Πώς να κόψετε το κάπνισμα αποτελεσματικά και για πάντα - iefimerida.gr
ΥΓΕΙΑ 

Πώς να κόψετε το κάπνισμα αποτελεσματικά και για πάντα

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να το επιτύχετε, πρέπει να γνωρίζετε τι ήταν αυτό που βοήθησε τους άλλους που κατάφεραν να το κόψουν. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να δείτε, πώς ακριβώς γίνεται, από την αρχή έως το τέλος.

  • Αρχίστε με ένα πλάνο διακοπής καπνίσματος.

Ορίστε ημερομηνία διακοπής. Έχετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία στο μυαλό σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε το στόχο σας. Μην διαλέξετε μια ημερομηνία που ξέρετε ότι θα έχετε αρκετό στρες. Σημειώστε την ημερομηνία στο ημερολόγιό σας και ενημερώστε τους δικούς σας και τους συναδέλφους σας για την απόφασή σας.

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ενημερώστε τον για την απόφασή σας και ζητήστε του να σας συνταγογραφήσει ένα υποκατάστατο νικοτίνης, ή κάποιο φάρμακο υποστηρικτικό διακοπής καπνίσματος.

Μειώστε τον αριθμό των τσιγάρων άμεσα. Μέχρι να φτάσει η ημερομηνία που έχετε θέσει, μειώστε τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε, και προσπαθήστε επίσης να μην καπνίζετε ολόκληρο το τσιγάρο.

Ενημερωθείτε. Διαβάστε όλα όσα μπορούν να αφορούν τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης. Φροντίστε να αποφεύγετε όλους εκείνους τους μηχανισμούς «πυροδότησης» της λαχτάρας για ένα τσιγάρο.

Στραφείτε σε εναλλακτικές λύσεις. Εφοδιαστείτε με οδοντογλυφίδες, τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καλαμάκια, ό,τι μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στο τσιγάρο.

  • Αναζητείστε υποστήριξη στην προσπάθεια σας

Μιλήστε με την οικογένειά σας και τους φίλους σας. Ενημερώστε τους για την απόφασή σας, ζητήστε την υποστήριξή τους. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι δεν είστε μόνος σε αυτόν το δύσκολο αγώνα.

Παρακαλέστε τους άλλους καπνιστές να μην καπνίζουν μπροστά σας ενώ προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα.

Εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος. Πολλά Νοσοκομεία παρέχουν προγράμματα διακοπής καπνίσματος, όπου στους καπνιστές προσφέρεται υποστήριξη και συμβουλευτική.

  • Κάντε την ημερομηνία διακοπής να είναι ξεχωριστή

Μη καπνίσετε καθόλου, ούτε ένα παφ!

Απαλλαχθείτε από όλα τα είδη καπνιστού που διαθέτετε: πετάξτε τσιγάρα, σπίρτα, αναπτήρες, τασάκια, ό,τι τέλος πάντων, μπορεί να σας θυμίζει το κάπνισμα

Μείνετε απασχολημένος καθόλη τη διάρκεια εκείνης της ημέρας. Πηγαίνετε έναν περίπατο ή γυμναστείτε. Πηγαίνετε κάπου που το κάπνισμα απαγορεύεται, φάτε κάτι διαφορετικό, αλλάξτε τον καφέ που συνήθως πίνετε. Η βασική ιδέα είναι πάντως να αποσυνδέσετε το κάπνισμα από τις καθιερωμένες συνήθειές σας.

Πίνετε πολλά νερά και χυμούς. είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνετε την τοξική νικοτίνη από τον οργανισμό σας.

  • Ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης

Όσο περνάει ο καιρός, θα δείτε ότι θα έρχεστε αντιμέτωποι με διλλήματα του τύπου: «μόνο ένα τσιγάρο, γιατί αλλιώς δεν θα καταφέρω να αντιμετωπίσω αυτήν την κατάσταση», ή «σήμερα είναι μια πολύ περίεργη μέρα, θα το κόψω αύριο». Αντιμετωπίστε αυτές τις σκέψεις για αυτό που είναι, και αγνοήστε τις.

Αποφύγετε καταστάσεις που σας αυξάνουν την επιθυμία για ένα τσιγάρο

Καταπολεμήστε τη λαχτάρα για ένα τσιγάρο. Πάρτε βαθιές εισπνοές, μέχρι να νιώσετε την επιθυμία να φεύγει. Πιείτε λίγο νερό, μασήστε μια καραμέλα ή μια τσίχλα, συγκεντρωθείτε σε ένα σταυρόλεξο, κάντε καθαριότητες. Πείτε στον εαυτό σας, να αντισταθεί για 10 λεπτά στην επιθυμία να καπνίσει. Πολύ συχνά, αυτό βοηθάει αρκετά στο να περάσει η επιθυμία για κάπνισμα.

  • Συγκεντρωθείτε στο στόχο σας, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για το ολίσθημα

Όταν αισθάνεστε αδύναμοι, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα θετικά που έχει το να μην καπνίζετε:

Αναλογιστείτε τα μεγάλα οφέλη στην υγεία σας, από τότε που αποφασίσατε να κόψετε το κάπνισμα

Υπολογίστε τα χρήματα που εξοικονομείτε όταν δεν αγοράζετε τσιγάρα, και ανταμείψτε τον εαυτό σας

Σκεφτείτε ότι ανακτάτε την αίσθηση της οσμής και της γεύσης, που είχαν εξασθενήσει ενόσω καπνίζατε

Σκεφθείτε πως δεν ταλαιπωρείτε τους γύρω σας με τον καπνό σας, υποχρεώνοντάς τους σε παθητικό κάπνισμα.

Τρώτε σωστά και αθληθείτε. Κρατάτε έτσι τη σκέψη σας μακριά από το κάπνισμα και απολαμβάνετε τα οφέλη ενός υγιεινού πλέον τρόπου ζωής.

Πάρτε γρήγορα τον έλεγχο στα χέρια σας, εάν τυχόν αποκλίνετε από την πορεία σας. Δείτε το σαν μία καλή ευκαιρία να καταλάβετε τι ήταν αυτό που σας έκανε να καπνίσετε ξανά, και δείτε με ποιο τρόπο θα το εξαλείψετε οριστικά.

Σίγουρα το να κόψει κάποιος το κάπνισμα είναι δύσκολή υπόθεση, αλλά όχι και ακατόρθωτη. Πολλοί τα κατάφεραν πριν από εσάς και μάλιστα χρειάστηκε να προσπαθήσουν περισσότερες από μια φορά μέχρι να το κατορθώσουν. Για το λόγο αυτό, μην παραιτήστε!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ