Τσεχία: Για πρώτη φορά υψώθηκε η σημαία της ΕΕ στο μέγαρο της τσεχικής προεδρίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τσεχία: Για πρώτη φορά υψώθηκε η σημαία της ΕΕ στο μέγαρο της τσεχικής προεδρίας

Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας έδωσε την εντολή να υψωθεί στην προεδρία της χώρας η σημαία της ΕΕ, πρώτη φορά σήμερα, τροποιώντας την πρακτική του ευρωσκεπτικιστή προκάτοχού του στο ύπατο αξίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία εντάχθηκε ως ισότιμο μέλος στην 27μελή σήμερα ΕΕ στη διάρκεια του 2004, μαζί με άλλα εννέα κράτη, όμως ο τσέχος τότε πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους αρνείτο να γίνεται η έπαρση της σημαίας της ΕΕ στην τσέχικη προεδρία, η οποία στεγάζεται σε ένα φημισμένο κάστρο.

Από τον προηγούμενο μήνα, τα προεδρικά καθήκοντα ασκεί ο Μίλος Ζέμαν, που έχει δηλώσει ότι είναι υπέρμαχος της ομοσπονδιοποίησης της ΕΕ.

Στη σημερινή έπαρση της σημαίας της ΕΕ στην τσέχικη προεδρία ήταν παρών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ανακρούστηκαν οι ύμνοι και της ΕΕ και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Η Πράγμα ακόμα δεν συμμετέχει στην 17μελή σήμερα ευρωζώνη.

Η κρίση κρατικού χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης έχει καταστήσει σκεπτικιστικό τον τσέχικο πληθυσμό, των περίπου 10,5 εκατομμύριων.

Παρόμοιος ευρωσκεπτικισμός διαπνέει, όμως, και την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας αυτής, που δεν έχει δώσει θετική ψήφο στο δημοσιονομικό πλαίσιο περί υποχρεωτικά ισοσκελισμένων εθνικών προϋπολογισμών (τον αποκαλούμενο "χρυσό κανόνα"), δείχνοντας καθαρά ότι κάθε βήμα που γίνεται στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης των μελών της Ενωσης, θα πρέπει εκείνη να το εξετάζει με πολύ ενδελεχή τρόπο.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρόεδρος Ζέμαν επικύρωσε και την συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ΕΜΣ, την ώρα που η χώρα του ήταν η μοναδική, ανάμεσα στα 27 μέλη της Ενωσης, που δεν είχε υπερψηφίσει την ιδρυτική του συμφωνία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές θεώρησαν ότι η επικύρωση αυτή έχει σαφώς συμβολικό χαρακτήρα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ