Είμαστε από καλή γενιά - iefimerida.gr

Είμαστε από καλή γενιά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Next Station, Ptoxeusi. You are kindly requested to stay mute, lose your job and all of your money. We apologize for the inconvenience.

Ο Ελύτης μπήκε και αυτός με τη σειρά του στο μετρό μετά το Ρίτσο και τον Καββαδία. Στην είσοδο είπε ένα καλό ανέκδοτο στο φύλακα του σταθμού: «είμαστε από καλή γενιά», γελάσανε με τη καρδιά τους μέχρι και τα εκδοτήρια. Προχώρησε μέχρι την αποβάθρα και σαν να τον χτύπησε ένα φως μέσα στη ποντικότρυπα του μετρό, αναφώνησε: «Τάχυνε την αστραπή»,» «Πήδησε πιο ψηλά απ’ τη φθορά» και άλλα τέτοια, παλαιικά παροιμιώδη, εμψυχωτικά για τον αφελή, ανούσια και αστεία για τον άνεργο, τον απολυμένο, τον φοιτητή. Ειρωνικά για το ναρκομανή, το μετανάστη, το τσιγγάνο και το ζητιάνο που μπαίνουν στο συρμό και βρωμάνε, γιατί εκείνων η γενιά, ήταν κακή και δεν τους έδωσε όλα τα "προνόμια" που απολαμβάνουν οι τυχεροί Έλληνες εν έτη 2011.

Μέγαρο Μουσικής, και οι στίχοι του Ελύτη που διαβάζω στην αφίσα για τη παγκόσμια ημέρα ποίησης, ακούγονται σαν προεκλογική καμπάνια Καρατζαφέρη. Προτροπές τύπου «σπεύδε βραδέως», κενές ρητορείες και κούφιες παρηγοριές. Όχι, προς Θεού, δεν κατακρίνω τον μεγάλο ποιητή, θα ήταν μεγάλη απερισκεψία. Δεν μπορεί όμως αυτή η επιτροπή, αυτός ο φιλόλογος, ο εκδότης εισιτηρίων, όποιος τελοσπάντων έκανε τη διαλογή των ποιημάτων και στίχων να απομόνωσε και να επέλεξε μόνο τους συγκεκριμένους. Ελύτης, Παλαμάς, Ρίτσος, όλοι είχαν κάποτε ρόλο εμψυχωτή σε δύσκολες ημέρες και έγραφαν για την εποχή τους, και για μια άλλη ύστερη εποχή που δεν θα τους έβρισκε παρόντες. Ωστόσο, η μονοδιάστατη παρουσίασή τους ως όργανα εθνικής ανάτασης είναι ανούσια και στείρα. Αν το μετρό θέλει να γίνει χώρος ποίησης και ιδεών, πρέπει να έχει αφετηρία το σήμερα, τη ποίηση των δρόμων που περνά υπογείως, τους στίχους που γράφονται επάνω στα εισιτήρια και τις ρίμες που είναι ακόμη εξορισμένες σε σκοτεινά τούνελ. Όχι δεν είμαστε από καλή γενιά. Όσοι είναι, το απολαμβάνουν με όλα τα προνόμια που τους παρέχει ο ελληνικός νεποτισμός. Πρώτο και καλύτερο, η δωρεάν μετακίνηση, χωρίς μετρό και Ελύτη. Οδηγέ, στάση, εγώ κατεβαίνω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετρό Ελύτης Πτώχευση Ποίηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ