Το νταβατζιλίκι του χερ Σόιμπλε που μας γυρνάει στο... 1843! - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Το νταβατζιλίκι του χερ Σόιμπλε που μας γυρνάει στο... 1843!

To θράσος και η προκλητικότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεπέρασε πλέον κάθε όριο. Το έγγραφο που «διέρρευσε» χθες από το ΠΑΣΟΚ με τις Γερμανικές προτάσεις για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους μας, είναι αποκαλυπτικό.

Ο Σοιμπλε ζητάει, ανάμεσα στα άλλα, η διαχείριση του λογαριασμού να μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , απαιτεί προκαταβολή της Ελληνικής συνεισφοράς, αυτόματη επιβολή μέτρων με περικοπές μισθών και συντάξεων κάθε φορά που δεν επιτυγχάνονται στόχοι και εξωτερική εποπτεία του δανεισμού.

Ο «καθώς πρέπει» χαρακτηρισμός αυτών που ζητάει ο Σόιμπλε είναι «σκληρή εποπτεία». Ο πιο αγοραίος, θα μπορούσε να είναι το... «νταβατζιλίκι». Ο κύριος αυτός ουσιαστικά ζητά να γυρίσει η Ελλάδα περίπου δύο αιώνες πίσω.

Τότε, το 1843 η Ελλάδα έπρεπε να επιστρέψει τοκοχρεολύσια παλαιότερων δανείων αλλά λόγω της κακοδιαχείρισης που είχε προηγηθεί(καλή ώρα) αδυνατούσε να αντεπεξέλθει. Τα χρήματα που μας ζητούσαν ήταν περίπου τα μισά ετήσια έσοδα του Ελληνικού κράτους. Τα μέτρα λιτότητας που πήρε η τότε κυβέρνηση δεν απέδωσαν(καλή ώρα) κι έτσι ζητήθηκε νέο δάνειο για να αποπληρώσει τα χρωστούμενα.

Η Τρόικα της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) αρνήθηκε και ζήτησε επιπλέον μέτρα(καλή ώρα) για να εξοικονομήσει τα επιπλέον χρήματα. Τι μέτρα; Απολύσεις, φόρους, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και άλλα ανάλογα (καλή ώρα). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, απαίτησε να είναι παρόντες στις συνεδριάσεις του τότε υπουργικού συμβουλίου οι πρεσβευτές των τριών χωρών και να παραλαμβάνουν κάθε μήνα αναλυτικό ραπόρτο των μέτρων και των εσόδων που εισπράττονται.

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, όλα αυτά που συνέβησαν το 1843 με κατακλείδα το μέγεθος της εμπλοκής των δανειστών μας στην κρατική διοίκηση, ίσως και να υπολείπονται σε προκλητικότητα της απαίτησης Σόιμπλε. Γιατί στην σημερινή εκδοχή, οι Έλληνες γονατίζουν από την λιτότητα επί δυόμιση χρόνια και οι Γερμανοί τους ζητούν νέες σκληρότερες θυσίες αφαιρώντας ταυτόχρονα πλήρως την έννοια της εθνικής κυριαρχίας από το Ελληνικό λεξιλόγιο. Το 1843 Αγγλοι, Γάλλοι και Ρώσοι , ζητούσαν ενημέρωση με επιτόπου παρουσία ,ενώ σήμερα οι Γερμανοί απαιτούν ουσιαστικά να μην υπάρχει σχεδόν καμιά Ελληνική εμπλοκή στην διαχείριση των δανείων που μας δίνουν και μάλιστα με την διαχείριση του λογαριασμού να γίνεται εκτός Ελλάδας.

Το παρήγορο είναι πώς- σύμφωνα με τα ρεπορτάζ-ακόμα και η ίδια η Τρόικα δεν φαίνεται να συμμερίζεται την επιθυμία του κ. Σόιμπλε αντιλαμβανόμενη ότι θα είναι «πολιτικά δύσκολο να γίνει αποδεκτή στην Ελλάδα». Πάλι καλα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ