Εκεί που ο Ταϋγετος, λουσμένος από τον λακωνικό ήλιο, καταλήγει στον κόλπο του μαγευτικού Διρού, ανάμεσα σε απόκρημνους βράχους και λιγοστές ελιές, σ΄έναν μικρό παραδοσιακό οικισμό, την Χαριά, 4χλμ. νότια της Αρεόπολης, βρίσκεται ο Πύργος της οικογένειας Αραπάκη.
Ένας πύργος και το όραμα της Αικατερίνης Αραπάκη, Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π. και της Ελευθερίας Σταθοπούλου, Αρχιτέκτονος Μηχανικού Α.Π.Θ., αποτελούν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός παραδοσιακού συμπλέγματος στη Μάνη, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία υπό την καθοδήγηση του Νικολάου Χατζηγεωργίου, Χημικού Μηχανικού Ε.Μ.Π., MBA INSEAD.

Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με ένδοξους αγώνες κατά την περίοδο Τουρκοκρατίας και μάχες κατά των πειρατών, καθώς και τα κατορθώματα του ατίθασου γιου της οικογένειας, του πρώτου που εξερεύνησε τα Σπήλαια του Διρού, Πετρούνη Αραπάκη, που ως άλλος «Φιλέας Φογκ» έκανε τον γύρο του κόσμου με την «Πανδώρα» του, κάνοντας τους Νew York Times της εποχής να παραληρούν με τον Έλληνα καραβοκύρη, που ξεκινώντας από την Αυστραλία έφτασε στη Νέα Υόρκη και σάλπαρε για τη Μεσόγειο.
Ο πύργος πέτρινος, υψίκορμος και επιβλητικός, χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, με τοίχους που ξεκινούν από 1,20μ. πλάτος και ορθώνονται μέχρι τα 16μ. ύψος, αρματωμένος με πολεμίστρες ενάντια στους εισβολείς, δεσπόζει σε τούτο το λιτό τοπίο της λακωνικής γης και προσκαλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει τα μυστικά του και να μάθει μέσα από τις ιστορίες που έχει να του διηγηθεί.

Η εκ της οικογενείας Αραπάκη, Πολιτικός Μηχανικός, Αικατερίνη Αραπάκη και η Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ελευθερία Σταθοπούλου, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον Πύργο, θέλησαν να αναβιώσουν την ιστορία του, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την μανιάτικη αρχιτεκτονική και να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα παραδοσιακών τουριστικών κατοικιών, προσφέροντας στον επισκέπτη της Μάνης μια ανεπανάληπτη εμπειρία διαμονής, μακριά από το άγχος, τα προβλήματα και τη βοή της πόλης, σ΄ έναν μοναδικό χώρο ενδεδυμένο με πέτρα, λουσμένο στο φως, τις μυρωδιές και τους ήχους της φύσης.

Mε τη βοήθεια και υποστήριξη του Νικολάου Χατζηγεωργίου, Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Εταιρειών «Idea Consulting, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», ειδικού σε θέματα επιδοτήσεων και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία, η ιδέα πήρε «σάρκα και οστά».
Το διατηρητέο συγκρότημα που αποτελείται από τον πύργο, τον μύλο, το λιοτρίβι και τους χώρους διαμονής της οικογένειας Αραπάκη μετατράπηκε σε έναν παραδοσιακό ξενώνα με 8 δωμάτια σε διαφορετικά επίπεδα, με διαφορετική διακόσμηση, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία της μανιάτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αξιοποιώντας το καθένα τη διαφορετική χρήση για την οποία προοριζόταν.

Παράλληλα, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον Πύργο και στην προέκταση αυτού, δημιουργήθηκε ο ξενώνας «ΠΑΝΔΩΡΑ», τιμώντας τη μνήμη του Πετρούνη Αραπάκη, ο οποίος απαρτίζεται από επτά ανεξάρτητους κτηριακούς όγκους, σχηματίζοντας έναν μικρό οικισμό, με χρήσεις που μπορούν να καλύψουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των σημερινών χρηστών.

Τα 28 επιπλωμένα διαμερίσματα, δίχωρα, τρίχωρα ή μονόχωρα, με σοφίτες ή πατάρια και πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες σε παραδοσιακό χρώμα, ο φιλόξενος χώρος υποδοχής με το μεγαλιθικό τζάκι, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να φιλοξενήσει δεξιώσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις, η κουζίνα και η τραπεζαρία που συνδέονται λειτουργικά τόσο με την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όσο και με τους εξωτερικούς χώρους, το γυμναστήριο και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι, προσφέρουν στον επισκέπτη όλες τις σύγχρονες ανέσεις, συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα με την αισθητική, με γνώμονα, πάντα, το σεβασμό προς τις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο δομημένος χώρος, υπακούοντας στο αυστηρό νομοθετικό και μορφολογικό πλαίσιο που διέπει τους παραδοσιακούς οικισμούς της Λακωνικής Μάνης και σεβόμενος την παράδοση και την ιστορία του Πύργου που στέκει αγέρωχα ανά τους αιώνες, υποστηριζόμενος από τους απαραίτητους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, δημιουργεί ένα οικιστικό σύμπλεγμα, που ενσωματώνεται πλήρως στο φυσικό τοπίο, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ενώ, ταυτόχρονα, συνδέεται αρμονικά με τα ήδη υπάρχοντα παλαιά πέτρινα κτήρια.
Διάδρομοι και περάσματα, που διασταυρώνονται μέσα από θόλους και στενορούγια και σκαρφαλώνουν κλιμακωτά σε ψηλότερα επίπεδα για απόλαυση της θέας προς τον Κόλπο του Διρού και τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα, δημιουργούν την επιθυμία να περπατήσει κανείς σπιθαμή προς σπιθαμή αυτόν τον χώρο και να αφουγκραστεί την ιστορία του. Οι κήποι, που διαμορφώνονται, λειτουργούν αφενός μεν ως συνδετικός κρίκος των διάσπαρτων κτηριακών όγκων, αφετέρου ως μέσο ανάδειξής τους, ενώ, παράλληλα, προσφέρουν στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής ανάμεσα στην ποικίλη μεσογειακή βλάστηση και τις μυρωδιές που αναδύονται.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στην εσωτερική διακόσμηση, με επιλογές που συνάδουν με τα μορφολογικά στοιχεία του ξενώνα και ενισχύουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, χωρίς να υστερούν όσον αφορά στις ανέσεις που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Στους φιλόξενους χώρους του συγκροτήματος Πύργου Αραπάκη- ξενώνα «ΠΑΝΔΩΡΑ» έχουν φιλοξενηθεί σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, επιστημονικού και καλλιτεχνικού στερεώματος της χώρας, ενώ, χάρη στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την ατμόσφαιρα που αποπνέει, έχει αποτελέσει πόλο έλξης και έχει επιλεγεί από πολλά τηλεοπτικά κανάλια για εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, τηλεοπτικά γυρίσματα, επιδείξεις μόδας κ.λ.π.
