Μια ωραία ατμόσφαιρα... - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Μια ωραία ατμόσφαιρα...

Kερδισμένοι και χαμένοι της Συνόδου Κορυφής.

“Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα ... είμαστε”. Κάπως έτσι πρέπει να ήταν το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής. Σύνοδο που εξελίσσεται σε μεγάλη φάρσα για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έστησε τη “Συνολική Λύση” στο ραντεβού με την ιστορία. Το μόνο που συμφωνήθηκε είναι το “Σύμφωνο για το Ευρώ” που όλοι οι σοβαροί άνθρωποι το θεωρούν κάτι μεταξύ γερμανικά απάνθρωπου, καθαρά άχρηστου και ουσιαστικά ανεφάρμοστου.


Όπως όμως κάθε καλή φάρσα έτσι και αυτή δεν ρίχνει το βάρος στο σενάριο, αλλά στους ηθοποιούς. Ας τους δούμε έναν έναν. Πρωταγωνιστής είναι σίγουρα η Πορτογαλία που μπορεί να είναι παρούσα στο έργο αρνείται όμως να το δεχθεί. Βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο στάτους που από τη μια είναι αναγκασμένη να καταφύγει στην “βοήθεια” του μηχανισμού και από την άλλη δεν έχει κυβέρνηση για να το πράξει. Την Ιρλανδία στο ρόλο του κακού ασθενούς που αρνείται να καταπιεί το “φάρμακο” του μηχανισμού στήριξης και τους “γιατρούς” της να προσπαθούν να την αναγκάσουν να το πάρει με τη βία. Τέλος τη Γερμανία στο ρόλο του τσιγκούνη συγγενή που όλοι βρίζουν αλλά όλοι έχουν την ανάγκη του, να γίνεται αντικείμενο κριτικής από σχεδόν όλους για σχεδόν τα πάντα και να απαντά ότι δεν τους δίνει ευρώ τσακιστό. Ειδική συμμετοχή η Ιταλία με τον Μπερλουσκόνι να προαλείφεται για πρωταγωνιστής ταινιών αισθησιακού περιεχομένου.


Το αποτέλεσμα είναι ότι πέρα από τα μεγάλα λόγια για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης μετά το 2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση πρακτικά δεν πήρε καμία απόφαση πέρα των ήδη συμφωνημένων, αντίθετα ανέβαλε τα πάντα για τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο υπάρχον μηχανισμός (EFSF) συνεχίζει να έχει στη διάθεση του τα ανεπαρκέστατα 250 δις που είχε και πριν, ενώ το κεφάλαιο που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού (ESM) θα δοθεί σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις αδυνατίζοντας τον μηχανισμό στα κρίσιμα αρχικά στάδια. Αυτό δεν είναι καλό. Ειδικά όταν ο Ελ-Εριάν πρόεδρος του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου, της PIMCO, δηλώνει και αυτός ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Ειδικά όταν τον Ιούνιο η συζήτηση για τους μηχανισμούς διάσωσης θα γίνει σε ένα διεθνές περιβάλλον διαφορετικό δεδομένου ότι κάπου εκεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι του προγράμματος ασύστολης ρευστότητας που παρέχει στις αγορές. Ειδικά όταν Ισπανία και Πορτογαλία είναι ήδη στο απόσπασμα και χρειάζονται άμεσα δανεικά για να ξεπληρώσουν τα παλιά τους χρέη. Ειδικά όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα ανεβάσει άμεσα τα επιτόκια. Ειδικά... Ειδικά.... Ειδικά....


Το κακό με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απλά ότι είναι ολίγοι για το μέγεθος της κρίσης αυτής, είναι ότι δεν δείχνουν κανένα σημάδι βελτίωσης. Το κακό με τις “συνολικές λύσεις” που μένουν σύξυλες στα ραντεβού είναι ότι μπορεί να γίνουν πολύ κακιές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ