8 καταπληκτικά βιβλία για να διαβάσουν οι γονείς - iefimerida.gr

8 καταπληκτικά βιβλία για να διαβάσουν οι γονείς

Βιβλία για γονείς
Φωτογραφία: Shuttertock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Βιβλία για τον πιο σημαντικό ρόλο της ζωή σας: της μαμάς και του μπαμπά για να τα βγάλετε πέρα με τα παιδιά σας.

Μια φράση που ακούγεται όλο και συχνότερα είναι πως ο ρόλος του γονέα δεν έρχεται με οδηγίες χρήσεις. Εν μέρει αυτό είναι αλήθεια γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό και χρειάζεται την απόλυτη αφοσίωση του γονέα προκειμένου να αντιληφθεί τις ανάγκες του και τον χαρακτήρα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ολοένα και περισσότερα βιβλία που απευθύνονται στο ρόλο του γονέα προκειμένου να κατανοήσει πολλά σημαντικά πράγματα που αφορούν το μεγάλωμα του παιδιού θέτοντας τις βάσεις από τους βρεφικούς μήνες. Πρακτικές συμβουλές, τεχνικές, παραδείγματα κατανοητά μέσα από βιβλία που ετοιμάζουν τον γονέα για έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της ζωής του.

Όλα αυτά τα βιβλία που έχουμε βάλει στη λίστα των προτιμήσεων μας δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε μαμάδες, αλλά και στους μπαμπάδες, οι οποίοι πλέον έχουν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινότητα του παιδιού. Είτε τα διαβάσετε την περίοδο της κύησης, είτε καθώς κρατάτε στα χέρια το παιδί σας σίγουρα θα σας βοηθήσουν να κάνετε σημαντικές αλλαγές, να αξιολογήσετε τη στάση σας και γιατί όχι να υιοθετήσετε τις πρακτικές που ταιριάζουν σε σας και κυρίως στα παιδιά σας.

Ίσως υπάρξουν σημεία που να νιώσετε πως δεν τα έχετε πάει τόσο καλά, ή μαλώσατε το παιδί σας περισσότερο από ότι έπρεπε. Ας μην πανικοβληθείτε και κυρίως μην επιπλήξατε τον εαυτό σας. Μέχρι τώρα κάνατε ότι καλύτερο μπορούσατε και τώρα μπορείτε να υιοθετήσετε νέες τεχνικές.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου – Philippa Perry (εκδόσεις Διόπτρα)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα χρήσιμο βιβλίο για νέους γονείς με παραδείγματα τροφή για σκέψη. Όπως αυτό που αναφέρει πώς όταν πάτε να μαλώσετε ένα μικρό παιδί μπείτε στη θέση του και θυμηθείτε πώς νιώθατε εσείς σε εκείνη την ηλικία όταν σας μάλωναν οι γονείς σας. Ακριβώς τα ίδια συναισθήματα νιώθετε και το μικρό παιδί που έχετε απέναντι σας.

βιβλία για γονείς

Περίληψη: Σε αυτό το καθηλωτικό, έξυπνο και με χιούμορ βιβλίο, η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους. Αντί να καταστρώσει το «τέλειο» πλάνο ανατροφής, μας προσφέρει μια πλήρη εικόνα των στοιχείων που οδηγούν στη βέλτιστη σχέση γονέα-παιδιού.

Πώς να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν – Faber Adele (εκδόσεις Πατάκης)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗβιβλία για γονείς

Ο αναγνώστης διδάσκεται νέες επικοινωνιακές δεξιότητες και παράλληλα τις βλέπει να εφαρμόζονται στην πράξη. Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου μπορείτε κι εσείς να ανακαλύψετε νέους αποτελεσματικούς τρόπους για την επίλυση συνηθισμένων προβλημάτων, όπως να αντιμετωπίζετε με επιτυχία τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού σας αναστάτωση, απογοήτευση, θυμό, να εκφράζετε τον θυμό σας χωρίς να στενοχωρείτε κανέναν, να χρησιμοποιείται εναλλακτικές λύσεις αντί για τιμωρία και να θέτετε τα σωστά όρια χωρίς να χάνετε την διάθεση σας.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο -Jessica Joelle Alexander (εκδόσεις Διόπτρα)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα βιβλίο που σου υπενθυμίζει πως«οι γονείς δεν τα ξέρουν όλα» και το μόνο βέβαιο είναι πως το συναίσθημα είναι απόλυτα λυτρωτικό. Επιπλέον, είναι σημαντικό για τους γονείς και τα παιδιά να ξέρουν πως οι γονείς δεν είναι τέλειοι και γνωρίζουν τα πάντα. Για παράδειγμα, αν κάτι δεν το γνωρίζουμε μπορούμε να πούμε με ειλικρίνεια στα παιδιά πως είναι πολύ ωραία η ερώτηση τους και εμε’ις θα ψάξουμε την απάντηση. Έτσι και τα παιδιά μαθαίνουν με τη σειρά τους πως απλά όταν κάτι δεν το ξέρουμε μπορούμε να το ψάξουμε.

βιβλία για γονείς

Περιγραφή:Γνωρίστε τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό (0-12 μηνών)- Simone Davies και Junnifa Uzodike (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος Μοντεσσόρι κερδίζει όλο και πιο πολλούς γονείς καθώς έχουν δει σημαντικά αποτελέσματα.

βιβλία για γονείς

Περιγραφή: Αξιοποιώντας τις αρχές και τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι, οι καταξιωμένες παιδαγωγοί Simone Davies και Junnifa Uzodike μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τις ανάγκες του μωρού, να το βοηθήσουμε στην ανάπτυξή του και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια υγιή σχέση που θα μας συντροφεύει μια ζωή. Με εκατοντάδες συμβουλές και παραδείγματα, φωτογραφικό υλικό και χρήσιμους πίνακες, μάθετε, μεταξύ άλλων, να προετοιμαστείτε για τον γονεϊκό ρόλο σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά, να διαμορφώσετε κατάλληλα το σπίτι σας, ώστε να υπάρχουν χώροι στους οποίους τίποτα δεν απαγορεύεται και να βοηθήσετε το μωρό να νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταπληκτικός μπαμπάς -Δρ Λίζα Βάρβολη (εκδόσεις mamaya)

Το βιβλίο είναι κυρίως για μπαμπάδες και απευθύνεται από τη βρεφική ηλικία των παιδιών μέχρι την ενηλικίωση τους. Ένας πρακτικός οδηγός που βοηθάει με τεχνικές τους νέους μπαμπάδες να προσαρμοστούν στον νέο τους ρόλο.

βιιβλία για γονείς

Περιγραφή: Πώς μπορώ να γίνω «ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου»; Πώς µπορώ να έχω µία δυνατή, ουσιαστική σχέση µε το παιδί µου και να του προσφέρω ό,τι χρειάζεται για να είναι ένα χαρούμενο και πετυχημένο παιδί σήμερα και ένας χαρούμενος και πετυχημένος ενήλικας αύριο; Πώς γίνεται να µην τσακώνομαι µε το παιδί µου; Τις απαντήσεις σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις θα τις βρείτε σε αυτό το βιβλίο, μαζί µε παραδείγματα και λίστες µε πρακτικές συμβουλές που προέρχονται από την κλινική εμπειρία της συγγραφέως και τις πιο πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση -Nessia Laniado (εκδόσεις Πεδίο)βιβλία για γονείς

Περιγραφή: Σήμερα κανείς πια δεν μιλάει για τον «μπαμπούλα που έρχεται μέσα στη νύχτα για να αρπάξει τα μικρά άτακτα παιδιά». Ακόμα και η κακιά μάγισσα των παραμυθιών έχει χάσει την αξιοπιστία της. Όμως τα καινούρια φαντάσματα δεν είναι λιγότερο τρομακτικά: πόλεμοι, τρομοκρατικές επιθέσεις, αρρώστιες, σεισμοί, τσουνάμι, λιμοί, ερημοποίηση… Ο σημερινός κόσμος μεταδίδει στα παιδιά τις αγωνίες του και τα τρομάζει προβάλλοντας καταστροφικές σκηνές. Πώς, λοιπόν, να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας σε έναν αβέβαιο και ανασφαλή κόσμο; Μαθαίνοντάς τους να είναι αισιόδοξα, να βλέπουν δηλαδή μια λύση σε κάθε πρόβλημα, χωρίς να αποθαρρύνονται ή να παραιτούνται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπαμπάς κομάντο -Νιλ Σίκλερ (εκδόσεις Ψυχογιός)

Γραμμένο απλό και με δόση χιούμορ ο συγγραφέας από τη θέση του κομάντο και με τρία παιδιά δίνει πρακτικές συμβουλές για να τα καταφέρετε στο ρόλο του μπαμπά.

Περιγραφή: Κρατάτε στα χέρια σας ένα ανεκτίμητο εγχειρίδιο εκπαίδευσης μάχιμων πατεράδων. Γραμμένο από τον πρώην κομάντο και πατέρα τριών παιδιών το εγχειρίδιο αυτό με λίγα λόγια θα σας μάθει πώς: να οργανωθείτε για την άφιξη του νεοσύλλεκτου, να ετοιμάζετε θρεπτικά γεύματα για τη μονάδα σας, να αντιμετωπίζετε ανταρσίες στις γραμμές σας, να διατηρείτε το ηθικό σας ακμαίο και να ψυχαγωγείτε τους στρατιώτες σας.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν- Sarah Ockwell Smith (εκδόσεις Διόπτρα)

Από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κρατήσετε από το βιβλίο «Η τιμωρία δε διδάσκει τίποτε άλλο εκτός από τον φόβο, και μόλις ο φόβος για την επαναπειλούμενη φοβία σβήσει, η συμπεριφορά επιστρέφει, ή αναδύεται με έναν ελαφρά διαφορετικό τρόπο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βιβλία για γονείς

ΠεριγραφήΔεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά. Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γονείς βιβλία διάβασμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ