Βουλγαρία: Η επανάληψη των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ο ταχύτερος τρόπος για την “ανάρρωση” των ανθρακωρυχείων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βουλγαρία: Η επανάληψη των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ο ταχύτερος τρόπος για την “ανάρρωση” των ανθρακωρυχείων

Η επανάληψη των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο ταχύτερος τρόπος για την "ανάρρωση" των βουλγαρικών ανθρακωρυχείων από την κρίση, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εργοδότες και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου, στη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού.

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν, η Τουρκία κατατάσσεται στην πρώτη θέση των αγορών που θα μπορούσε να εξαχθεί ηλεκτρική ενέργεια και αυτή η πιθανότητα θα εξεταστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως τονίσθηκε, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και των καλών καιρικών συνθηκών, η εγχώρια κατανάλωση ενέργειας, ιδίως στη βιομηχανία, έπεσε κατακόρυφα και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 30% εξαιτίας των προσαυξήσεων στα τέλη μεταφοράς που τα καθιστούν μη ανταγωνιστικές. Οι προσαυξήσεις κρίθηκαν παράνομες από εκτελεστή απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων της Βουλγαρίας (SEWRC) πρέπει απλώς να την εφαρμόσει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bulgarian Energy Holding Μιχάιλ Αντόνοφ σημείωσε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) θα εγκαινιάσει τις διαδικασίες εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσθεσε ότι έχουν, ήδη, υπογραφεί δύο συμβόλαια.

Η έλλειψη της ζήτησης οδήγησε στην μείωση της εξόρυξης άνθρακα από 74.000 τόνους σε μόλις 14.000, με αποτέλεσμα 1.500 ανθρακωρύχοι από τη μονάδα "Maritsa East" και περίπου 2.000 στη νοτιοδυτική Βουλγαρία να απολυθούν για διάστημα δύο μηνών. "Δεν θα υπάρξει απεργία, αλλά σοβαρές πράξεις πολιτικής ανυπακοής" δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Podkrepa Κονσταντίν Τρέντσεφ, στη διάρκεια της σύσκεψης.

Από την πλευρά του, το στέλεχος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Εργατικών Συνδικάτων (CITUB) Βαλεντίν Βούλτσεφ περιέγραψε την κατάσταση στον κλάδο ως "εκρηκτική" και απηύθυνε έκκληση για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων που θα εξομαλύνουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CITUB, η βασική αιτία των προβλημάτων στον κλάδο είναι η τιμή πώλησης του άνθρακα, η οποία, σύμφωνα με την CITUB, έχει "παγώσει" τεχνητά για διάστημα έξι ετών από το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού. Η καθημερινή παραγωγή 100.000 έως 120.000 τόνων άνθρακα είναι αρκετή για να πληρωθεί η συντήρηση των ορυχείων και οι αποσβέσεις των επενδύσεων.

Χθες, ο Διαχειριστής του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) αποφάσισε τον προσωρινό περιορισμό της παραγωγής ενέργειας από όλες τις μονάδες σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, τον πυρηνικό σταθμό "Κοζλοντούι" και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, με στόχο να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ της μειωμένης ζήτησης και του πλεονάσματος προμήθειας.

Αντιδρώντας στην απόφαση της ESO, η Ένωση Φωτοβολταϊκών της χώρας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας, καταγγέλλοντας την απόφαση ως "μαζική παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τον Διαχειριστή του Ηλεκτρικού Συστήματος".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ