Τηλετύφλωση - iefimerida.gr
MEDIA 

Τηλετύφλωση

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα με τις αυτονόητες πλην επιμέρους σημασίες περί του πραξικοπηματικού κλεισίματος της ΕΡΤ, προκειμένου να εστιάσουμε με ψυχραιμία στην ζοφερή πολιτικοκοινωνική ουσία του ζητήματος.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε στους 2700 εργαζόμενους της ΕΡΤ που χάνουν την δουλειά τους. Ανάμεσα τους δεν είναι μόνο κομματικά διορισμένα κοπρόσκυλα και επιδέξιοι κώλοι. Είναι και πολλοί ευσυνείδητοι και χαμηλόμισθοι επαγγελματίες που εργάζονται τίμια και σκληρά για να απολαμβάνουμε το αγαθό της δημόσιας ραδιοτηλεόραση. Είναι απάνθρωπη και αντιπαραγωγική η απαίτηση να καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

Η οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης της ποιότητας και του ήθους του εργατικού δυναμικού της ΕΡΤ θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με αξιοκρατική αξιολόγηση των εργαζομένων και όχι με την απαξίωση του συνόλου τους. Εξ' ου και συμπεραίνω πως αυτή η καθολική δίωξη ουδεμία σχέση έχει με το επαγγελματικό ποιόν του καθενός από τους απολυμένους.

Καθίσταται σαφές λοιπόν, ακόμα και στον πιο αφελή, ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ βρέθηκαν στον δρόμο μαζικά και ανεξαιρέτως προκειμένου να αποφευχθεί μια έγκυρη διαδικασία εκτίμησης των δυνατοτήτων και του κύρους του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά. Η διαδικασία αυτή θα ήταν αναπόφευκτα διαφανής και δίκαιη, μιας και θα τελούνταν υπό την μικροσκοπική παρατήρηση από το σύνολο των ενδιαφερομένων, είτε εργαζόμενων, είτε παρατάξεων. Αυτό δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση τον Κο Σαμαρά και την αυλή του, μιας και μια τέτοια έγκυρη αποτίμηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ θα οδηγούσε στη έξοδο ακριβώς εκείνους που είναι πολυτιμότεροι στην κυβέρνηση – τους επαγγελματικά άχρηστους αλλά ενθουσιωδώς δουλοπρεπείς εγκάθετους. Πολύ περισσότερο ελεγχόμενη θα είναι μια εκ του μηδενός στημένη διαδικασία πρόσληψης, οι παράμετροι της οποίας θα είναι ειδικά διαμορφωμένοι ώστε να στελεχωθεί ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με όσο το δυνατόν πιο πειθήνια και φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση πιόνια. Με άλλα λόγια, απέλυσαν τους πάντες, δημιουργώντας μια τεχνητή εικόνα ισονομίας, προκειμένου να επαναπροσλάβουν μόνο εκείνους που τους εξυπηρετούν. Η δήλωση του κου. Κάρολου Παπούλια, πως θέλει να εξυγιανθεί η ΕΡΤ εν λειτουργία της, δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναγνώριση αυτής της υπόθεσης.

Όσον αφορά την περίφημη εξοικονόμηση πόρων λόγω των απολύσεων των εργαζομένων, πρόκειται περί φαιδρού επιχειρήματος, μιας και μιλάμε για τα ελάχιστα μηνιάτικα που θα καταβάλλονταν μέχρι να λειτουργήσει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τότε, ούτως ή άλλως, θα αρχίσουν να ξαναπληρώνονται οι μισθοί των νέων προσηληφθέντων, ο αριθμός των οποίων έχει ανακοινωθεί ως πολύ χαμηλότερος του προηγούμενου, αλλά προβλέπεται να μην απέχει ιδιαίτερα, λόγω των πάγιων αναγκών προσωπικού που έχει μια επιχείρηση υψηλών τεχνικών και ποιοτικών απαιτήσεων όπως η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και μόνο οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν στους σημερινούς απολυμένους είναι πολύ μεγαλύτερες από τους μισθούς που θα καταβάλλονταν στους ίδιους εάν η ΕΡΤ συνέχιζε υπό το παλαιό καθεστώς. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις ομολογουμένως υπέρογκες αμοιβές των στελεχών που βρίσκονταν σε θέσεις της ΕΡΤ προκειμένου να εξυπηρετούν τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Να είστε σίγουροι ότι τέτοιου είδους μισθοί και ανθρωπάκια θα είναι παρόντες σε οποιαδήποτε εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι μισθοί όμως των υπολοίπων, των αληθινά απαραίτητων και άξιων, δεν είναι τίποτε άλλο από την δίκαιη αμοιβή για το επιστημονικά εξειδικευμένο λειτούργημα που ασκούν, μιας και η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι ζωτικό κομμάτι της οποιασδήποτε δημοκρατίας θέλει να σέβεται τον εαυτό της. Ελεύθερη από τις εμπορικές δεσμεύσεις της ακροαματικότητας, μιας και χρηματοδοτείται από την φορολογία των πολιτών στους οποίους ανήκει, η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει το περιθώριο να προβάλλει εκπομπές που καλλιεργούν την νοημοσύνη, την κριτική σκέψη και την αισθητική του κοινού αντί να ερεθίζουν και να διαχειρίζονται τα ταπεινότερα ένστικτα τους, όπως κάνει τόσο επιτυχημένα η πρόστυχη αγυρτεία και εξωνημένη προπαγάνδα των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών. Το ότι η ΕΡΤ είχε αρκετά απαράδεκτα στοιχεία στο πρόγραμμα της, όπως λούμπεν τηλεταβέρνες και ενημέρωση κατά κρατική υπαγόρευση, δεν είναι άλλοθι για το κλείσιμο της, αλλά λόγος για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της. Δεν κόβεις το κεφάλι όταν πονάει, παίρνεις ασπιρίνη.

Τέλος, αυτονόητο είναι πως δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε το ξεπούλημα του εξοπλισμού και της συνολικότερης υποδομής της ΕΡΤ. Στούντιο, μηχανήματα, αναμεταδότες, ένας ολόκληρος στόλος από συνεργεία, κτιριακές εγκαταστάσεις και τόσα άλλα - αυτά αποτελούν περιουσία που ανήκει αδιαπραγμάτευτα στον Ελληνικό λαό. Ουδέν δικαίωμα αναγνωρίζεται σε καμία κυβέρνηση να τα διαχειρίζεται σύμφωνα με ευκαιριακές συγκυρίες και προσωρινές περιστάσεις. Τα ίδια ισχύουν και για τις διάφορες ορχήστρες και πολιτισμικές χορηγίες που απορρέουν από την ΕΡΤ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον πλούτο του αρχείου της ΕΡΤ, ακόμα και η υπόνοια του να εκχωρηθεί σε ιδιώτες η ιστορική μνήμη που είναι αποθησαυρισμένη εκεί συνιστά πολιτιστικό σκάνδαλο αντίστοιχου μεγέθους με την κλοπή των Ελγινείων. Δεν το διανοείται κανείς έντιμος και σώφρων νους να τίθενται σε αγοραίο πλειστηριασμό σχεδόν ένας αιώνας οπτικοακουστικού υλικού που αφηγείται και διαφυλάσσει την νεότερη Ελληνική ιστορία, τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές. Πρόκειται για ιστορικά ντοκουμέντα, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα, σίριαλ, συναυλίες και πάσης φύσης παραγωγές που περιλαμβάνουν μοναδικής αξίας εκπομπές και ηχογραφήσεις των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων από όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής της χώρας μας. Είναι άνω ποταμών και μόνο η νύξη ότι θα ελέγχουν και θα διαχειρίζονται αυτό τον πνευματικό πλούτο ιδιώτες των οποίων τα κίνητρα είναι τουλάχιστον κερδοσκοπικά αν όχι επιρρεπή σε διαστρέβλωση κατά το δοκούν. Σκεφθείτε τι μπορεί να σημαίνει το να βρίσκεται το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ στα χέρια κάποιου ιδιώτη σαν εκείνους τους κατάπτυστους εκμαυλιστές συνειδήσεων που αποφασίζουν για την καθημερινή λαίλαπα σκουπιδιών που προβάλλουν τα ιδιωτικά κανάλια.

Όμως, κυρίες και κύριοι, το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ένα γεγονός του οποίου η σημασία είναι πολύ μεγαλύτερη από το άθροισμα των επί μέρους διαστάσεων του. Ας μην μας υπνωτίζουν τα επί μέρους δέντρα, όσο πολύτιμα, σημαντικά και συγκινητικά και αν είναι αυτά. Το δάσος καίγεται όλο μαζί. Η αιφνιδιαστική, πραξικοπηματική και αήθης ενέδρα της ολοένα και πιο επικίνδυνης συγκυβέρνησης είναι μια άσκηση εξουσίας που δεν πρέπει να υποτιμάται μόνο στην καταμέτρηση του πλιάτσικου που επιχειρείται διά μέσω αυτής. Πρόκειται για μια άσκηση επίδειξης δύναμης και δοκιμής των αντοχών του πληθυσμού στην πιο ακραία και απάνθρωπη μορφή τυραννίας. Άλλωστε, σύμφωνα με δηλώσεις του σύμβουλου του πρωθυπουργού κου Μπαλτάκου, ο Κος Σαμαράς και η ακροδεξιά σέχτα του, ήδη μας έχει προϊδέασε για τον επικείμενο πολιτικό γάμο της Νέας Δημοκρατίας με την Ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Συνειδητά προκαλώντας σοκ σε όλους μας, ο Κος Σαμαράς δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μεθοδεύει την ψυχολογική αποδιοργάνωση ενός πληθυσμού που ήδη παραπαίει από την παρατεταμένη κακουχία της αργόρυθμης αλλά προαναγγελθείσας γενοκτονίας του. Ακόμα και αν επαναλειτουργήσει την ΕΡΤ ως είχε στις 11 Ιουνίου, οι όποιες απώλειες κύρους εξαιτίας της οπισθοχώρησης, αντισταθμίζονται από το πολύτιμο όφελος της γνώσης που αποκόμισε η κυβέρνηση από αυτό το πείραμα.

Ποια είναι αυτή η γνώση? Είναι απλό. Πλέον, ο Κος Σαμαράς και οι δυνάμεις του σκότους που υπηρετεί γνωρίζει ότι οι Έλληνες, ακόμα και στην περίπτωση που τους γκρεμίσεις έναν από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας τους, δεν είναι ικανοί για τίποτε περισσότερο από μια κατάληψη και κάποια κλαψουρίσματα. Η πρώτη αντιμετωπίζεται πανεύκολα με τρεις διμοιρίες ΜΑΤ ενώ τα δεύτερα με απλή περιφρόνηση. Είναι το ηθικό των Ελλήνων τόσο πεσμένο από τις διαρκείς επιθέσεις, και οι αγωνιστικές τους δυνάμεις τόσο εξαντλημένες από την στέρηση κάθε ελπίδας, που δεν μπορούν πια να αντιδράσουν δυναμικά – και αυτό πια διαπιστώθηκε επί του πρακτέου. Ο δρόμος για τα χειρότερα είναι λοιπόν στρωμένος. Θα επιβεβαιώσουμε αυτή τους την πεποίθηση ή θα ανατρέψουμε αποφασιστικά και άπαξ διά παντός το νοσηρό καθεστώς που επικρατεί στην Ελλάδα?

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΤ Παναγιώτης Χατζηστεφάνου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ