Ο «πέφτω από τα σύννεφα» - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Ο «πέφτω από τα σύννεφα»

Η υπόθεση Λαυρεντιάδη είναι ένα κλασικό ελληνικό σενάριο, στο οποίο πολλοί ήξεραν την πλοκή και τη δράση, αλλά κανένας δεν την αποκάλυπτε. Είτε γιατί παρακολουθούσε μπουκωμένος (με ποπκόρν βέβαια, τι νομίζατε...) είτε γιατί ήλπιζε στο happy end και ως γνωστόν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Το end ήρθε, δεν ήταν happy και η διαφορά αυτής της ιστορίας σε σχέση με άλλες του παρελθόντος είναι ότι δε βγήκε κανείς από όσους ήξεραν ή που θα έπρεπε να ξέρουν να κάνει τον έκπληκτο. Ότι μένει με το στόμα ανοιχτό με όσα συνέβαιναν κάτω από τη μύτη του και τη μύτη μας.

Κάτι είναι και αυτό, γιατί ο τύπος «πέφτω από τα σύννεφα» -κατά κανόνα αξιωματούχος του κρατικού μηχανισμού ή συνδικαλιστής ή εκπρόσωπος εργαζομένων- ήταν συχνό φαινόμενα τα χρόνια τα καλά στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ήταν στο υπουργείο υγείας; Έκανε τον ανήξερο για τις μίζες στις προμήθειες, ενώ είχε και ατράνταχτο επιχείρημα: «μα υπάρχουν διαδικασίες». Και εσύ που τον έβλεπες έμενες με το στόμα ανοιχτό. Γιατί το είχες ακούσει και το είχες διαβάσει πολλές φορές εσύ, ο άσχετος με το θέμα και ο αρμόδιος σφυράει αδιάφορα.

Φυσικά οι τύποι «πέφτω από τα σύννεφα» είχαν (και μάλλον εξακολουθούν να έχουν) και παραλλαγές. Εκπροσωπούσε κάποιο φορέα; Το βασικό ποίημα ήταν το ίδιο «Οι πάντες στο γραφείο, τι λέω σε όλη την υπηρεσία γνώριζαν το συνάδελφο (σ.σ. που τα έπιασε και τον συνέλαβαν απ' αυτοφώρο με τα σημαδεμένα) και δεν το χωράει ο νους τους πως έγινε κάτι τέτοιο. Ο άνθρωπος ήταν άμεμπτος, βράχος ηθικής». Και εσύ έμενες και πάλι να ξεροκαταπίνεις, μιας και βράχος μπορεί να ήταν αλλά μέριαζε πολύ εύκολα. Και διακριτικά. Τόσο που δεν το είχαν καταλάβει οι άνθρωποι του διπλανού γραφείου, που παρά τις ατράνταχτες αποδείξεις τον είχαν ακόμα ψηλά στη λίστα. Των εντάξει.

Βέβαια αν το δούμε από μια άλλη γωνία ίσως στην υπόθεση Λαυρεντιάδη να μην έπεσε κανείς από τα σύννεφα γιατί σπανίζουν οι ρολίστες. Αυτοί που το έχουν, που το ζουν, που σε δουλεύουν κατάμουτρα και ανερυθρίαστα σα να ήταν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Και τότε είναι που πέφτεις εσύ από τα σύννεφα. Για το πόσο θύμα είσαι που κάθεσαι και τους ακούς...

----------------------

O Γιάννης Σκουφής είναι δημοσιογράφος. Πτυχιούχος του ΕΜΠ, έχει διατελέσει τα τελευταία 20 χρόνια διευθυντής σύνταξης και διευθυντής στα μεγαλύτερα ελληνικά περιοδικά αυτοκινήτου καθώς και στο site carzine.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με αρκετές εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ