Πολωνία: Η ένταξη της χώρας στο ευρώ θα πρέπει να γίνει χωρίς την προβλεπόμενη διετή μεταβατική περίοδο, υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Πολωνία: Η ένταξη της χώρας στο ευρώ θα πρέπει να γίνει χωρίς την προβλεπόμενη διετή μεταβατική περίοδο, υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης

Η Πολωνία, η οποία δεν επιθυμεί να λάβει μία απόφαση για την ημερομηνία ένταξής της στο ευρώ πριν από το 2015, θα χρειασθεί να εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια χωρίς να περάσει από το σύστημα ERM2, που προβλέπει μία μεταβατική περίοδο δύο ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Μάρεκ Μπέλκα.

«Το να βρίσκεται στο πλαίσιο του συστήματος ERM2 στην ουσία θα συνιστούσε ένα εμπόδιο, το οποίο θα παρακώλυε την ένταξη της Πολωνίας στο ευρώ. Θα χρειασθεί να ζητήσουμε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε το ευρώ χωρίς το ERM2», δήλωσε ο Μπέλκα στη διάρκεια συνδιάσκεψης με ειδικούς στο ευρωπαϊκού νομίσματος, που οργανώθηκε από τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

Το σύστημα ERM2 προβλέπει πως κάθε υποψήφια χώρα για ένταξη στο ευρώ οφείλει για τουλάχιστον δύο έτη να περιορίσει τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις του εθνικού της νομίσματος σε μία διαφορά περίπου ±15% εν σχέσει με το ευρώ.

«Στους παρόντες καιρούς της αβεβαιότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές, το να παραμείνει κάποια χώρα με μία πρακτικά καθηλωμένη τιμή του εθνικού της νομίσματος είναι ουσιαστικά πολύ μειονεκτικό γεγονός», δήλωσε από την πλευρά του ο Κόνραντ Σοζίνσκι, οικονομικός αναλυτής στην τράπεζα BGZ.

Η Πολωνία, με πληθυσμό 38 εκατ. κατοίκους, είναι μακράν η πιο εύρωστη οικονομικά από τις χώρες του πάλαι ποτέ Σιδηρού Παραπετάσματος που εντάχθηκαν στην ΕΕ και η μόνη μεταξύ των 27 που έχει να επιδείξει ανάπτυξη του ΑΕΠ της καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, που ξέσπασε το 2008. Η χώρα ευελπιστεί να εκπληρώσει το συντομότερο δυνατόν τα κριτήρια ένταξης του Μάαστριχτ, όμως δεν βιάζεται να αποφασίσει την ένταξή της, μη επιθυμώντας να εισέλθει στην ευρωζώνη εν μέσω κρίσεως.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ