KLARINA BOURANA - Σύντομο ανέκδοτο: Δωρεάν δημόσια παιδεία (και η δασκάλα «δοσίλογος») - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

KLARINA BOURANA - Σύντομο ανέκδοτο: Δωρεάν δημόσια παιδεία (και η δασκάλα «δοσίλογος»)

Ο ΤΑΖ προτιμάει αν ποτέ κάνει παιδιά να τα στείλει προκαταβολικά στα φανάρια πριν το σχολείο ώστε να είναι έτοιμα για ότι θα ακολουθήσει.


Μια φίλη από χρόνια. Με γνώσεις, εμπειρία, σπουδές, αξιοπρέπεια, ταλέντο στη γραφή, υπεράνω περιγραφής. Και θητεία σκληρής δουλειάς με υπογραφή εδώ και αιώνες (αυτό το γράφω γιατί έχουμε πρόσφατα τσακωθεί και θέλω να την πω γριά). Γυναίκα με αρχίδια να κι ευαισθησία μωρού που ξέρει όλη την Αθήνα, έχει βρεθεί στα μισά κοσμικά σαλόνια, δουλεύει σαν σκυλί κι όταν κάποιος βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής της, την παίρνει ο ίδιος ο καναλάρχης ξεκινώντας να θέλει να τη βρίσει και καταλήγοντας να της ζητάει συγγνώμη.

Σαν άνθρωπος, πέρα από το ταλέντο και τις γνώσεις της, μία από μας όλους είναι. Με τα λεφτά του μισθού από δύο και τρεις δουλειές να τελειώνουν στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Και τις υπόλοιπες 20 μέρες να ζητάμε ο ένας από τον άλλο ένα δίευρο δανεικό για τσιγάρα ή καφέ. Με δύο παιδία κουκλιά και χαρισματικά όπως η μάνα τους και ο πατέρας τους.

Τη συνάντησα το απόγευμα σήμερα, έτοιμη να σκάσει. Βασικά τη συνάντησα με πονηρό σκοπό για να της πάρω δανεικά. Γιατί κάτι μισθά που περίμενα να μπούνε στην τράπεζα έχουν αργήσει ένα δεκαήμερο και εγώ κοτζαμάν άντρας (17 ετών) πάω και κλέβω δίφραγκα από το πορτοφόλι της μάνας μου, ποντάροντας στο ότι λόγω ηλικίας δεν θα το καταλάβει. Σημειωτέον ότι τις κλέβω δίφραγκα μολονότι καθημερινά με συντηρεί με χαρτζιλίκι για τις ανάγκες μου από την ολοένα και πιο κομμένη σύνταξή της.

Δεν προλαβαίνω να της πω για τα δανεικά που θέλω να μου δώσει. Γιατί στην πρώτη γουλιά καφέ μου έχει βγάλει τρία χαρτιά με λίστες που μπροστά τους αυτή της Λαγκάρντ μοιάζει με ταινία μικρού μήκους και με ρωτάει αν έχω 200 ευρώ δανεικά να της δώσω. Τι είχαν οι λίστες; Αυτά που οι δασκάλες παρήγγειλαν στους μαθητές τους να αγοράσουν, προκειμένου να απολαύσουν τα οφέλη της δωρεάν παιδείας. Ποια γομολάστιχα και ποιο μολύβι; Εδώ μιλάμε για εξελιγμένα προϊόντα που πλέον παράγονται μόνο στη Σίλικον Βάλεϊ.

Κάτι ειδικά ντοσιέ, απαραίτητα με πλαστικό εξώφυλλο μπας και γράψει το δεκάχρονο μέσα στις σελίδες σεξουαλικό ποίημα ώστε να μπορεί να το δει η δασκάλα και να το λογοκρίνει. Γεωμετρικά εργαλεία που από τις περιγραφές τους έμοιαζαν με γνήσια αντίγραφα εφευρέσεων του Ντα Βίντσι. Τέμπερες και χρώματα που χρησιμοποιούσε ο Μιχαήλ Άγγελος.10 διαφορετικά τετράδια. Ένα με κουτάκια, ένα με γραμμούλες, ένα χωρίς κουτάκια και γραμμούλες, σκέτο λευκό για να μεταμορφωθεί προφανώς σε λεύκωμα με το ερώτημα «τι εστί έρως». Φόρμες γυμναστικής, φόρμες καταναγκαστικής εργασίας στο φούρνο της γειτονιάς για όσα παιδάκια δεν έχουν οι γονείς τους λεφτά για να αγοράσουν όλα τα παραπάνω.

Μόνο όμποε και κλαρινέτο δεν τους είπαν να αγοράσουν για το μάθημα της μουσικής και περιλαίμιο σκύλου για τη βιολογία προκειμένου να κάνουν τα πειραματόζωα. Ή laptop γιατί ως γνωστόν στα σύγχρονα ελληνικά σχολεία αντιστοιχεί ένας κομπιούτορας ανά εκατό μαθητές, προκειμένου να γκουγκλάρουν λεπτομέρειες για το πεπτικό σύστημα του βατράχου. Το αναφέρω γιατί στα δικά μου μαθητικά χρόνια ήταν μέρος της ύλης που έπρεπε να μάθω. Γιατί πως θα γίνεις χρήσιμος στην κοινωνία αν δεν ξέρεις πως χέζει ο βάτραχος;

Χάλια η φίλη μου, χωρίς φράγκο στην τσέπη της. Δύο φορές χάλια γιατί η πονόψυχη δασκάλα της μίας από τις δύο κόρες της, έκανε ρόμπα δημόσια το 10χρονο επειδή δεν είχε αγοράσει ακόμα τα απαιτούμενα. Γυρνάει το κοριτσάκι σπίτι του, με βλέμμα παιδιού των φαναριών. Δεν έχει καταλάβει ακόμα το πουλάκι μου ότι το μοναδικό πράγμα στο οποίο δείχνει ευαισθησία ένα πολύ πολύ μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών αυτής της χώρας, είναι το να απεργήσουν επειδή τους κόβουν τα μισθά. Την ωρα που αυτοί, σαν γνήσιοι δημόσιοι υπάλληλοι κόβουν χασάπικα ψυχές μικρών ανθρώπων.

Αν δε μπορείς μωρή βλάχα να γίνεις δασκάλα, να άνοιγες μανάβικο. Κι όχι να πας κακήν κακώς στην παιδαγωγική χωρίς να έχεις διαβάσει ένα βιβλίο ολόκληρο στη ζωή σου, απλά για να λες ότι είσαι δασκάλα. Και όχι, το σύστημα δεν είναι δικαιολογία για τη συμπεριφορά σου. Ναι, σε πηδάει κι εσένα όπως όλους μας, αλλά συνεχίζουμε να παλεύουμε. Δεν προσβάλλουμε τους άλλους. Και επίσης ναι, η πρωταρχική ευθύνη για όλο αυτό το μπάχαλο ανήκει στο σύστημα, εννοείται. Που υποτίθεται σου παρέχει δωρεάν δημόσια παιδεία, την οποία για να παρακολουθήσεις, χρειάζεσαι τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα. Από τον εξοπλισμό μέχρι τα φροντιστήρια. Την ώρα που ο μισθός σου είναι 500.

Όμως επειδή μια μισθοσυντήρητη κακομοίρα είσαι, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ξεσπάς την εμμηνοπαυσική σου οπερέτα πάνω σε ανήλικα. Δεν γουστάρεις τη δουλειά που κάνεις; Ας γινόσουν πουτάνα όταν σε έπαιρνε ηλικιακά. Η κρατική ευθύνη είναι τεράστια. Εσύ όμως τι είσαι τελικά; Αγωγός και συνοδοιπόρος της όταν έχεις ντουζένια ή «αντιστασιακή» μόνο όταν καίγεται οικονομικά ο κώλος σου; Ξεσπώντας σε ανυπεράσπιστα πιτσιρίκια;

*Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ