Το ΒέΛος έφυγε - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Το ΒέΛος έφυγε

Από τα πολλά αστεία που βγήκαν μετά την ανακοίνωση Βενιζέλου-Λοβέρδου για συμπόρευση συγκρατώ το αρκτικόλεξο που προκύπτει από τα επίθετα τους: ΒεΛος.

Το αρχαιότατο επιθετικό όπλο “βέλος” παραπέμπει σε μάχες. Η εφεύρεση του άλλαξε το ρου των μαχών στον αρχαίο κόσμο. Εκηβόλο όπλο υπήρξε πολύ αποτελεσματικό σε πλείστες μάχες οι οποίες, εκ του συστάδην, ήταν χαμένες. Στην αποτελεσματικότητα του παίζει ρόλο όχι μόνο η αιχμή, αλλά και το φτερό που ρυθμίζει την ευθυβολία του όπως και το τόξο αλλά και το χέρι που τεντώνει τη χορδή. Άρα, συνεργασία πολλών πλευρών.

Η λέξη “Βέλος” εμπεριέχει επίσης έναν ισχυρό συμβολισμό: Ήταν το όνομα του αντιτορπιλικού που υπό τον Ναύαρχο Νικόλαο Παππά, αποστάτησε επί χούντας στην Ιταλία μετά το Κίνημα του Ναυτικού.. Το κίνημα απέτυχε, αλλά το παράδειγμα του φώτιζε γενιές. Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης στην επταετή χούντα.

Τέλος, υπάρχει και το θεώρημα του αρχαίου φιλοσόφου Ζήνωνα, πιο γνωστό ως “παράδοξο του πετώντος βέλους”. Σύμφωνα με αυτό, “αν κάτι είναι σε ηρεμία ή κίνηση σε χώρο ίσο με τον εαυτό του και αν ό,τι κινείται θεωρείται πάντοτε στιγμιαίως, τότε το βέλος στο πέταγμά του είναι ακίνητο ”.

“Έτσι όλη η κίνηση του αντικειμένου, η οποία προϋποτίθεται στην εμπειρία μας ως συνεχής, δεν είναι παρά μια εικόνα που συντίθεται από ασυνεχείς φάσεις, δηλαδή μια “κινηματογραφική” και όχι φυσική κίνηση” σύμφωνα με την Βικιπαιδεία.

Με απλά λόγια και καταλήγοντας: Στο χέρι του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλλά και όλων των (κορυφαίων και μη) στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι:

Αν θα πλήξουν τους αντιπάλους τους με ευθυβολία ανακτώντας την πολιτική πρωτοβουλία στη “μάχη” των εκλογών

Αν θα εμπνεύσουν με το παράδειγμα τους και θα στήσουν στα πόδια του μια παράταξη που καταρρέει κάνοντας το νέο “κίνημα”.

Ή αν θα αποτελέσουν “κινηματογραφική εικόνα” ασυνεχών φάσεων, χωρίς να στηριχθούν στο “όλον ΠΑΣΟΚ”.

Και πρέπει να θυμούνται: Όταν το βέλος ξεκινήσει, δεν γυρίζει πίσω…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ