KLARINA BOURANA: Σοκ- Βουτιά θανάτου για ακροβάτισσα του Cirque du Soleil στη διάρκεια παράστασης - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

KLARINA BOURANA: Σοκ- Βουτιά θανάτου για ακροβάτισσα του Cirque du Soleil στη διάρκεια παράστασης

O Tάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος αναρωτιέται τι ακριβώς περιμένει ο θεατής βλέποντας τον καλλιτέχνη που αψηφά το θάνατο σε υπερθέαμα. Πόσο αιμοβόρικος είναι τελικά ο θαυμασμός μας;

Έχω βρεθεί σε άπειρες παραστάσεις με επικίνδυνα ακροβατικά που σου κόβουν την ανάσα. Παρατηρούσα με το ίδιο δέος τον καλλιτέχνη όσο και τις αντιδράσεις του κοινού. Αυτό το σιωπηλό «ααααα» που βγαίνει από τα χείλη των θεατών. Αυτών που έχουν πληρώσει για να δούνε ένα υπερθέαμα με κάποιον που ρισκάρει τα πάντα, αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας, για να σε ψυχαγωγήσει. Ντρέπομαι να το ομολογήσω, αλλά πολλές φορές σκέφτηκα, «καλά, αν πέσει, θα γίνει της πουτάνας». Δεν προσδοκούσα φυσικά το θάνατο, αλλά σαν θεατής φλέρταρα με την ιδέα του, σαν μέρος του σόου. Γιατί αν το αναλύσεις, αυτό ακριβώς σου πουλάει ένα τέτοιο σόου. Και το επικυρώνει όταν τα ακροβατικά, γίνονται χωρίς δίχτυ ασφαλείας από κάτω, για να αυξήσει την αδρεναλίνη σου την ώρα που τα παρακολουθείς. Το ασφαλές σου φλερτάρισμα με το μεγαλύτερο σου φόβο, το θάνατο και την πτώση. σαν προβολή πάνω στις ταρζανιές του ακροβάτη. Με επικάλυψη σοκολάτας, το υπερθέαμα, τη μουσική, τη μαγεία, τα κοστούμια, τα φτερά και τα πούπουλα. Και σασπένς τρικ, το ενδεχόμενο του κάτι από όλα αυτά να μη λειτουργήσει. Κι ο «βλάσφημος» υπεράνθρωπος, να αποδειχτεί τρωτός και θνητός.

Το υγιές κομμάτι του εαυτού μου, εννοείται πως δε θα ήθελε ποτέ του να είναι παρών σε κάτι τέτοιο. Ή ότι ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Όπως όλοι μας είμαστε σίγουροι ότι ποτέ κάτι άσχημο δεν μπορεί να μας συμβεί. Ειδικά την ώρα που βιώνουμε το αποκορύφωμα της σκηνικής γκλαμουριάς μας. Στη σκηνή της ζωής μας. Το άλλο κομμάτι του εαυτού μου, κι όχι μόνο του δικού μου, ερεθίζεται από την πιθανότητα. Με την προϋπόθεση φυσικά, να συμβεί σε κάποιον άλλο κι όχι σε μένα. Για να μπορέσω να θαυμάσω μια θεαματική πτώση, να γράψω μετά για το περιστατικό ή το διηγηθώ με παραπανίσια πλουμίδια, θρηνώντας για την άδικα χαμένη ζωή. Την ώρα που έχω πληρώσει για να τη δω να φλερτάρει με την πιθανότητα του να χάνεται.

Φαντάζομαι πως κάπως έτσι πρέπει να αισθάνονται όσοι ήταν παρών το περασμένο Σάββατο στην παράσταση «Κa» του περίφημου Cirque du Soleil στο MGM Grand του Las Vegas. Στο εντυπωσιακό φινάλε της παραγωγής, που ονομάζεται «The Final Battle» μια ομάδα των καλλιτεχνών, αιωρούνται από σύρματα στον αέρα σε ύψος 15 μέτρων από το έδαφος. Το ύψος από το οποίο έγινε η μοιραία πτώση της 31χρονης καλλιτέχνιδας του γκρουπ, και μητέρας δύο παιδιών, Guillot Guyard. Μιας έμπειρης ακροβάτισσας με πείρα 22 ετών που εργαζόταν στο Cirque du Soleil τα τελευταία εφτά χρόνια. Η οποία έχασε τη ζωή της, όταν έπεσε ξαφνικά, προφανώς από κάποια δυσλειτουργία του «δεσίματος» της στολής της με το σύρμα που την κρατούσε στον αέρα, σε έναν λάκκο στο έδαφος. Στο πρώτο θανατηφόρο περιστατικό που συνέβη στην ιστορία του Cirque du Soleil, τα τελευταία 30 χρόνια.

H αρχική αντίδραση του κόσμου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Las Vegas Sun, ήταν να πιστέψει πως ακόμα κι αυτό ήταν μέρος της χορογραφίας. Λογικό. Στον κόσμο του θεάματος, τα πάντα, είναι μέρος μιας παράστασης. Ακόμα κι αυτά που εύχεσαι ή φοβάσαι. Η πραγματικότητα διαστέλλεται ή συστέλλεται στις προσδοκίες σου, και στο αντίτιμο του εισιτηρίου σου. Λίγα λεπτά μετά, οι κραυγές από μέρος του κοινού αλλά και του θιάσου, αποκάλυψαν την τραγική αλήθεια. Οι θεατές, οδηγήθηκαν αμέσως σοκαρισμένοι έξω από την αίθουσα. Ενώ η διεύθυνση, αποφάσισε να τους αποζημιώσει, είτε επιστρέφοντας τους το αντίτιμο του εισιτηρίου, είτε παρέχοντας τους voucher για μελλοντικές παραστάσεις. Ως τι? Ως «συγγνώμη που σας χαλάσαμε τη βραδιά;» Ή ως μια υπόσχεση, του ότι «μα εκεί ακριβώς δεν είναι το ζουμί της υπόθεσης; Στο να ξαναδείτε το σόου, κι αυτή τη φορά, έχοντας και την εμπειρία του τι συνέβη, να απολαύσετε με ακόμα περισσότερη αγωνία το θέαμα». Για ποιο λόγο; Αυτή τη φορά οι θεατές πραγματικά είδαν κάτι πολύ πιο sensational από ότι περίμεναν όταν πλήρωναν το εισιτήριο. Μη σου πω πως θα έπρεπε να πληρώσουν και έξτρα.

Οι παραστάσεις του συγκεκριμένου σόου, αναβλήθηκαν «μέχρι νεωτέρας» όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής της ομάδας Guy Laliberte. Το οποίο όποτε ξεκινήσει ξανά τις παραστάσεις του, θα έχει διαφημιστεί ήδη από στόμα σε στόμα, ως «το σόου που έπεσε απ’ τον αέρα η τύπισσα και σκοτώθηκε, μην το χάσεις». Άσε που μπορεί και να σου επιστρέψουν το αντίτιμο του εισιτηρίου σου αν κάτι πάει στραβά.

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana. Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ