Οι απειλές των Anonymous - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Οι απειλές των Anonymous

Έβλεπα χθες την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκπομπή του Σωτήρη Δανέζη στο Mega, με θέμα τους Anonymous. Αυτή την αυτοαποκαλούμενη «λεγεώνα» που δεν ξεχνά, δεν συγχωρεί και προειδοποιεί να τους αναμένουμε.

Πρόκειται για εξπέρ της τεχνολογίας οι οποίοι μπορούν κάλλιστα να «χακάρουν» από την κεντρική σελίδα της CIA, του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού Κογκρέσου (το έχουν κάνει) μέχρι να διαδηλώσουν με μάσκες έξω από το ναό του χρήματος στη Νέα Υόρκη, διευρύνοντας το κίνημα «Οccupy Wall Street».

Και από το να προκαλέσουν ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον πολυεθνικό κολοσσό SONY μπλοκάροντας την παγκοσμίως δημοφιλή παιχνιδομηχανή PlayStation μέχρι να «ξεμπροστιάσουν» έναν αστυνομικό που έριχνε σπρέι πιπεριού σε διαδηλωτές, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία του (τηλέφωνο, διεύθυνση, email) καλώντας τους πολίτες να τον «βομβαρδίσουν» με ενοχλητικές κλήσεις και αλληλογραφία.

Ένα μέλος τους, με αλλοιωμένη φωνή, μαντήλι στο πρόσωπο και γυαλιά ηλίου (προφανώς επηρεασμένος από τον μεξικανό αρχηγό του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, Comandante Marcos), εξηγούσε στον Δανέζη πως λειτουργεί η ομάδα των Ανωνύμων, τους στόχους της, την αναρχία στην ιεράρχηση και στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Υποτίθεται ότι παλεύουν για την Δικαιοσύνη, για την ελευθερία του λόγου, για την Δημοκρατία. Έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των αμερικανικών – και όχι μόνο - υπηρεσιών ασφαλείας καθώς συνιστούν δυνητικά μείζονα απειλή. Είναι οι Anonymous οι νέοι «τρομοκράτες»; Είναι μόνο παιδιά που παίζουν στο διαδίκτυο; Είναι απλώς μόδα; Είναι πληρωμένοι; Είναι το άλλοθι του «συστήματος»;

Απαντήσεις θα δοθούν στην πορεία.

Οι θέσεις τους μπορούν να υιοθετηθούν εύκολα από τον καθένα. Παραμένω όμως εξαιρετικά καχύποπτος τόσο έναντι τις ανωνυμίας όσο και έναντι της εκδικητικότητας. Η υποκατάσταση των – βαθιά πληγωμένων και αναξιόπιστων δυστυχώς – θεσμών απόδοσης Δικαιοσύνης – παγκοσμίως, από άγνωστους είναι προβληματική. Σηματοδοτεί την απαρχή της αυτοδικίας, γνώρισμα υπανάπτυκτων κοινωνιών. Ακόμη περισσότερο, ποιός αναγνώρισε το δικαίωμα σε κάποιους να απευθύνουν διαγγέλματα εν ονόματι ενός ολόκληρου λαού; Από που αντλούν την νομιμοποίηση τους;

«Έχουμε τεράστια δύναμη» έλεγε ο Anonymous στο Mega. «Μπορώ να κάνω τριτοκοσμικές κυβερνήσεις να καταρρεύσουν με ένα κλικ» πρόσθετε και, ομολογώ, ανατρίχιασα. Τα διαγγέλματα πίσω από τις μάσκες, μου θύμισαν μανιφέστα της «17Ν».

Ο ακτιβισμός των «Ανώνυμων» δεν είναι η λύση.

Ο ακτιβισμός των Επώνυμων, όλων ημών, είναι η λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ