Διαμέρισμα επί της οδού Χέυδεν: Μια ανακαίνιση με σεβασμό, σε ένα κλασικό σπίτι παλιάς Αθήνας - iefimerida.gr

Διαμέρισμα επί της οδού Χέυδεν: Μια ανακαίνιση με σεβασμό, σε ένα κλασικό σπίτι παλιάς Αθήνας

Οι Amalgama Architects έδωσαν νέα ζωή σε ένα αστικό διαμέρισμα αθηναϊκού μοντερνισμού
To διαμέρισμα επί της οδού Χέυδεν

Το δίδυμο των Amalgama Architects ανέλαβε να δώσει νέα ζωή σε ένα διαμέρισμα μιας αστικής πολυκατοικίας αθηναϊκού μοντερνισμού.

Στην οδό Χέυδεν, στην πλατεία Βικτωρίας, μάρτυρας του αστικού παρελθόντος της περιοχής είναι η τετραώροφη πολυκατοικία Μέγα Οικονομίδη - Λεωνίδα Λιώκη που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης.

Αποτελεί δείγμα του ελληνικού μοντερνισμού και πρόκειται για έργο στο οποίο ο Πικιώνης συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Μητσάκη, το διάστημα 1936-1938.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον ίδιο δρόμο υπήρχε και το θερινό Θέατρο Κοτοπούλη, που μελέτησε ο Δημήτρης Πικιώνης το 1933, σύμφωνα με τις αρχές «του αρχαίου και του ιαπωνικού θεάτρου». Πρόκειται για έναν εμπνευσμένο αρχιτέκτονα, εικαστικό και ακαδημαϊκό που διαμόρφωσε αριστοτεχνικά τον περιβάλλοντα χώρο του ομφαλού της Αθήνας με πιο γνωστά έργα στο ευρύτερο περιβάλλον της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου και την αναστήλωση του ναΐσκου του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, με το τουριστικό του περίπτερο.

Ένα, λοιπόν, από τα διαμερίσματα της τετραώροφης πολυκατοικίας της οδού Χέυδεν παρέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Amalgama Architects και ανέλαβε να το μεταμορφώσει με παρεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν τον αυθεντικό του χαρακτήρα.

Μέσα στο διαμέρισμα επί της οδού Χέυδεν 

Η Αγγελική Αυδή και η Ελίνα Μήτση, σε στενή συνεργασία με τους νέους ιδιοκτήτες του διαμερίσματος -Πάνο και Χριστίνα-, προχώρησαν στην ανακαίνισή του στοχεύοντας στην ανάδειξη της ποιητικής διάστασης του χώρου και, συνεπακόλουθα, στη διατύπωση ενός εναλλακτικού τρόπου κατοίκησής του.

Οι σχεδιαστικές αναφορές του κτιρίου αποτέλεσαν βασικό άξονα της αισθητικής προσέγγισης, καθορίζοντας τις υφές, τα υλικά, τη χρωματική παλέτα, τα σχήματα και τις γεωμετρίες εντός του χώρου. Μέσα στο δημιουργικό αυτό πλαίσιο, σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό έπαιξαν, επίσης, η λειτουργικότητα και η ανάγκη για στέγαση ενός μοντέρνου τρόπου ζωής. Έτσι, η ομάδα προχώρησε στην αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων χώρων, με σεβασμό όμως στα βασικά χαρακτηριστικά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αγγελική Αυδή και η Ελίνα Μήτση, επικεφαλής των Amalgama Architects, περιγράφουν το έργο τους: «Τα βασικά χαρακτηριστικά του διαμερίσματος διατηρήθηκαν ανέπαφα. Σε επίπεδο κάτοψης πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στην κουζίνα και στο WC. Η κουζίνα ήταν διαχωρισμένη σε δύο μικρούς, μη λειτουργικούς χώρους, καθώς δεν επικοινωνούσε με το καθημερινό δωμάτιο. Οι δύο χώροι ενώθηκαν σε έναν μεγάλο και η κουζίνα ενοποιήθηκε με το καθημερινό - το οποίο χρησιμοποιείται και ως τραπεζαρία. Η ενοποίηση των χώρων λειτούργησε ευεργετικά και για τον φυσικό φωτισμό τους, καθώς τα μεγάλα ανοίγματα αφήνουν το φυσικό φως να διατεθεί στον χώρο. Στο WC δημιουργήθηκε ένα ντους και καθαιρέθηκε το πατάρι, ώστε να αποκτήσει ύψος. Στόχος των νέων χώρων είναι να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της καθημερινότητας των ιδιοκτητών».

Στην είσοδο του διαμερίσματος, το χολ, βαμμένο σε βαθύ πράσινο, υποδέχεται τους επισκέπτες. Το καθιστικό βρίσκεται στο κέντρο των χώρων διημέρευσης, ανάμεσα από την τραπεζαρία και το γραφείο. Τους χώρους διαχωρίζουν ξύλινες πόρτες, οι οποίες διατηρήθηκαν ανέπαφες.

To δίδυμο των Amalgama Architects ανέλαβε να δώσει νέα ζωή σε μια αστική κατοικία αθηναϊκού μοντερνισμού
To δίδυμο των Amalgama Architects ανέλαβε να δώσει νέα ζωή σε μια αστική κατοικία αθηναϊκού μοντερνισμού
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρικό στοιχείο του καθιστικού αποτελεί μια -ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο- βιβλιοθήκη από μέταλλο και ξύλο. Ανοίγοντας τις συρόμενες ξύλινες πόρτες, το καθιστικό ενώνεται με το γραφείο όπου ένας κόκκινος τοίχος αναδεικνύει τα υφιστάμενα έπιπλα από ξύλο, τα οποία οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να διατηρήσουν. Ο διάδρομος που οδηγεί στους επιμέρους χώρους χρωματίζεται με δύο αποχρώσεις, αναδεικνύοντας τη γεωμετρία του. Στην κουζίνα επιλέγονται πράσινοι παστέλ τόνοι με πορτοκαλί λεπτομέρειες στον τοίχο.

Οι Amalgama Architects αποκατέστησαν και γυάλισαν τα μωσαϊκά, συνδύασαν τα χρώματα και έφτιαξαν ένα υπέροχο σπίτι
Οι Amalgama Architects αποκατέστησαν και γυάλισαν τα μωσαϊκά, συνδύασαν τα χρώματα και έφτιαξαν ένα υπέροχο σπίτι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα δάπεδα από μωσαϊκό διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν. Στα καινούργιο λουτρό χρησιμοποιείται σκούρο κόκκινο μάρμαρο, με την ίδια απόχρωση να καλύπτει και τον χώρο του ντους, ενώ η οροφή βάφεται βαθύ πράσινο, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση. Ο νιπτήρας και το πλαίσιο του καθρέφτη κατασκευάζονται από το ίδιο μάρμαρο του δαπέδου. Στο υφιστάμενο λουτρό χρησιμοποιείται λευκό μάρμαρο, ενώ το λευκό επιλέγεται σαν απόχρωση σε όλον τον χώρο, δίνοντας μια αίσθηση καθαρότητας.

Αποκατέστησαν και γυάλισαν τα μωσαϊκά
Αποκατέστησαν και γυάλισαν τα μωσαϊκά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Amalgama Architects σχεδίασαν, επίσης, custom έπιπλα.
Οι Amalgama Architects σχεδίασαν, επίσης, custom έπιπλα.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έπιπλα και οι καθρέφτες -από μέταλλο και ξύλο- είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον χώρο. Στα δωμάτια διατηρούνται οι υφιστάμενες ντουλάπες, ενώ μια ταπετσαρία σε βαθύ μπλε περιβάλλει το κρεβάτι, δίνοντας μια αίσθηση χαλάρωσης.

Το design, οι τεχνικές και η σύγχρονη αρχιτεκτονική σίγουρα εντυπωσιάζουν, αλλά η αίγλη αυτών των παλιών σπιτιών, όταν αναδειχθεί, είναι απλώς ακαταμάχητη. Κάπως έτσι οι Amalgama Architects έδωσαν νέα ζωή σε ένα αστικό διαμέρισμα αθηναϊκού μοντερνισμού.

Το έργο αυτό είναι μια κομψή «ενημέρωση» του αθηναϊκού μοντερνισμού με σύγχρονες πινελιές και τις απαραίτητες επεμβάσεις για μια πιο σύγχρονη διαβίωση
Το έργο αυτό είναι μια κομψή «ενημέρωση» του αθηναϊκού μοντερνισμού με σύγχρονες πινελιές και τις απαραίτητες επεμβάσεις για μια πιο σύγχρονη διαβίωση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Amalgama Architects ιδρύθηκαν το 2015 από την Αγγελική Αυδή και την Ελίνα Μήτση. Το όνομα του αρχιτεκτονικού γραφείου προέρχεται από την προσέγγισή τους, η οποία συνδυάζει την εμπειρία της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το φως, τα υλικά, το χρώμα και οι υφές είναι όλα απαραίτητα για τη δημιουργία της μορφής και του σχήματος. Μέσα από την αρχιτεκτονική και τον εσωτερικό σχεδιασμό, στοχεύουν στη δημιουργία χώρων με ταυτότητα, επαναδιαπραγματευόμενοι τις έννοιες της παράδοσης, της τοπικότητας και της σύγχρονης ζωής.

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτεκτονική Μελέτη - Κατασκευή: Amalgama Architects

Εμβαδόν: 230 τ.μ.

Ολοκλήρωση έργου: 2022

Φωτογραφία: Γιάννης Ζινδριλής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ