Αγορά Ασφάλειας Αυτοκινήτου: Ολα όσα πρέπει να προσέξεις | ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ | iefimerida.gr

Αγορά Ασφάλειας Αυτοκινήτου: Ολα όσα πρέπει να προσέξεις

Ασφάλεια αυτοκινήτου
Ασφάλεια αυτοκινήτου: Τα dos&donts
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία και οι ανασφάλιστοι οδηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται πλέον με ηλεκτρονικούς ελέγχους.


Ποιον καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η ασφάλεια αυτοκινήτου καλύπτει το όχημα. Κάθε οδηγός που έχει οδηγική εμπειρία και δεν αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έχει την δυνατότητα να οδηγήσει το ασφαλισμένο όχημα. Στην περίπτωση όμως που οδηγήσει το αυτοκίνητο ένας νέος οδηγός κάτω των 23 ή ένας οδηγός που έχει ένα χρόνο δίπλωμα και δεν έχει δηλωθεί στο συμβόλαιο και εμπλακεί σε ατύχημα τα πράγματα δεν είναι απλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση αυτή κάθε ασφαλιστική εταιρεία επιβάλλει πρόστιμο στο ασφαλιζόμενο πρόσωπο και αυτό διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Το ύψος του προστίμου αναγράφεται στους όρους της ασφάλισης που έλαβε ο οδηγός όταν αγόρασε ασφάλεια αυτοκινήτου. Ένα μέσο πρόστιμο συνήθως σημαίνει αύξηση ασφαλίστρων μέχρι και 60% και μάλιστα για να σε αποζημιώσει θα πρέπει πρώτα να το πληρώσεις. Αυτό θα συμβεί είτε ο νέος οδηγός έφταιγε είτε όχι.

Το επασφάλιστρο και οι προϋποθέσεις του

Το επασφάλιστρο είναι το επιπλέον ποσό που πρέπει να πληρώσει ένας οδηγός για την ασφάλεια αυτοκινήτου του. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που ανήκει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων. Το επασφάλιστρο είναι στην ουσία μια αύξηση των ασφαλίστρων αστικής ευθύνης και προσωπικών ζημιών κατά 30%. Στην περίπτωση που ένας οδηγός ανήκει έστω και σε μία από τα παρακάτω κατηγορίες:

  • Hλικία μικρότερη από 23 ετών
  • Δίπλωμα οδήγησης λιγότερο από 1 χρόνο
  • Δίπλωμα που έχει εκδοθεί εκτός Ελλάδας
  • Έχει εμπλακεί ο οδηγός σε περισσότερα από 2 ατυχήματα μέσα σε 1 χρόνο
  • Οδηγεί το αυτοκίνητο οδηγός μεγαλύτερος από 70 ετών
  • Το αυτοκίνητο έχει κοτσαδόρο και δεν έχει δηλωθεί στην ασφαλιστική

Αξία οχήματος, Υπερασφάλιση και Υπασφάλιση

Η ασφαλιζόμενη αξία ενός οχήματος αφορά τα ασφαλιστικά πακέτα πυρός/κλοπής και μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου. Στο ασφαλιστήριο αναγράφεται η αποζημίωση βάσει της «τρέχουσας εμπορικής αξίας» του αυτοκινήτου. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι, εάν το αυτοκίνητο κλαπεί, το ύψος της αποζημίωσης που θα δώσει η ασφαλιστική είναι το ίδιο με το ποσό που θα κοστολογούνταν το αυτοκίνητο εάν δινόταν προς πώληση εκείνη την στιγμή.

Στην περίπτωση που ένας οδηγός έχει επιλέξει ασφάλεια Πυρός Κλοπής, αν δηλώσει αξία αυτοκινήτου μεγαλύτερη ή μικρότερη της τρέχουσας αξίας θα έχει κάνει υπερασφάλιση ή υπασφάλιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπερασφάλιση είναι όταν η αξία που δήλωσε είναι μεγαλύτερη από την τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου του και υπασφάλιση, όταν είναι χαμηλότερη. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, η ασφαλιστική θα αφαιρέσει το ποσοστό υπερασφάλισης ή υπασφάλισης από την πραγματική αξία του αμαξιού.

Για παράδειγμα αν η πραγματική αξία του οχήματος είναι 16.000€ και το έχει ασφαλίσει ένας οδηγός στα 20.000 €, το ποσοστό υπερασφάλισης είναι 25% (4.000 €). Σε περίπτωση λοιπόν ολικής κλοπής ή καταστροφής από πυρκαγιά, θα αποζημιωθεί για 12.000 €. Στην περίπτωση όμως που το υπασφαλίσει στα 12.000 €, το ποσοστό της υπασφάλισης είναι 25% (4.000 €). Θα αποζημιωθεί σύμφωνα με το ποσό της αξίας που δήλωσε, μείον το ποσοστό της υπασφάλισης δηλαδή με 8.000 €.

Τι είναι η απαλλαγή στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο;

Η απαλλαγή είναι το ποσό που μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ένας οδηγός για κάποια ζημιά που θα προκληθεί στο όχημα του. Το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι πάντα σταθερό. Διαμορφώνεται από την κάθε ασφαλιστική εταιρεία και διαφέρει ανάλογα με το πακέτο ασφάλισης που θα επιλέξει ένας οδηγός (πυρός/κλοπής, μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου). Η απαλλαγή λοιπόν είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να προσέξει ένας οδηγός όταν ψάχνει ασφάλεια αυτοκινήτου.

Όσο χαμηλότερο είναι το ποσό της απαλλαγής, τόσο αυξάνεται η τιμή της ασφάλειας αυτοκινήτου. Βέβαια, όσο χαμηλότερη είναι η απαλλαγή που έχει ένας οδηγός, τόσο μικρότερος και ο κίνδυνος που αναλαμβάνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι ένας οδηγός στο πακέτο της ασφάλειας αυτοκινήτου του έχει επιλέξει απαλλαγή 300 ευρώ αντί για 100 ευρώ. Προφανώς, το ασφάλιστρο που θα πληρώσει θα είναι χαμηλότερο. Αν γίνει κάτι και πάθει μια ζημιά 500 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει 300 ευρώ μόνος του. Αντιθέτως, αν είχε διαλέξει απαλλαγή 100 ευρώ, θα πλήρωνε μόλις 100 ευρώ.

Ασφάλεια αυτοκινήτου με εξοικονόμηση έως 40%

Η σύγκριση τιμών και καλύψεων από πολλές ασφαλιστικές εταιρείες επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Η τιμή του ασφαλίστρου επηρεάζεται από μια πληθώρα παραγόντων. Παράμετροι τιμολόγησης όπως η ηλικία του οδηγού, ο ταχυδρομικός κώδικας, η αξία του οχήματος και η διάρκεια ασφάλισης επηρεάζουν σημαντικά την τιμή των ασφαλίστρων.

Το Pricefox, η καινοτόμα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και καλύψεων για ασφάλειες αυτοκινήτου δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να συγκρίνει τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου μέσα από τρία απλά βήματα online και να βρει το πακέτο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του χωρίς δικαιολογητικά! Μόλις σε 30 δευτερόλεπτα, οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν πάνω από 17 ασφαλιστικές εταιρείες και να αγοράσουν ασφάλεια αυτοκινήτου, ασφάλεια αγροτικού, όπως επίσης ασφάλεια φορτηγού και ασφάλεια επαγγελματικού αυτοκινήτου. Αμέσως, λαμβάνουν το συμβόλαιο στο email τους. Η online σύγκριση τιμών σε ασφάλειες αυτοκινήτου αποτελεί σύμμαχο για τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που επιθυμεί να αποκτήσει το καλύτερο πακέτο ασφάλισης στην τιμή που τον συμφέρει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ασφάλεια αυτοκινήτου αυτοκίνητο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ