Ο εκλογικός κύκλος και ο ΕΝΦΙΑ - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ο εκλογικός κύκλος και ο ΕΝΦΙΑ

Σε κατάσταση που περιγράφεται με τη γνωστή παροιμία "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα", έχει περιέλθει η κυβέρνηση, καθώς στις οριστικές αποφάσεις για τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του φόρου, πέρα από το στοιχείο των δημοσιονομικών ισορροπιών, υπάρχει έντονο το στοιχείο του πολιτικού ή μάλλον εκλογικού σχεδιασμού. Κι αυτό γιατί πολύ απλά η 6η και πολύ περισσότερο η 7η δόση του ΕΝΦΙΑ, είναι πολύ πιθανόν να συμπέσουν χρονικά με τις εθνικές εκλογές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κυβέρνηση. Έτσι, από τη μια το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών έχουν να αντιμετωπίσουν την πίεση των πολιτών αλλά και των βουλευτών για όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις, ενώ από την άλλη θα πρέπει να συνυπολογίσουν το πολιτικό κόστος από το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να πάνε οι ψηφοφόροι στις κάλπες έχοντας στη τσέπη το εκκαθαριστικό της/ των τελευταίας/ων δόσης/εων του ΕΝΦΙΑ.

Ανάλογος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός και κατά τον σχεδιασμό του φόρου. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ το Φεβρουάριο και την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Μαρτίου, με στόχο η εξόφληση να γίνει σε δέκα δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τον Μάιο υπήρχαν οι διπλές κάλπες, όπως επίσης ότι απέμεναν δόσεις του ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκρίθηκε η εξόφληση σε έξι δόσεις, με τη διαφορά ότι τα τερατώδη λάθη ανέτρεψαν όλο το σχεδιασμό.

Ημιεπισήμως, ως στοιχείο προβληματισμού προβάλλεται το ενδεχόμενο "χαλάρωσης" των πληρωμών στην περίπτωση που οι δόσεις ξεπεράσουν πολύ το κατώφλι του Δεκεμβρίου- προβληματισμός που έχει όντως βάση εάν λάβει κανείς υπόψιν και τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις- όπως επίσης ότι δεν πρέπει να προστεθεί ένα ακόμα θέμα στην ήδη "φουσκωμένη' ατζέντα των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, χωρίς όμως να δίδονται πειστικές εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να ζητηθεί η έγκριση των δανειστών από τη στιγμή που ο αριθμός των δόσεων είναι δημοσιονομικά αδιάφορος, αφού οι πληρωμές έως το Μάρτιο θα εγγραφούν στο φετινό Προϋπολογισμό.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιώργος Παππούς ΕΝΦΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ