Ας σωθούμε τώρα που ναυαγήσαμε - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ας σωθούμε τώρα που ναυαγήσαμε

Ο Ζήνων ο Κιτιεύς , γιος εμπόρου από το Κίτιον της Κύπρου, ναυάγησε στις ακτές της Αττικής, έχασε τα εμπορεύματά του και από τότε ασχολήθηκε με την φιλοσοφία.

Ίδρυσε δική του σχολή και επειδή δίδασκε στην Ποικίλη Στοά, αυτός και οι μαθητές του ονομάστηκαν Στωικοί. Είπε, λοιπόν, ο Ζήνων το παράδοξο: Νυν ευπλόηκα, ότε νεναυάγηκα, δηλαδή, ταξίδεψα καλά όταν ναυάγησα.

Έτσι και εμείς, οι Έλληνες, οι μικρομεσαίοι και ταπεινοί, ναυαγήσαμε και χάσαμε το εμπόρευμά μας, όπως ο Ζήνων. Όχι από την τρικυμία των Ελληνικών θαλασσών, αλλά από την δική μας ανικανότητα να δούμε μακρυά, να επιλέξουμε τις σωστές πολιτικές ηγεσίες και να αρνηθούμε την ψήφο μας στους δημαγωγούς και στους λαοπλάνους. Έτσι γίναμε συνεργοί των ανίκανων πολιτικών στην καταστροφή της χώρας μας.

Τώρα είμαστε ναυαγοί σε άνυδρο νησί. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα σωθούμε. Και η προφανής απάντηση είναι: Ίσως. Εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Από το τι θα κάνουμε και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.

Την συμφωνία που έφερε ο κ. Τσίπρας, πολλά μέλη του κόμματός του, και ορισμένα μέλη της κυβέρνησής του, θεωρούν ως αποτέλεσμα εκβιασμού. Μάλιστα, η γλυκυτάτη πρόεδρος της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να ονομάσει τους Ευρωπαίους δανειστές μας «εκβιαστές». Βέβαια, δεν θυμάμαι κανέναν από τους σημερινούς φλογερούς ομιλητές που κατηγορούν τους δανειστές για εκβιασμό, να διατύπωνε αντιρρήσεις όταν πηγαίναμε με το χέρι ανοικτό και ζητιανεύαμε για μερικά δις. Τότε που ζητιανεύαμε, είχαμε ξεχάσει τι σημαίνει εθνική αξιοπρέπεια. Τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσουμε αυτά που όλοι και πρώτοι οι πολιτικοί κατασπατάλησαν, τώρα θυμηθήκαμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και καταλάβαμε ότι οι δανειστές είναι εκβιαστές, και τα δάνεια που καταβροχθίσαμε είναι επονείδιστα και μη νόμιμα, κατά την πρωτότυπη διατύπωση της γλυκυτάτης κας προέδρου.

Καιρός να σοβαρευτούμε. Ο αξιοπρεπής εξοφλεί τα δανεικά. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. Δύσκολο και επώδυνο. Αλλά έτσι θα επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και τον σεβασμό των εταίρων μας. Οι πολιτικοί ας ανοίξουν τα μάτια τους κι ας κάνουν ό,τι οφείλουν.

Η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας εδώ και χρόνια έχει τα στοιχεία της συνταγής για υπανάπτυξη και στασιμότητα. Διαφθορά, προνόμια, ανομία και γραφειοκρατία είναι εγγύηση για στασιμότητα, για μια πορεία προς την παρακμή. Η χώρα βουλιάζει στην παρακμή. Ας το καταλάβουν, επί τέλους, οι πολιτικοί μας και ας κάνουν αυτά που πρέπει. Και αυτά που πρέπει να γίνουν είναι μεταρρυθμίσεις ριζικού χαρακτήρα. Δεν χρειάζεται να μας το πουν και να μας το επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές. Είναι ανάγκη και προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Η αγαπημένη μας πατρίδα έχει ναυαγήσει. Ας το καταλάβουμε, κι ας παρατηρήσουμε τον κόσμο αντικειμενικά, έτσι ώστε να δούμε που μπορούμε να στηριχθούμε. Η προσπάθεια των αντιευρωπαϊστών και των νοσταλγών παρελθουσών εφιαλτικών καταστάσεων, να κατασκευάζουν σκιάχτρα που βρίσκονται στην Ευρώπη και που μισούν τους Έλληνες είναι μεγάλο λάθος. Δυστυχώς, το έχουν πετύχει σε κάποιο βαθμό. Υπάρχουν υστερόβουλοι, δόλιοι, αφελείς και ηλίθιοι που καλλιεργούν την ιδέα ότι για ό,τι κακό συμβαίνει στην χώρα μας φταίει κάποιος ξένος.

Ας ξυπνήσουμε! Ο κύριος υπεύθυνος και ένοχος για τα χάλια μας είμαστε εμείς. Ας ξυπνήσουμε για να σωθούμε τώρα που ναυαγήσαμε.
…………………………………………………………………………………………
.Ο κ. Θ. Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θεόδωρος Π. Λιανός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ