Γιατί Μακαριώτατε; - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Γιατί Μακαριώτατε;

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του έχει αποδείξει ότι είναι ένας Ιεράρχης μετριοπαθής, με ανοικτό μυαλό και –κυρίως- με λογική. Μου προκαλεί εντύπωση λοιπόν αυτή η επίμονη άρνηση του στο θέμα της «εικαζόμενης συναίνεσης» στις μεταμοσχεύσεις.

Έτυχε πριν από ένα χρόνο να μπαινοβγαίνω για κάποιο διάστημα σε νεφρολογική κλινική μεγάλου νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν συγγενικό μου πρόσωπο. Και είδα από κοντά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Πολλοί από αυτούς , αν υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός δωρητών οργάνων, ίσως και να μπορούσαν να λυτρωθούν. Χρόνια ολόκληρα περιμένουν υπομένοντας όπως και πολλοί ακόμα που έχουν προβλήματα στην καρδιά, στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Με την εικαζόμενη συναίνεση , ο καθένας θεωρείται δυνάμει δωρητής οργάνων μετά θάνατον , εφόσον δεν έχει εκφράσει ρητά την αντίθεση του σε αυτό. Η διαδικασία της εικαζόμενης συναίνεσης θα βελτιώσει την πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στο θέμα της δωρεάς οργάνων αφού είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων στη Ευρώπη.

Θα περίμενα λοιπόν από τον Αρχιεπίσκοπο όχι να βάζει προσκόμματα στη διαδικασία της εικαζόμενης συναίνεσης αλλά και να ζητά να επισπευσθεί πριν από το 2013 , που αρχίζει η εφαρμογή του νόμου. Ενός νόμου που ενδεχομένως να χρειάζεται βελτιώσεις και τροποποιήσεις αλλά η ουσία του εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία.

Και πιο πολύ από μένα το περιμένουν όλοι αυτοί που ζουν αναμένοντας ν ακούσουν κάποιοι στιγμή πώς βρέθηκε ένα μόσχευμα που μπορεί να τους κάνει να χαμογελάσουν ξανά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ