Διακρίσεις γένους θηλυκού! - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Διακρίσεις γένους θηλυκού!

Υπομονή, μόνο τα επόμενα 118 χρόνια είναι δύσκολα ! Σύμφωνα με το World Economic Forum το 2133 θα έχει κλείσει εντελώς η ψαλίδα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε ότι αφορά τουλάχιστον τις οικονομικές ευκαιρίες.

Μπορεί οι νομοθεσίες να εκσυγχρονίζονται και οι δυνατότητες συμμετοχής των γυναικών να διευρύνονται , ωστόσο πρότυπα συμπεριφοράς, ριζωμένα σε αντιλήψεις αιώνων, είναι πολύ δύσκολα να αλλάξουν. Απλώς μετεξελίσσονται και εκσυγχρονίζονται στον μεταμοντέρνο λόγο: Από το παραδοσιακό «αντε να πλύνεις πιάτα» που άκουγαν οι γυναίκες οδηγοί, περάσαμε σε trendy ανέκδοτα με ξανθιές οδηγούς που «τρακάρουν» με το αποσμητικό αυτοκινήτου που έχει μορφή δέντρου! Τι σημασία έχει αν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες οδηγούν με περισσότερη ασφάλεια.
Τα στερεότυπα, που είτε ευθέως είτε εμμέσως, αναπαράγουν και ενισχύουν σεξιστικές συμπεριφορές σε βάρος των γυναικών είναι παρόντα σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες, ακόμη και μέσα στη Βουλή με αδιανόητες ατάκες και χυδαίους υπαινιγμούς που κατά καιρούς "εκσφενδονίζονται " και καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ο σεξισμός της γλώσσας είναι παντού: Οι καθαρές κουβέντες είναι «αντρικές», οι χαμηλού κύρους συζητήσεις είναι «γυναικείες κουβέντες». Η διάκριση, που δεν αφορά βέβαια τη βιολογική διαφορά αλλά την ιεράρχηση των φύλων, είναι τόσο ισχυρή ώστε αυτά τα λεκτικά σχήματα χρησιμοποιούνται και από γυναίκες με χαρακτηριστική τη φράση «εγώ φοράω παντελόνια». η αυτή είναι αντράκι! Η ίδια η γυναίκα υποσυνείδητα κινείται σε ένα πλαίσιο αναφοράς με καθορισμένους ρόλους
Ο σεξισμός, η διάκριση με βάση το φύλο, είτε εμφανής είτε κρυπτόμενος, είναι σχεδόν παντού. Στα ΜΜΕ, στη διαφήμιση στα τραγούδια ,αλλά ακόμη και στα σχολικά βιβλία. Σε βιβλίο μαθηματικών της Στ Δημοτικού δυο αγόρια είναι «πρωταγωνιστές» σε άσκηση για αγώνισμα στίβου, ενώ δύο κορίτσια είναι «πρωταγωνίστριες» σε άσκηση που αφορά την παρασκευή γλυκών.

Η γυναίκα είναι το "ασθενές "φύλο . Η ρήση εκστομίζεται με τρυφερότητα σε σημείο που να θεωρείται ως εύφημος μνεία. Είναι άξια σύζυγος, μητέρα ,εργαζόμενη καλή νοικοκυρά , αλλά αν διακριθεί, αν τολμήσει και χτίσει μια αξιόλογη σταδιοδρομία φτάνοντας στην κορυφη της ιεραρχίας τότε όλα αυτά είναι ύποπτα ! Κάποιος την προωθεί... Τα κατάφερε δια της πλαγίας οδού, εκείνης που ταυτίζεται με την έλλειψη ήθους και την αδίστακτη χρησιμοποίηση των "θέλγητρών της"
Ας μην τα αναπαράγουμε λοιπόν όλα αυτά ως σύγχρονοι άνθρωποι,γυναίκες ή άντρες Οι γυναίκες μάλιστα καθώς κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας ,γεννώντας και μεγαλώνοντας παιδιά που είναι οι αυριανοί ενήλικες, έχουμε και ένα κίνητρο παραπάνω. Ας το παλαίψουμε ανατρέποντας με την καθημερινη μας προσπάθεια όλα αυτά τα στερεότυπα. Δίπλα στην οργανωμένη προσπάθεια κομμάτων, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων καθώς και γυναικείων οργανώσεων, είναι εξ ίσου σημαντική και η προσπάθεια της κάθε γυναίκας ξεχωριστά και προσωπικά. Της κάθε γυναίκας που συνειδητοποιεί τον ρόλο της , τις ευθύνες της και τις δυνατότητές της. Της κάθε γυναίκας που υπερασπίζεται τον αγώνα που έκανε για να προχωρήσει και να διακριθεί. Της κάθε μητέρας που μεγαλώνει τα παιδιά της ανατρέποντας στην καθημερινότητα τους παραδοσιακούς ρόλους και τα στερεότυπα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Ας μην ξεχνάμε την φράση της Σιμόν ντε Μποβουάρ: δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι, είναι ακόμη επίκαιρη...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ