Ενα, ένα, τέσσερα - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ενα, ένα, τέσσερα

Πάνε πολλά χρόνια που το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, το περίφημο «1-1-4» έγινε αφορμή για τους αγώνες μιας ολόκληρης γενιάς.

Μιας γενιάς, οι ιδεολογικές αναφορές της οποίας «ακουμπούν» τη σημερινή κυβέρνηση.

«Η τήρησις του παρόντος Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων» έγραφε.

Στο αναθεωρημένο, σημερινό Σύνταγμα, η ακροτελεύτια διάταξη, έχει αντικατασταθεί από το άρθρο 120:

«O σεβασμός στo Σύνταγμα και τους νόμoυς που συμφωνoύν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον oπoιoυδήπoτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία» αναφέρει.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, το Φεβρουάριο του 2015, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατράνωνε -στεντορεία τη φωνή- από το βήμα της Βουλής:

«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας, σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε και θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους».

Αυτό το Σύνταγμα, που έχει ορκιστεί η παρούσα κυβέρνηση έχει ένα ακόμη άρθρο. Το άρθρο 15, το οποίο στην παράγραφο 2 αναφέρει:

«Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει».

Γι' αυτές τις 34, όλες κι όλες, λέξεις έγινε όλο αυτό το μπάχαλο που παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες.

Γι' αυτές τις 34 λέξεις η κυβέρνηση επιστράτευσε όλα τα πομπώδη επιχειρήματα κατά της διαπλοκής, υπέρ των αδυνάμων.

Και ακόμη: Γι' αυτές τις 34 λέξεις χρειάστηκαν 5 συνεδριάσεις οι δικαστές του ΣτΕ προκειμένου να αποφανθούν, διαμορφώνοντας συνθήκες θρίλερ στην πολιτική ζωή της χώρας.

Φαίνεται ότι αυτές οι 34 λέξεις δεν ήταν ανάμεσα σε εκείνες που δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός ότι θα υπηρετήσει μέχρι τέλους.

Ομως – όπως προβλέπει πάντα το Σύνταγμα – η τήρησή του επαφίεται στο πατριωτισμό των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σύνταγμα ΕΣΡ ΣτΕ Αγγελος Μόσχοβας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ