Ξένες γλώσσες από την... κούνια! - iefimerida.gr
ΥΓΕΙΑ 

Ξένες γλώσσες από την... κούνια!

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα νεογέννητα είναι ικανά να διακρίνουν ανάμεσα στη μητρική τους γλώσσα και σε μια ξένη γλώσσα, μέσα σε λίγες κιόλας ώρες από τη γέννησή τους. Η ανακάλυψη αυτή, που πρόκειται πολύ σύντομα να δημοσιευτεί στο Acta Paediatrica, επισημαίνει ότι η διάκριση της γλώσσας αρχίζει από τη μήτρα!
Οι ειδικοί πάντα γνώριζαν ότι η ικανότητα ενός παιδιού να μαθαίνει ξένες γλώσσες είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή ενός ενήλικα.

Μετά από την 30η εβδομάδα κύησης, οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένοι με την ακοή είναι πλήρως αναπτυγμένοι. Από τη στιγμή εκείνη, τα έμβρυα είναι σε θέση να ακούν τη φωνή της μητέρας τους και να απορροφούν στοιχεία από τη γλώσσα. Θεωρείται, λοιπόν, ότι είναι σε θέση κατά τη γέννησή τους να διακρίνουν ανάμεσα στις γλώσσες.

Η Patricia Kuhl, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μάθησης και των Επιστημών του Νου, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αναφέρει σχετικά: Η μητέρα είναι αυτή που επηρεάζει τον εγκέφαλο του παιδιού, τα φωνήεντα που προφέρει είναι οι δυνατότερες μονάδες του λόγου και το έμβρυο ουσιαστικά τα «κλειδώνει».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα μωρά έχουν την ικανότητα να διακρίνουν και να θυμούνται τη γλώσσα ενώ είναι ακόμα έμβρυα. Τα νεογέννητα βρέφη ακούν ήχους της γλώσσας, και μόνο αργότερα ακούν και διακρίνουν τις λέξεις.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα έμβρυα, ενώ είναι ακόμα μέσα στη μήτρα, αντιλαμβάνονται τους ήχους της μητρικής τους γλώσσας.

Συνολικά 40 βρέφη ηλικίας περίπου 30 ωρών πήραν μέρος στη μελέτη αυτή. Όλα άκουγαν γλωσσικούς ήχους τόσο στη μητρική τους, όσο και σε μία ξένη γλώσσα, ενώ βρίσκονταν ακόμα στο μαιευτήριο. Οι ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν την αντίδρασή τους σε ήχους, μετρώντας το χρόνο που κρατούσαν στο στόμα τους την πιπίλα. Η σύντομη χρήση της συνδέθηκε με ακούσματα γνώριμων ήχων, ενώ όταν τα μωρά έρχονταν σε επαφή με άγνωστους ήχους, την κράταγαν στο στόμα τους για περισσότερη ώρα. Από αυτό συμπέραναν ότι τα νεογέννητα ήδη από την εμβρυακή φάση μπορούν να αντιλαμβάνονται και να ξεχωρίζουν αυτό που ακούν.

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα από όλους γιατί απορροφούν εύκολα την πληροφορία. Οι ερευνητές τονίζουν ότι, αν κατανοήσουν πώς συμβαίνει αυτό, τότε ίσως καταφέρουν να βρουν τρόπους πιο γρήγορης εκμάθησης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μωρά ξένες γλώσσες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ