Μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής

Παρά τη στωικά σταθερή εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές τις τελευταίες μέρες η οικονομική κατάσταση παρουσιάζει σταθερή επιδείνωση κάνοντας τους επενδυτές πολύ προσεκτικούς στις τοποθετήσεις τους.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις προσδοκίες, αφενός η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και αφετέρου η πολιτική αστάθεια.

Όσον αφορά το πρώτο, η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης από τις συμμαχικές δυνάμεις στερεί καθημερινά από την παγκόσμια αγορά εξαγωγές 1,6 εκατομμυρίου βαρελιών υψηλής ποιότητας αργού πετρελαίου. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η καταστροφή των πυρηνικών αντιδραστήρων της περιοχής του Τόκιο, γεγονός που έχει θέσει εκτός λειτουργίας περίπου 12 γιγαβάτ ενέργειας. Η διαμόρφωση του δικτύου ενέργειας της Ιαπωνίας και η έλλειψη εναλλακτικών πόρων οδηγεί αναγκαστικά στην υποκατάσταση αυτού του ελλείμματος μέσω καθημερινών εισαγωγών περίπου μισού εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου. Έχοντας σαν δεδομένο ότι ο Καντάφι δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει την εξουσία και ότι η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων δε θα επανέρχεται σύντομα, αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να μεταβληθεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται και η παραίτηση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας, η τρίτη, μετά από την Ιρλανδία και την Ουγγαρία που γίνεται με αφορμή των νέων σκληρών μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος. Φανερώνει τα πολιτικά όρια της πολιτικής των μνημονίων, και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακά συμβολικό μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πόσο θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορεί κανείς να το προεξοφλήσει, αφού από τη μια μπορεί η παρούσα κατάσταση να ασκήσει πίεση στη Γερμανία και τις άλλες πλεονασματικές χώρες να χαλαρώσουν τους όρους των μνημονίων, ενώ από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο του Ευρώ.

Σίγουρα πάντως επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα επαναφέροντας τον σκεπτικισμό στις αγορές για το εάν η χώρα μας έχει την αναγκαία πολιτική συνοχή, αντοχή και βούληση για να ολοκληρώσει μέχρι τέλους το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ