Περί αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας του Χρέους - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Περί αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας του Χρέους

Επειδή πολλά λέγονται, ακούγονται και γράφονται για το εάν είναι ή δεν είναι βιώσιμο το Χρέος, για το κατά πόσο πρέπει ή δεν πρέπει, κατά πόσο μπορεί ή δεν μπορεί να γίνει νέα αναδιάρθρωση, μια μικρή αναδρομή θα βοηθήσει να θυμηθούμε ποια ήταν η αρχική στάση των πρωταγωνιστών της μεγαλύτερης (όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν) αναδιάρθρωσης Χρέους και ποιες ήταν οι τελικές αποφάσεις.

Για το αν και κατά πόσο η ιστορία (μπορεί ή πρέπει να) επαναλαμβάνεται, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα...

16/11/2010: Γιώργος Παπανδρέου στη FIGARO: Η αναδιάρθρωση Χρέους δεν συζητείται. Θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα, την Ευρώπη και το Ευρώ.

4/12/2010: Γιώργος Προβόπουλος στην Καθημερινή: Η αναδιάρθρωση δεν είναι αναγκαία, επιθυμητή ή δυνατή. Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγάλο.

23/1/2011: Γιώργος Προβόπουλος στο Έθνος: Η συζήτηση για αναδιάρθρωση είναι επιζήμια για την Ελλάδα και μπορεί να βλάψει τις τράπεζες, τα Ταμεία και τους ομολογιούχους.

14/2/2011: Λαρς Φελντ (σύμβουλος Μέρκελ) στη SZ: Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το Χρέος της. Η προτιμητέα λύση είναι η χρονική επέκταση των λήξεων.

8/4/2011: Λουκάς Παπαδήμος σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον: Αναδιάρθρωση που περιέχει "κούρεμα" δεν είναι επιθυμητή ούτε αναγκαία. Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το οικονομικό της σχέδιο.

19/4/2011: Γιώργος Πεταλώτης στο briefing: Δεν είναι έγκυρα τα σχόλια περί αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης (νέο ρεκόρ στα CDS: 1.260 μονάδες)

23/4/2011: Γιούργκεν Σταρκ (επικεφαλής οικονομολόγος ΕΚΤ) στο ZDF: Η αναδιάρθρωση Χρέους από μια χώρα- μέλος απειλεί να πυροδοτήσει μια τραπεζική κρίση, που στο χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από την πτώση της Lehman Brothers.

3/5/2011: Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη ΝΕΤ: Μια αναδιάρθρωση, ένα "κούρεμα", θα ήταν πελώριο λάθος για τη χώρα. Θα είχε τρομακτικό κόστος, χωρίς κανένα κέρδος. Η Ελλάδα θα έμενε εκτός αγορών για 10, 15 χρόνια.

10/5/2011: Μαρία Φέκτερ (υπουργός Οικονομικών Αυστρίας): Απορρίπτω πλήρως μια αναδιάρθρωση. Δεν θα έκανε καλό και θα αύξανε μόνο το πρόβλημα. Εάν κάποιος κάνει "κούρεμα", δεν θα υπάρχει πίεση για μεταρρυθμίσεις.

12/5/2011: Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο: Μια αναδιάρθρωση θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και σε όσες τράπεζες έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Μια τέτοια κρίση θα οδηγούσε σε μαζικούς πιστωτικούς τριγμούς. Η συρρίκνωση της οικονομίας στην Ελλάδα θα ήταν πρωτοφανής.

12/5/2011: Γιόζεφ Άκερμαν (επικεφαλής Deutsche Bank): Το ελληνικό Χρέος δεν πρέπει να αναδιαρθρωθεί γιατί θα ήταν τεράστιο λάθος, που θα μπορούσε να προκαλέσει "μόλυνση".

18/5/2011: Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι (μέλος ΕΚΤ): Μια αναδιάρθρωση θα έθετε σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη.

18/5/2011: Βίτορ Κοστάντσιο (αντιπρόεδρος ΕΚΤ): Οι συνέπειες μιας πιθανής αναδιάρθρωσης θα ήταν τρομακτικές.

31/5/2011: Όλι Ρεν στο Bloomberg: Η αναδιάρθρωση δεν είναι στο τραπέζι.

6/6/2011: Επιστολή Σόιμπλε σε Τρισέ και ομολόγους του: στη συμφωνία για βοήθεια (2ο "πακέτο") θα πρέπει να εμπλακούν και οι ιδιώτες.

9/6/2011: Κριστίν Λαγκάρντ (υπουργός Οικονομικών Γαλλίας): Κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι εθελοντική και καλά προετοιμασμένη.

17/6/2011: Η Μέρκελ απέσυρε την απαίτηση της για υποχρεωτική ανάληψη βάρους της ελληνικής διάσωσης από ιδιώτες.

18/6/2011: Μισέλ Μπαρνιέ (Επίτροπος) στο EUROPE 1: Το ερώτημα της αναδιάρθρωσης δεν είναι στο τραπέζι.

22/9/2011: Όλι Ρεν: Δεν βλέπουμε μια ελληνική χρεοκοπία σαν ένα λογικό σενάριο. Είναι αυταπάτη να εξετάσει κανείς ένα τακτοποιημένο και "καθαρό" τρόπο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους.

8/10/2011: Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στη FAZ: Μπορεί να έχει υποεκτιμηθεί η έκταση της μείωσης Χρέους που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα.

14/10/2011: Σενάρια από Ευρωπαίους αξιωματούχους για "κούρεμα" 50%. Β. Σόιμπλε: Τώρα δεν είναι ώρα για υποθέσεις, τώρα είναι ώρα για δράση.

21/10/2011: Bloomberg: Ξεκινά 6ήμερη μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία. Πέντε σενάρια για την αναθεώρηση της συμφωνίας του Ιουλίου που προέβλεπε "κούρεμα" 21%- Τρόικα: Οι ιδιώτες θα πρέπει να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες για να καταστεί το Χρέος βιώσιμο.

24/10/2011: Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες εστιάζονται σε "κούρεμα" 50-60%.

27/10/2011: Ανακοινωθέν Συμβουλίου Κορυφής: Το PSI είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του Χρέους. Κάλεσμα Ελλάδας- τραπεζών να συμφωνήσουν σε ένα εθελοντικό "κούρεμα" 50%.

19/9/2014: Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέδριο στο Λονδίνο: Το 70% του Χρέους διακρατείται είτε από την ΕΚΤ είτε από άλλες χώρες, έτσι δεν μπορείς να το διαγράψεις. Μπορείς να επιμηκύνεις τη διάρκεια, μπορείς να διορθώσεις μέρος του μεσοπρόθεσμου ρυθμού του Χρέους, αλλά για να το διαγράψεις θα έπρεπε να περάσει από Κοινοβούλια. Κανείς δεν θα το δεχθεί αυτό.

17/10/2014: Τσαρλς Νταλλάρα (πρώην επικεφαλής Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών): Η αναδιάρθρωση βοήθησε λίγο στη μεσοπρόθεσμη προοπτική βιωσιμότητας του Χρέους, επειδή η ανάπτυξη είναι αδύναμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ