως ανοιχτά, μπαίνετε στον χώρο υποδοχής όπου, αν έχετε φτάσει το βράδυ, η λάμψη του θόλου από κόντρα πλακέ γίνεται ένα θερμό καλωσόρισμα ενώ αν φτάσετε μέρα η δροσερή σκιά του είναι άκρως ανακουφιστική από τη ζέστη του ήλιου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι βέβαιο ότι θα αισθανθείτε το βάρος της ιστορίας του χώρου από τα γύρω κτίρια από μπετόν και τα ερείπια που επιδεικνύονται τέλεια, αλλά σε συνδυασμό με μια ευχάριστη ενέργεια, του καινούργιου. Ολα αυτά καθώς μετακινείστε από την κομψή μινιμαλιστική μπουτίκ και φτάνετε στην κεντρική αυλή του ξενοδοχείου.

Εδώ κυριαρχούν δύο μπλοκ σκυροδέματος, τα οποία χωρίζονται κατά μήκος σε δύο σειρές από δέκα δεξαμενές αποθήκευσης, περίπου 5 μ. με 6 μ. Αυτές οι δεξαμενές ήταν ιδανικού μεγέθους για να να μετατραπούν σε δωμάτια ξενοδοχείων και έτσι έγινε ένα γραμμικό σχέδιο μιας σειράς πανομοιότυπων δωματίων, με τα ανοίγματα τους προς την παρακείμενη παραλία.

Μια ρηχή πισίνα χωρίζει τις 2 σειρές δωματίων, αντανακλώντας το φως και παρέχοντας ένα δροσερό αεράκι τα ζεστά απογεύματα. Οι εντυπωσιακές ατσάλινες δεξαμενές που δίνουν στο ξενοδοχείο το όνομά του, διατηρούνται περήφανες στο νερό. Παχιές και μεγάλες πλάκες από σκυρόδεμα έχουν τοποθετηθεί πάνω στο νερό σαν μονοπάτι, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να πατήσουν και να βιώσουν τον τρόπο που το φως και η ακουστική διαδραματίζουν ρόλο όλη την ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικές είναι και οι ποικιλίες από σταφύλια και σταφίδες στις άκρες του κήπου, οι οποίες σταδιακά θα συμβάλουν στο μικροκλίμα και την παραγωγικότητα του ξενοδοχείου.

Πάντως όπως σημειώνει ο Νίκος Καραφλός, CEO του Dexamenes Seaside Hotel, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο εξυπηρετεί τους επισκέπτες του μέλλοντος, οι οποίοι θα αναζητήσουν πιο συναρπαστικές αλλά και αυθεντικές εμπειρίες μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η πανδημία έχει αλλάξει πολύ στον κλάδο της φιλοξενίας. Οι επισκέπτες τώρα έχουν μεγαλύτερη συνείδηση από ποτέ. Πρέπει να ταξιδέψουν, πρέπει να γνωρίσουν νέα μέρη και τους πολιτισμούς τους», εξηγεί χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αρχιτεκτονικό γραφείο K - Studio

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή του γραφείου μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς οι αρχιτέκτονες Δημήτρης και Κωνσταντίνος Καραμπατάκης που έχουν δημιουργήσει το K - Studio, υπογράφουν ορισμένους από τους πιο γνωστούς χώρους όπως είναι το ξενοδοχείο Perianth στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα, οι ιδιωτικές κατοικίες και το εστιατόριο Barbouni του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Navarino Dunes της Costa Navarino, η ανακαίνιση του εμβληματικού καφεστιατορίου Zonar’s και οι Vora Villas στη Σαντορίνη.

Για το Dexamenes Seaside Hotel την ομάδα σχεδιασμού απαρτίζουν οι: Δημήτρης Καραμπατάκης, Μαριβένια Χριστοπούλου, Γιώργος Μητρογιώργης, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Χριστίνα Σταμούλη, Θωμαϊ Χριστοπούλου.

Δείτε φωτογραφίες του Dexamenes Seaside Hotel:

Το Dexamenes Seaside Hotel βρίσκεται στην παραλία της Κουρούτας.

Ενα ξενοδοχείο σε απόσταση αναπνοής από την παραλία της Κουρούτας
Ενα ξενοδοχείο σε απόσταση αναπνοής από την παραλία της Κουρούτας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι  Dexamenes από ψηλά.
Οι Dexamenes από ψηλά.
 Σεβάστηκε απόλυτα το τοπίο και ενσωματώθηκε πλήρως στο περιβάλλον, μπλέκοντας το παλιό με το σύγχρονο.
Σεβάστηκε απόλυτα το τοπίο και ενσωματώθηκε πλήρως στο περιβάλλον, μπλέκοντας το παλιό με το σύγχρονο.<br><br>
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ενα μαγικό τοπίο διακοπών
Ενα μαγικό τοπίο διακοπών
Το μαγικό ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Κουρούτας
Το μαγικό ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Κουρούτας
Premium γιόγκα στις Dexamenes
Premium γιόγκα στις Dexamenes
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Instagram Dexamenes Seaside Hotel

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ