Ρήτρες απόκλισης ή πόσο «τελευταία» θα είναι τα «τελευταία μέτρα»... - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ρήτρες απόκλισης ή πόσο «τελευταία» θα είναι τα «τελευταία μέτρα»...

Υπερωρίες έκαναν , λέει, το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την περίφημη δόση των 31,5 δις ευρώ αλλά και τα επιπλέον χρήματα που ζητάμε.

Μέχρι και το Εθνικό Τυπογραφείο έμεινε εκτάκτως ανοικτό έτσι ώστε να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλα τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» από τους δανειστές μας με κυριότερο τις «ρήτρες απόκλισης». Την υποχρέωση μας δηλαδή, κάθε φορά που δεν πιάνουμε κάποιο δημοσιονομικό στόχο, να προχωράμε σε νέα μέτρα, δηλαδή σε απολύσεις, περικοπές κλπ

Το βράδυ της Τρίτης θα γνωρίζουμε πόσο εκτιμήθηκε από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ η πολύ πρόσφατη υπερψήφιση από την Βουλή του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα εργασιακά.

Αυτό που θα αργήσουμε λιγάκι περισσότερο να μάθουμε είναι αν τα μέτρα αυτά θα είναι όντως τα τελευταία τόσο σκληρά και άδικα ή αν σε μερικούς μήνες μας περιμένουν κι άλλα παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη για το αντίθετο.

Το πρόβλημα είναι πώς για να μην υπάρξουν νέα μέτρα θα πρέπει να αποδώσουν όσα προβλέπονται στο τελευταίο Μνημόνιο. Κάτι που , για ορισμένα τουλάχιστον από αυτά δείχνει ως τώρα ανέφικτο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσδοκία για έσοδα από την σχετική εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Το κράτος υποτίθεται ότι επιδιώκει να χτυπήσει το λαθρεμπόριο και να αυξήσει τα έσοδα του. Για τον μεν πρώτο στόχο του, δεν είμαι ειδικός, για τον δεύτερο όμως είναι προφανές ότι θα πέσει έξω.

Όλα τα στοιχεία που έρχονται από τους εμπλεκόμενους στην διακίνηση των καυσίμων δείχνουν ότι οι παραγγελίες παραμένουν ελάχιστες αν και σε πολλές περιοχές της χώρας το κρύο είναι πια τσουχτερό.

Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί- λένε όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο-τότε τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι τελικά λιγότερα απ όσα που έχουν προϋπολογίσει οι αρμόδιοι.

Και φυσικά, αν γίνει κάτι τέτοιο ,τότε μοιραία- με βάση τις ρήτρες απόκλισης- θα έρθουν τα νέα σκληρά μέτρα κάποια στιγμή το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Μακάρι να είναι απαισιόδοξες οι προβλέψεις και λάθος ο συλλογισμός. Αλλά δεν το πολυβλέπω...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ