Τα αδιέξοδα μιας ομαδικής απέλασης - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Τα αδιέξοδα μιας ομαδικής απέλασης

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας υποσχέθηκε την παράδοση των οκτώ Τούρκων Αξιωματικών στον Τούρκο ομόλογό του εντός 15 ημερών.

Πώς άραγε μπορεί να το πράξει αυτό;

1. Οι 8 Τούρκοι Αξιωματικοί προσγειώθηκαν σε ελληνικό αεροδρόμιο, προφανώς κατόπιν αδείας από τις ελληνικές αρχές, εισήλθαν από νόμιμο σημείο εισόδου στην χώρα, άρα δεν υφίσταται το αδίκημα της παρανόμου εισόδου στον χώρο και υπέβαλαν, υποθέτω, αίτηση για πολιτικό άσυλο. Η αίτηση αυτή θα κριθεί από τα αρμόδια διοικητικά όργανα (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια) και αν απορριφθεί, αν ασκηθούν τα σχετικά ένδικα βοηθήματα, θα κριθεί τελικά από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

Πώς άραγε εμπλέκεται σε αυτήν την διαδικασία ο Πρωθυπουργός; Και αυτός μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων την έκβασή τους;

2. Αν υπάρξει αίτημα εκδόσεώς τους στην Τουρκία, δηλ. αν κινηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους και ζητηθεί για το λόγο αυτό η έκδοσή τους από το Τουρκικό ΥΠΕΞ, το αίτημα αυτό θα κριθεί από το Εφετείο, αν συνεχεία από τον Άρειο Πάγο, και μόνο μετά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Μέχρι η υπόθεση να φθάσει στον Υπουργό Δικαιοσύνης, πώς εμπλέκεται και σε αυτήν την διαδικασία ο Πρωθυπουργός; Και ομοίως πώς μπορεί εκ των προτέρων να ξέρει την έκβασή τους;

3. Αν οι συγκεκριμένοι ισχυρισθούν, ότι υφίσταται κίνδυνος για την ζωή ή για την σωματική τους ακεραιότητα, πώς ακριβώς θα αποκρουσθεί ο ισχυρισμός αυτός, ενόψει των εικόνων που βλέπουνε το φώς της δημοσιότητας αλλά και των δηλώσεων της ίδιας της Τουρκικής Κυβερνήσεως;

4. Αν οι συγκεκριμένοι ισχυρισθούν, ότι μετά την αποπομπή χιλιάδων δικαστικών λειτουργών, δεν πιστεύουν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη, πώς θα αποκρουσθεί το επιχείρημά τους;

Κυρίως όμως, ο Πρωθυπουργός ξεχνά ότι στην Ελλάδα έχουμε κράτος δικαίου; Ότι μπορεί δικαίως να ανησυχεί για το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά με δεδομένη την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος από την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός ενός κυρίαρχου κράτους, το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι ότι θα τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και ότι το Ελληνικό Κράτος, διοίκηση και δικαστήρια, θα κρίνουν σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, το Σύνταγμα και τα υπερσυνταγματικά κείμενα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Έλλην Πρωθυπουργός της κυρίαρχης Ελλάδος, αυτά μπορεί και πρέπει να υποσχεθεί.

Αν με την εφαρμογή τους, επιδεινωθούν οι διμερείς σχέσεις, τότε σίγουρα δεν θα φταίει η Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα δεν θα κάμπτει τις αρχές της και τις αξίες της, κάθε φορά που κάτι μπορεί να στεναχωρήσει την γείτονα. Ίσως αντίθετα, η Τουρκία διδαχθεί κάτι από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αξίες. Και ίσως το πιο βασικό : ότι στην Ελλάδα δεν κυβερνά ο Πρωθυπουργός, αλλά ο Νόμος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ