Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών

Όλοι οι Έλληνες, πλην των λαθρεμπόρων, ανησυχούν για την μεγάλη διάδοση των ναρκωτικών στην χώρα μας.

Το πρόβλημα αυτό επανήλθε στην επικαιρότητα με την υπόθεση του πλοίου που έφερνε μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης. Η δικαστής που επρόκειτο να δικάσει τους συλληφθέντες λαθρεμπόρους αρρώστησε ξαφνικά και οι τρεις λιμενικοί που ανακάλυψαν το παράνομο και θανατηφόρο φορτίο έχουν μετατεθεί. Τα δύο αυτά περίεργα, η ασθένεια και οι μεταθέσεις, έχουν προκαλέσει δυσμενή σχόλια και πολλές απορίες. Το ζήτημα σχολιάζεται σε εφημερίδες και ραδιόφωνα, αλλά κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται. Ίσως κάποτε να μάθουμε ποιες δυνάμεις, πιθανώτατα σκοτεινές, κρύβονται πίσω απ’ αυτά.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών αποτελεί προτεραιότητα, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει εύκολη λύση. Το κυνήγι των λαθρεμπόρων δεν φαίνεται να αποτελεί λύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχουν διαθέσει τεράστια ποσά για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου δεν φαίνεται να έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. Τα κίνητρα για την επέκταση των ναρκωτικών είναι ισχυρότατα. Οι λαθρέμποροι έχουν αναπτύξει κυκλώματα που φθάνουν πολύ ψηλά και ακυρώνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης του μισητού έργου τους. Κι’ όμως υπάρχει μια απλή λύπη.

Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, υπάρχει λύση και η λύση αυτή βρίσκεται εκεί που βρίσκεται και το κίνητρο, δηλαδή στο κέρδος από το λαθρεμπόριο. Αν εξαλειφθεί το κέρδος από τα ναρκωτικά, οι λαθρέμποροι δεν θα έχουν λόγο να προωθούν τα ναρκωτικά στους νεολαίους και να βάζουν αυτούς στο μονοπάτι του νεκροταφείου και τις οικογένειές του στην θλίψη και την δυστυχία.

Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Δεν εννοώ, βέβαια, να πωλούνται στα σουπερμάρκετ. Η ανάγκη για ναρκωτικά πρέπει να αναγνωριστεί ως ασθένεια, και να αγοράζονται στα φαρμακεία με συνταγή γιατρού. Με τον τρόπο αυτό, αφ’ ενός, τα ναρκωτικά θα είναι φθηνά, διότι δεν θα υπάρχει το κόστος του κινδύνου, και αφ’ ετέρου, η οικογένεια θα ενημερώνεται αμέσως για το πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό τα ναρκωτικά θα βγουν από τα κυκλώματα του εγκλήματος και συνεπώς δεν θα υπάρχει κίνητρο διάδοσής τους.

Φυσικά, πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι που, για διάφορους λόγους, ρέπουν προς την χρήση ναρκωτικών. Όμως, για την κοινωνία, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του χρήστη που καλλιεργεί π.χ. χασισόδεντρα για τον εαυτό του, και του παράνομου καλλιεργητή που παράγει τόνους για εγκληματίες λαθρέμπορους.

Η πρόταση αυτή, δηλαδή της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, μπορεί να ξαφνιάζει και να φαίνεται επικίνδυνη. Όμως, οι μέχρι τρόποι περιορισμού των ναρκωτικών έχουν αποτύχει και ίσως να έχουν ενισχύσει τα εγκληματικά κυκλώματα, ακριβώς διότι κάνουν την δραστηριότητά τους περισσότερο επικερδή. Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών αν γίνει με μελέτη, με σοβαρότητα και με αποφασιστικότητα θα έχει σημαντικά και καλά αποτελέσματα.

Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες. Η πείρα έχει δείξει ότι υπάρχουν άνθρωποι της εξουσίας που συμμετέχουν στα κυκλώματα του υποκόσμου και άλλοι που ανέχονται ή αδιαφορούν για την διάδοση των ναρκωτικών. Αλλά, αν δεν γίνει μια σοβαρή προσπάθεια, το κακό θα χειροτερεύει.

Πρέπει να νοιαζόμαστε για την φωτιά πριν φθάσει στην πόρτα μας. Τότε θα είναι αργά. Χιλιάδες παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αποτυχία, στην εξαθλίωση και στον θάνατο εξ αιτίας του υποκόσμου των ναρκωτικών. Φθάνει.
…………………………………………………………………………………………………………….
Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ