Δώστε τα σκουπίδια στους ιδιώτες, έτσι κι αλλιώς...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οποιος μπορεί να μας εξηγήσει γιατί στην Ελλάδα του 2011 πρέπει ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυό φορές (μέσω των δημοτικών τελών και μέσω της φορολογίας για την κάλυψη των ελλειμμάτων των δήμων) την αποκομιδή των σκουπιδιών είναι ευπρόσδεκτος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης απείλησε χθες τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πως εάν δεν λύσουν την απεργία τους θα δοθεί μόνιμα σε ιδιώτες η αποκομιδή των σκουπιδιών. Λάθος, μέγα λάθος. Θα έπρεπε να πει ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών θα ανατεθεί έτσι κι αλλιώς σε ιδιωτικές εταιρείες, μέσα από διαγωνισμούς με την ευθύνη των δήμων.

Δεν νοείται σήμερα, και παλαιότερα, αλλά πάντως σήμερα, να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι με ειδικότητες όπως αυτές του σκουπιδιάρη, της καθαρίστριας, του κηπουρού, του κλητήρα για εξωτερικές εργασίες, του οδηγού, του φύλακα και πολλές ακόμη.

Οι δουλειές αυτές θα γίνονται εξίσου καλά ή και καλύτερα, με πολύ μικρότερο κόστος μέσα από οργανωμένες εταιρείες μετά από διαφανείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Είναι αυτονότητο ότι οι εταιρείες αυτές θα ελέγχονται αυστηρά τόσο για την ποιότητα των υπηρεσιών τις οποίες παρέχουν όσο και για την τήρηση των κείμενων διατάξεων σε ότι αφορά τη μιθοδοσία, την ασφάλιση και τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων τους. Κανείς δεν θα εργάζεται ανασφάλιστος, κανείς δεν θα εργάζεται χωρίς άδεια παραμονής, κανείς δεν αμείβεται λιγότερο από τις συμβάσεις του.

Αυτό δεν έχει να κάνει με το αν απεργούν οι όχι οι εργαζόμενοι σήμερα. Είναι η λύση που θα έπρεπε να έχει προκρίνει το ελληνικό κράτος εδώ και δεκαετίες αν φυσικά μας κυβερνούσαν (είτε στη Βουλή, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση) άνθρωποι που θα είχαν ως πρώτη προτεραιότητα την Ελλάδα και όχι τον εαυτό τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ