Nέα Mercedes GLA: Ποια συστήματα προστασίας διαθέτει [εικόνες] | ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ | iefimerida.gr

Nέα Mercedes GLA: Ποια συστήματα προστασίας διαθέτει [εικόνες]

 Nέα Mercedes GLA: Ποια συστήματα προστασίας διαθέτει
Nέα Mercedes GLA: Ποια συστήματα προστασίας διαθέτει
Κώστας Φούζας

Οι πιο πρόσφατες λειτουργίες του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης στη Mercedes περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, τη λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πακέτο υποβοήθησης οδήγησης (προαιρετικός εξοπλισμός που διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και το επίπεδο εξοπλισμού) περιλαμβάνει:

Ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης απόστασης DISTRONIC με τις εξής λειτουργίες:

 • επιβράδυνση για σταματημένα οχήματα,
 • διευρυμένη αυτόματη επανεκκίνηση σε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε συνδυασμό με ενεργή υποβοήθηση στάθμευσης και πλοήγηση,
 • ενεργοποίηση της «ελεύθερης κύλισης» (“Gliding”) στο πρόγραμμα οδήγησης ECO.

Ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης με τις εξής λειτουργίες:

 • Ενεργή υποβοήθηση πέδησης έκτακτης ανάγκης – με αυτόματο ξεκλείδωμα και αυτόματη κλήση SOS στο κέντρο κλήσεων έκτακτης ανάγκης της Mercedes-Benz μετά την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου (ανάλογα με τη χώρα)
 • Ενεργή υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας σε συνδυασμό με πλοήγηση,
 • Λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης: σε μποτιλιαρίσματα σε αυτοκινητοδρόμους με ταχύτητες κάτω των 60 km/h.
 • Ενεργό σύστημα υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας που αντιδρά στις αλλαγές των ορίων ταχύτητας σε συνδυασμό με την σύστημα υποβοήθησης σημάτων κυκλοφορίας,
 • Προσαρμογή ταχύτητας βάσει διαδρομής κατά την προσέγγιση σε στροφές, κυκλικούς κόμβους, σταθμούς διοδίων, διασταυρώσεις και πριν τις εξόδους από αυτοκινητοδρόμους – μείωση της ταχύτητας του οχήματος όταν προσεγγίζει σε μποτιλιάρισμα σε συνδυασμό με πλοήγηση,
 • Υποβοήθηση ελιγμών αποφυγής,
 • Ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας,
 • Σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας,
 • Ενεργή υποβοήθηση πέδησης με λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης και διασταυρούμενης κυκλοφορίας,
 • PRE-SAFE PLUS: μπορεί να ανιχνεύει επικείμενη οπίσθια σύγκρουση. Εάν εξακολουθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης, το σύστημα μπορεί επίσης να εφαρμόσει δύναμη στα φρένα ενώ το αυτοκίνητο είναι ήδη σταματημένο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμών καθώς περιορίζει το απότομο τράνταγμα προς τα εμπρός που προκαλείται από μια οπίσθια σύγκρουση.

Το σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας Blind Spot Assist, ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες, έχει την ικανότητα να προειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα και ποδήλατα στην περιοχή κινδύνου. Για πρώτη φορά, όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο, μπορεί να ενημερώνει τον οδηγό με μια οπτική προειδοποίηση στον εξωτερικό καθρέφτη προτού αυτός εξέλθει από το αυτοκίνητο ότι διέρχεται ένα όχημα σε κρίσιμη απόσταση. Εάν ο οδηγός ακουμπήσει τη χειρολαβή της πόρτας εκείνη τη στιγμή, ακούγεται μια πρόσθετη ηχητική προειδοποίηση. Το διερχόμενο όχημα πρέπει να κινείται με ταχύτητα πάνω από 2 μ./δ. Η λειτουργία είναι επίσης διαθέσιμη όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο και για έως και τρία λεπτά αφού κλείσει ο διακόπτης της μίζας. Το σύστημα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας, στοιχείο του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης, μπορεί επιπλέον να ανταποκρίνεται σε οχήματα που βρίσκονται στη νεκρή γωνία επεμβαίνοντας ενεργητικά στα φρένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύστημα υποβοήθησης σημάτων κυκλοφορίας: Τα σήματα ορίων ταχύτητας και απαγόρευσης προσπέρασης για το εκάστοτε τμήμα της διαδρομής προβάλλονται με τη βοήθεια της λειτουργίας αναγνώρισης εικόνων και των πληροφοριών του ψηφιακού οδικού χάρτη του συστήματος πλοήγησης. Η ταχύτητα του αυτοκινήτου συγκρίνεται με το όριο ταχύτητας. Εάν ο οδηγός επιλέξει τις κατάλληλες ρυθμίσεις, μεταδίδεται ένα οπτικό ή οπτικό και ηχητικό σήμα προειδοποίησης κάθε φορά που καταγράφεται υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Το σύστημα αναγνωρίζει επίσης σήματα απαγόρευσης εισόδου. Επιπρόσθετα, προειδοποιεί για πεζούς σε διαβάσεις πεζών.

Όμως εκτός από τα συστήματα ασφαλείας, υπάρχουν και λύσεις που βοηθούν έμμεσα σε αυτό τον το τομέα όπως το σύστημα ελέγχου ανέσεων ENERGIZING. Αυτό συνδυάζει διάφορα συστήματα ανέσεων στο όχημα και χρησιμοποιεί ρυθμίσεις φωτισμού και μουσικής ανάλογα με τη διάθεση, καθώς και διάφορες επιλογές μασάζ, προσφέροντας μια πλούσια ποικιλία προγραμμάτων ευεξίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ENERGIZING COACH προτείνει αυτά τα προγράμματα ανάλογα με την κατάσταση. Εάν είναι συνδεδεμένο το vivoactive 3 smartwatch της Mercedes-Benz ή άλλη συμβατική φορετή συσκευή (wearable) Garmin, τα προσωπικά στοιχεία, όπως το επίπεδο άγχους ή η ποιότητα ύπνου, βελτιώνουν την ακρίβεια των υποδείξεων. Μάλιστα, το σύστημα ελέγχου ανέσεων ENERGIZING διευρύνεται με την κινηματική καθισμάτων ENERGIZING. Το σύστημα υποστηρίζει ορθοπεδικά τις αλλαγές της στάσης σώματος, πραγματοποιώντας ανεπαίσθητες αλλαγές στην κλίση της πλάτης και της έδρας του καθίσματος. Αυτή h κινηματική καθισμάτων ENERGIZING διατίθεται για τα μπροστινά καθίσματα με πλήρως ηλεκτρική ρύθμιση και λειτουργία μνήμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Mercedes Mercedes GLA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ