Το φορολογικό νομοσχέδιο που (αν δεν αλλάξει) θα ρίξει την κυβέρνηση... - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Το φορολογικό νομοσχέδιο που (αν δεν αλλάξει) θα ρίξει την κυβέρνηση...

Τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη δεν τον γνωρίζω, όμως ακούω δεξιά κι αριστερά ότι είναι ένας τεχνοκράτης που υποτίθεται ότι γνωρίζει καλά τα ζητήματα που αφορούν την αγορά.

Απορώ λοιπόν, πώς είναι δυνατόν να βάζει την υπογραφή του σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο από την μία πλευρά εξοντώνει χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες που εξακολουθούν ακόμα να έχουν κάποια εισοδήματα για να επιβιώνουν και να πληρώνουν φόρους, χαράτσια και λογαριασμούς ενώ από την άλλη είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα αυξήσει αλλά θα μειώσει τα έσοδα.

Τι να πρωτοαναφέρει κάνεις από τις ρυθμίσεις οι οποίες είναι εξόφθαλμα άδικες και αντικοινωνικές ενώ στην πορεία θα αποδειχθούν και αναποτελεσματικές;

Πρώτη και αθλιότερη αυτή η πρόβλεψη ότι καταργείται το έξτρα αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά! Μια πατέντα χωρίς προηγούμενο σε μια χώρα με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που ο πληθυσμός της όλο και συρρικνώνεται.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Το νομοσχέδιο φαίνεται να μην δίνει κανένα απολύτως κίνητρο για την συλλογή αποδείξεων δαπανών. Το αντίθετο μάλιστα. Σπρώχνει ξανά τον κόσμο να μην ζητάει αποδείξεις και να διαπραγματεύεται «καλύτερες τιμές» με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οδηγεί δηλαδή σε επιπλέον διακίνηση «μαύρου χρήματος» στην αγορά και, κατά συνέπεια, στην μείωση των εσόδων του κράτους.

Ακόμα και αυτή η μείωση των συντελεστών μόλις σε τρεις είναι απολύτως άδικη και καθιστά το κράτος συνεταίρο στην τσέπη κάθε μισθωτού. Και μάλιστα ποιο κράτος. Αυτό το ανύπαρκτο που δεν μπορεί να παρέχει δημόσια υγεία και σπρώχνει χιλιάδες οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, υποβαλλόμενες σε τεράστιες στερήσεις για να το καταφέρουν.

Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει νόμος του Ελληνικού κράτους. Γιατί αν γίνει, τότε με βάση τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δανειστές μας, ακριβώς λόγω της αναποτελεσματικότητας του θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε νέα σκληρά μέτρα και νέα περικοπές.

Όσο ακόμα υπάρχει χρόνος, ας φροντίσουν στο υπουργείο Οικονομικών να περιορίσουν τις αδικίες και να βρουν τρόπους να εισπράξουν χρήματα από εκεί που υπάρχουν. Από την τεράστια φοροδιαφυγή, για παράδειγμα, κι από τις αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό

Αν δεν το κάνουν, τότε να το θυμηθούν ότι αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο- όπως το ξέρουμε μέχρι στιγμής- και απολύτως αποτυχημένο θα αποδειχθεί και θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις που οι εμπνευστές του προφανώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει μέχρι στιγμής. Και ο νοών νοείτω...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ