«Εσείς οι Έλληνες, μας στοιχίζετε 537 ευρώ ανά βέλγο!» - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

«Εσείς οι Έλληνες, μας στοιχίζετε 537 ευρώ ανά βέλγο!»

Σοκ! Στην άκρως ανεκτική βελγική πραγματικότητα, έχουν αρχίσει να εμφιλοχωρούν ρατσιστικές τάσεις εναντίον των Ελλήνων... Σε βαθμό που μου θύμισε τον Μάρτιο του 2010, όταν στο Βερολίνο, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι μας κοιτούσαν σαν να είμασταν Εβραίοι του μεσοπολέμου.

Έλληνας ανταποκριτής, που ζει 30 χρόνια στις Βρυξέλλες, παντρεμένος με βελγίδα, πήγε χθες σε σούπερ-μάρκετ να ψωνίζει και δέχθηκε την επίπληξη της μανάβισσας: «Εσείς οι Έλληνες, μας στοιχίζετε 537 ευρώ ανά βέλγο!» τον κατακεραύνωσε έχοντας προφανώς παπαγαλίσει τα νούμερα κάποιων μεγαλοκαθηγητάδων από την τηλεόραση. Αγνοώντας τον αρμόδιο βέλγο υπουργό ο οποίος έχει ανακοινώσει πολλάκις ότι από τους Έλληνες το Βέλγιο έχει εισπράξει από τόκους μόνο, 80 εκατομμύρια ευρώ πέρσι και 150 εκατομμύρια ευρώ φέτος – τα οποία έχουν ήδη εξάλλου βάλει στον προϋπολογισμό!

Άλλος Έλληνας δημοσιογράφος, ανταποκριτής χρόνια επίσης στις Βρυξέλλες, που κυκλοφορεί με αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες, μετά την βελγική τράπεζα Ντέξια που κατέρρευσε, δέχθηκε την φιλική συμβουλή "να προσέχει".

Όλα αυτά μπορεί να είναι μεμονωμένα περιστατικά, συγκυριακά, αλλά καταδεικνύουν κάτι: Ότι έχει αρχίσει να χύνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ένα υποδόρρειο δηλητήριο. Την Ευρώπης των εκλεκτών και της Ευρώπης των υπολοίπων. Μια αριστοκρατική αντίληψη που προϋπήρχε της ένταξης μας στην ΕΟΚ το 1980.
Τότε, είχε κυκλοφορήσει το «ανέκδοτο» ότι δεν ήθελαν Έλληνες και Πορτογάλους στην Κοινότητα, για να μην τους... κλέψουμε τα τασάκια.

Τώρα, 3 δεκαετίες μετά, οι Έλληνες και λοιποί νότιοι, εξακολουθούν να είναι απόκληροι της Ευρώπης των πλουσίων. Υπακούοντας στο στερεότυπο περί «τεμπέληδων και κλεφτών του Νότου» και των εργατικών και τίμιων του Βορρά, ορισμένοι έχουν καταφέρει να ορθώσουν τείχη αμφισβήτησης για την Ελλάδα.

Φέρουμε μεγάλο μέρος της ευθύνης και μεις γι' αυτή την αντιμετώπιση. Αλλά κατά κύριο λόγο, φταίει η πάγια «αριστοκρατική αντίληψη» των ισχυρών που δεν ήθελαν Ευρώπη των λαών αλλά Ευρώπη των πιστών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ