KLARINA BOURANA: Η σύγχρονη ναζιστική αντικαπνιστική προπαγάνδα, για τη «δημόσια υγεία» - iefimerida.gr
ΖΩΗ 

KLARINA BOURANA: Η σύγχρονη ναζιστική αντικαπνιστική προπαγάνδα, για τη «δημόσια υγεία»

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος κατηγορείται ως δημόσιος κίνδυνος και περιμένει στωικά την επικήρυξη του, επειδή καπνίζει τιμωρημένος να πίνει παστεριωμένο, «νεκρό»γάλα. Για το καλό του;

H «άκρως επιβλαβής και επικίνδυνη συνήθεια του καπνίσματος» ορίστηκε ως τέτοια, επειδή είναι η λιγότερο «επιβλαβής και επικίνδυνη» από τις επικίνδυνες, η πιο μαζική και ευχάριστη και γι αυτό η πιο εύκολα στοχοποιημένη για να αποδείξει το σύστημα την ψεύτικη κοινωνική του συνείδηση. Για να προωθήσει ακόμα μια τρομοκρατία ευπρεπισμού και ελέγχου καλής συμπεριφοράς. Ναι, το τσιγάρο σαφώς μπορεί να σκοτώσει αλλά όχι όσο οι νομοθέτες της απαγόρευσης του. Αν αυτοί οι νομοθέτες, ενδιαφερόντουσαν πραγματικά για τη δημόσια υγεία, απλά θα απαγόρευαν την κυκλοφορία του, όπως και του αλκοόλ. Αντιθέτως, λόγω μεγάλων οικονομικών οφελών, επιλέγουν να το περιθωριοποιήσουν, επομένως να το μυθοποιήσουν ακόμα περισσότερο. Αυτή τη φορά όμως, ελέγχοντας πλήρως, την εικόνα της ανεξαρτησίας που το συνοδεύει σαν συνήθεια, μέσα από την pop μυθολογία ενός ολόκληρου αιώνα. Και μετατρέποντας το σε περιθωριακή συνήθεια χαμηλού επιπέδου.

Nαι, είναι σαφές ότι το κάπνισμα βλάπτει. Το ερώτημα είναι πόσο σε σχέση με άλλες καθημερινές μας συνήθειες και ουσίες που μπαίνουν στον οργανισμό μας. Καλλυντικά, αποσμητικά, απορρυπαντικά που αφήνουν το χημικό τους αποτύπωμα στα ρούχα και το περιβάλλον, αλογίσια χαμπουργκεράδικα με ορμόνες και αντιβιωτικά, αλκοόλ, φαρμακευτικά σκευάσματα αγνώστων επιπτώσεων, συντηρητικά τροφίμων και χημικά ενισχυτικά γεύσης. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Μπορείς να μου αντιτάξεις σαν επιχείρημα ότι όλα τα παραπάνω που αναφέρω βλάπτουν μόνο αυτόν που με δική του ευθύνη αποφασίζει να τα καταναλώσει και όχι τους γύρω του όπως το παθητικό κάπνισμα. Με δική του ευθύνη; Για να αποκτήσεις ευθύνη χρειάζεσαι παιδεία. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν τι καταναλώνουν. Με το marketing να καθοδηγεί τις συνήθειες τους, βαφτίζοντας τις υγιεινές προς όφελος των βιομηχανιών.

Παραδείγματα άπειρα. Με βασιλιά όλων το γάλα και την τεράστια βιομηχανία που το εμπορεύεται. Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν πως η κατανάλωση γάλατος έχει οφέλη μόνο όταν αυτό είναι «ωμό» και όχι παστεριωμένο. Η πλειοψηφία των ενζύμων και των βιταμινών του καταστρέφονται στην παστερίωση. Η οποία αλλάζει σε τέτοιο βαθμό τη δομή του, που μπορεί εύκολα να προκαλέσει αλλεργίες και προβλήματα του ανοσοποιητικού. Και περισσότερες παθογένειες από όσες υποτίθεται ότι σε προστατεύει. Για ποιο λόγο το παραπάνω δε γίνεται ευρέως γνωστό; Γιατί κανείς δεν έχει συμφέρον από το να αναμετρηθεί ανοιχτά με μια τέτοια γιγάντια βιομηχανία. Στην ουσία οι προπαγανδιστικές διαφημίσεις των ευτυχισμένων οικογενειών που καταναλώνουν μπουκάλες γάλατος με το χαμόγελο του ηλίθιου, δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες και παραπλανητικές από εκείνες των τσιγάρων που πλάσαραν πρότυπα σεξουαλικότητας και κινηματογραφικής μυθολογίας για να σε πείσουν να καπνίσεις.

Μιλάνε για το παθητικό κάπνισμα. Σεβαστό και αναφαίρετο το δικαίωμα του άλλου στο να μην εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου σου. Σε ποια περιοχή είπαμε; Στο χωριό της Χάιντι στις Άλπεις με τον καθαρό αέρα; Ή σε μια μεγαλούπολη με αυτοκίνητα και ρύπους; Στην οποία δεν έχεις κανένα μα κανένα δικαίωμα να μην εισπνεύσεις πράγματα που δε θες καν να φανταστείς ότι υπάρχουν, από τη στιγμή που βγαίνεις από το σπίτι σου το πρωί για τη δουλειά σου και παίρνεις τζούρες εξατμίσεων αυτοκινήτων. Και αισθάνεσαι κυριολεκτικά το δηλητήριο και τη γεύση του μέσα σου. Κινδυνεύω από καρκίνο καπνίζοντας και όχι αναπνέοντας; Δε νομίζω. Κινδυνεύω να αρρωστήσω από μια λογική χρήση του τσιγάρου, κι όχι από τα πρόσθετα των τροφών που καταναλώνω καθημερινά; Και εν πάση περιπτώσει, ακόμα κι αν υπερβάλλω πόσο πιο υπερβολικός είμαι εγώ από το να μου απαγορεύεται να καπνίσω ακόμα και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ή έξω από τα αεροδρόμια; Έχεις πάει στο Χίθροου; Έξω βγαίνεις, και παρ' όλα αυτά υπάρχουν πινακίδες που σου υποδεικνύουν πως για να καπνίσεις πρέπει να πας ακόμα παρά έξω, σε ειδικό σημείο, σαν στιγματισμένος. Για ποιο λόγο; Για να μην μπει ο καπνός σου μέσα από τις αυτόματες συρόμενες πόρτες και μολύνει το αεροδρόμιο; Είμαστε σοβαροί;

Αυτό και μόνο είναι ακόμα ένα παράδειγμα της τρομοκρατικής χειραγώγησης του πληθυσμού και της πλύσης εγκεφάλου εναντίον του καπνίσματος. Με πρόσχημα το καλό μας. Από ποιούς; Από αυτούς που δεν τους ενδιαφέρει αν πεθαίνεις σε περίπτωση που δεν έχεις κοινωνική ασφάλιση; Ή μήπως για να πάμε σε πιο συνωμοσιολογικά επίπεδα, η δαιμονοποίηση του καπνίσματος τελικά εξυπηρετεί το να αποδοθούν σε αυτό ασθένειες και καταστάσεις που οφείλονται από άλλες πηγές; Όπως ο μύθος του φλοράιντ με το οποίο ενίσχυαν το πόσιμο νερό της βρύσης για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινή. Ασχέτως αν αυτό κατέληγε στο στομάχι που δεν νομίζω να ήταν τόσο ευτυχισμένο με την παρουσία φλοράιντ μέσα του.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι πως οι πρώτες αντικαπνιστικές πολιτικές είχαν εφαρμοστεί από τους Ναζί σε μια καμπάνια του 1930. Με τον μύθο να λέει πως αιτία ήταν μια ανακάλυψη των γερμανών επιστημόνων σε σχέση με το μονοξειδίου του άνθρακα στον καπνό ο οποίος προκαλεί στον εγκέφαλο αντίσταση στην παθητικότητα αποδοχής δεδομένων Το σκεπτικό τόσο απλό και ακόμα πιο πολύ τρομακτικό: Ο καλύτερος τρόπος να σε καταστήσει κάποιος υποχείριο ενός απολυταρχικού καθεστώτος, είναι ελέγχοντας τις συνήθειές σου. Και λέγοντας σου τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις, για το καλό σου. Οδηγώντας τους αντιφρονούντες, εν προκειμένω τους καπνιστές, σε ένα ιδιόμορφο γκέτο απρεπούς συμπεριφοράς και χαμηλού κοινωνικού status.

Με άλλοθι το οικονομικό κόστος που το κάπνισμα και οι ασθενείς που προσβάλλονται από αρρώστιες που συγχέονται με αυτό, προκαλεί στη δημόσια υγεία. Έχει τύχει σε φίλη μου να τη σταματήσει άνθρωπος στη μέση ενός δρόμου του Βερολίνου, ενώ εκείνη κάπνιζε, φωνάζοντας της επιθετικά για το κόστος που η συνήθεια της θα έχει δυνητικά στο πορτοφόλι του αν αρρωστήσει. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ο καιάδας για όσα βρέφη έχουν γενετική προδιάθεση για κάποια ασθένεια με σοβαρό κόστος θεραπείας φαντάζομαι. Η ευθανασία όσων είναι πάνω από τα 70, αφού δεν παράγουν και μας φορτώνονται οικονομικά με τις συντάξεις τους και το ροζ τρίγωνο στους φορείς του ΗΙV (έχω ακούσει γιατρούς να λένε «αφού τα 'θελε ο κώλος τους και το κόλλησαν, τι περιμένουν, να τους δίνουμε και τσάμπα φάρμακα;»)

Κανείς δεν μπορεί να με πείσει με κανέναν τρόπο για το ενδιαφέρον της δημόσια υγείας από τους κρατούντες, όταν αυτή εξαρτάται από φαρμακευτικές βιομηχανίες και ιδιωτικές ασφαλιστικές. Και την προπαγάνδα του ότι για το παθητικό στα ταμεία ευθύνεται ένας καρκινοπαθής ή ένας φορέας του HIV. Και όχι οι ίδιοι οι διαχειριστές των ταμείων, μαζί με τις εξωφρενικές τιμές των φαρμακευτικών εταιρειών και του νοσοκομειακού υλικού. Γιατί αυτοί ακριβώς που ιδρώνουν για τη δημόσια υγεία, είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωα, αφρικανάκια στα πειραματικά νοσοκομεία που έχουν στήσει σε υποβαθμισμένες χώρες. Χορηγώντας τους σκευάσματα που αν ο ασθενής τα αντέξει και δεν ψοφήσει, θα μοσχοποληθούν αργότερα στη δυτική αγορά. Σε όσους τουλάχιστον έχουν τα λεφτά να τα αγοράσουν.

Κι όλα με προπέτασμα καπνού τον καπνό του τσιγάρου. Που καθ' όλου τυχαία, είναι συνδεδεμένο με τη χειραφέτηση, την αλητεία, τον έρωτα, την καλλιτεχνική έκφραση, την κουλτούρα. Πόσο να αντέξει ένας ναζί την Μάρλεν Ντίτριχ, σύμβολο της σοφιστικέ ερωτικής ανεξαρτησίας να του φυσάει προκλητικά τον καπνό στη μούρη; Με την κινηματογραφική και όχι μόνο μυθολογία ενός ολόκληρου αιώνα, που όπως συνηθίζουν τα ψευδεπίγραφα δημοκρατικά, νεοαπολυταρχικά καθεστώτα που ελέγχουν το παιχνίδι, να καλείται να ξαναγραφεί. Σε λευκό αποστειρωμένο νοσοκομειακό φόντο, ομοιόμορφης καθώς πρέπει συμπεριφοράς, άκριτης αποδοχής κάθε νουθεσίας, συμβουλής και νομοθετικής θέσπισης και φυσικά απόλυτης υποταγής της μάζας. Που αγνοεί ότι το παθητικό κάπνισμα, όσο επικίνδυνο και αν είναι, είναι σίγουρα πολύ πιο ασφαλές από την παθητική υποταγή στον φασισμό.

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana. Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ